Müslümanlar medeniyetin temellerini nasıl attılar?
İslam uygarlığının "altın çağı" olarak adlandırılan 7 ila 17'inci yüzyıllar arası, farklı kültürden birçok insanın yeni buluşlara imza attığı ve dünyayı değiştirdiği yıllardı. Müslümanlar, adeta o dönemde gerçekleştirdikleri yeniliklerle medeniyetin temellerini attılar. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılmış olan İslam uygarlığı, tıp, eczacılık, astronomi, robotik teknoloji ve mimarlık gibi daha birçok dalın ilerlemesini sağladı. Bu dönemdeki buluşların en ilginçleri…
Giriş Tarihi: 14.10.2019
09:56
Güncelleme Tarihi: 14.10.2019
10:03
KEMİK KIRIKLARINA DAİR DETAYLI BİLGİ VE YÖNTEMLER
En önemli eseri olan El Kanun fi't Tıb (Tıbbın Kuralları), İngilizcede The Canon olarak bilinir. İbn-i Sina'nın bu kitabı, modern tıp kitaplarıyla neredeyse birebir örtüşür.
İbn-i Sina, kemik kırıklarına dair kaleme aldığı bölümde, her kemikteki kırığın kendine özgü özelliklerine bakılması gerektiğini belirtir. Kırıklarda splint uygulamasının hemen yapılmaması gerektiğine dikkat çeker.
"İbn-i Sina ve kemik kırıkları için önerileri" adlı haberimizi okumak için tıklayın.
Fatıma el Fihrî, 1150 yıl önce, Fas'ta bulunan ve hala dünyanın en eski ve modern üniversitesi olan Karaviyin'i kurdu.
İyi eğitim görmüş bir kadın olan Fatıma, başarılı bir tüccar olan babasından büyük bir miras kalması üzerine, bu servetin tamamını Fas'taki halkın ihtiyaçlarına uygun bir cami/üniversite yaptırmak için kullanmaya söz verdi.
ÜNİVERSİTE TAMAMLANANA DEK ORUÇ TUTTU
İnşaat öncesinde, binanın yapımında kullanılacak malzemenin tamamının aynı ülkeden getirilmesini şart koşan Fatıma, projenin başlamasından tamamlanmasına kadar her gün oruç tuttu .
Fatıma El Fihrî, mensubu olduğu topluma bir eğitim merkezi kazandırmak istemişti. Bazı ulu camiler gibi, Karaviyin de kısa sürede gelişerek din ve siyasetin öğretildiği ve tartışıldığı bir yere dönüştü . Bu üniversite, günümüzde halen eğitim vermeye devam etmektedir.
"9'uncu yüzyıldan günümüze Müslüman mirası üniversiteler" adlı haberimizi okumak için tıklayın.
EL İDRİSÎ’NİN DÜNYA HARİTASI
Müslüman âlim El İdrisî, Kristof Kolomb Amerika'yı keşfetmeden çok önce, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı gösteren bir harita çizdi.
Nitekim Kristof Kolomb'un Amerika keşif yolculuğunda elinde bir harita bulunuyordu. 10'uncu yüzyıldan itibaren Müslümanlar, Amerika'ya gitmeye başlamış hatta bir kısmı da dönmemişti.
HARİTACILIK ÇALIŞMALARININ ÖNCÜSÜ
12. yüzyılın coğrafya ve harita üstatlarından El İdrîsî, Endülüs'te doğmuş; çalışmalarıyla dönemin hükümdarlarının dikkatini çekmişti.
Gümüş levha üzerine yapılmış olan ve 1154'te tamamlanan yuvarlak dünya haritasında Avrupa ve Asya'ya dair çok iyi topoğrafik özellikler kaydetmişti. Onun bu çalışması haritacılık çalışmalarının da öncüsü oldu.
"Amerika'yı Müslümanlar mı keşfetti?" adlı haberimizi okumak için tıklayın.