Müslümanların çalışmalarından faydalanan Avrupalı bilginler
Dünyada kimi isimler vardır ki çığır açan işlere imza atmış, modern bilim ve keşiflere önemli katkılarda bulunmuşlardır. Onların bu keşifleri tarihte büyük yankı uyandırsa da aslında gerçekleştirdikleri pek çok yeniliğin temeli Müslüman alimlere ait çalışmalara uzanır. İslam uygarlığında bilim dünyasında gerçekleştirilen buluşlar, dünya tarihini değiştirmiş; Roger Bacon, Leonardo da Vinci, Kopernik, Tycho Brahe, Johannes Kepler gibi Avrupa'nın önemli dimağlarının çalışmalarını beslemiştir.
Giriş Tarihi: 27.07.2020
09:42
Güncelleme Tarihi: 27.07.2021
10:22
ESERLERİNDE ZERKALİ VE BETTANİ ETKİLERİ GÖRÜLÜR
Kopernik'in Zerkali'nin kaleme aldığı ünlü Tuleytula Tabloları 'ndan da etkilendiği düşünülür.
Bettani'nin yıldız kataloglarını ve kendi gezegen tablolarını içeren kapsamlı astronomi tezinden yoğun şekilde faydalandığı bilinir. De Revolutionibus adlı kitabında yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Zerkalî ve Bettanî'ye dayanır.
Rönesans'ın önde gelen isimlerinden olan bu Danimarkalı astronomun adı, kadran ve Avrupa'nın önde gelen rasathanelerinden biri de dâhil olmak üzere bilim dünyasını değiştiren birçok çalışmayla anılır.
Ay'ın hareketlerindeki varyasyonu keşfetmesiyle ünlü olmakla beraber, bu keşif Brahe'nin tam 6 yüzyıl önce Müslüman astronom El Buzcanî tarafından yapılmıştır.
ASTRONOMİK ALETLERİ MÜSLÜMANLARINKİNE BENZER
16. yüzyılda yaşamış bu astronomunun kullandığı aletler Müslüman astronomların kullandıklarına çok benzer.
Brahe'nin ünlü duvar kadranı, Doğudaki İslam ülkelerinde geliştirilen kadranlara, özellikle de Takiyüddin'in kadranına benzerlik gösterir.
Tycho Brahe'nin aletleri
JOHANNES KEPLER (1573-1630)
Johannes Kepler, Batıda gezegenlerin hareketlerine ilişkin kanunları keşfetmesiyle, optik alanındaki çalışmalarıyla, karanlık odanın ilk doğru matematiksel teorisini kuran kişi olarak ve retina üzerinde ters beliren görüntü ve insan gözünün çalışma prensibini doğru açıklayan ilk kişi olarak tanınır.
Kepler'in eser ve buluşlarında kendisinden 600 yıl önce optikte çığır açan İbnü'l Heysem'in etkisi açıkça hissedilir.
İBNÜ’L HEYSEM’İN ÇALIŞMALARINI İLERİYE TAŞIDI
Heysem'in Kitabü'l Menâzır adlı eseri Cremonalı Gerard tarafından Perspectiva/De aspectibus adıyla Latinceye tercüme edilmiştir. Hem Kepler hem de Descartes İbnü'l Heysem'in ışığın yansıması konusundaki araştırmalarından faydalanmış olup, Kepler İbnü'l Heysem'in çalışmalarını kaldığı yerden devam ettirmiştir.
İlk kez İbnü'l Heysem tarafından keşfedilen karanlık odayı geliştirmiş, pozitif merceğin arkasına negatif mercek eklemek suretiyle tasarımını iyileştirmiştir; bu sayede yansıtılan görüntü daha büyük olabilmektedir.