Arama

Müslümanların dünyaya bin yıllık mirası: Su yönetimi

İnsan vücudunun olmazsa olmazı su, tüm coğrafyalarda tarımdan beslenmeye her alanda hayatın kaynağıdır. Yüzyıllar önce bu yaşam kaynağını en iyi şekilde değerlendiren Müslümanlar, arazileri için yeni sulama yöntemleri geliştirmişler, su kaybını önlemek için tüneller kazmışlar ve su konusunda ihlalleri önlemek amacıyla kanunlar dahi oluşturmuşlardı. Bugün halen kullanılan tekniklerle su yönetimine dair bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 5
  • 14
YERALTINDA BİRBİRİNE BAĞLANAN SU KANALLARI
YERALTINDA BİRBİRİNE BAĞLANAN SU KANALLARI

İran'da ve bugün Afganistan olan bölgede yüzlerce ve binlerce kuyu bulunuyordu ve bu kuyuların hepsi bu yeraltı kanallarıyla birbirine bağlıydı.

Tıkanma ve çökme gibi sorunların önüne geçmek amacıyla bu tasarım benimsenmiş, bu sayede kilometrelerce uzayıp giden çölde ve yaban arazide suyun kesintiye uğramaksızın akması sağlanmıştı.

Kayalık alanlarda kanatlar yüzey suyu halini alıyor, arazinin değişmesiyle birlikte yeniden kayboluyordu.

  • 6
  • 14
SU MİKTARINI SU SAATLERİYLE KONTROL EDİYORLARDI
SU MİKTARINI SU SAATLERİYLE KONTROL EDİYORLARDI

Cezayir Sahrasında da Fokkara adı verilen yer altı tünelleri bulunmaktaydı.

Buradaki çiftçiler, vardiyalı olarak tahsis edilen su miktarını kontrol edebilmek amacıyla klepsydra adı verilen su saatleri kullanıyordu.

  • 7
  • 14
İRAN’DA ASIRLARDIR KULLANILAN YÖNTEM
İRAN’DA ASIRLARDIR KULLANILAN YÖNTEM

İran'ın bazı bölgelerinde hidroelektrik barajı ve modern sulama sistemleri bulunmasına rağmen, çiftçiler hala kanat kullanıyorlar.

Şiraz'ın kuzeydoğusunda kıymetli bir meta olan su, hala yeraltı kanallarından beslenen kuyulardan temin edilir.

  • 8
  • 14
SU, KURALLI BİR ŞEKİLDE KULLANILIYORDU
SU, KURALLI BİR ŞEKİLDE KULLANILIYORDU

Bu sıcak ve kurak ortamlarda oldukça kısıtlı olan suyun kontrollü bir şekilde ve bir takım kurallar çerçevesinde kullandırılması gerekiyordu.

Bunda dönemin kurumları da çok önemli bir rol oynuyordu. Irak'ta barajlar gibi büyük su yapıları devlete bırakılırken, küçük çaplı su yükseltme makineleri gibi daha küçük altyapıyı yerel nüfus kendisi üstleniyordu.

  • 9
  • 14
NİL NEHRİ ÖNEMLİ BİR SU KAYNAĞIYDI
NİL NEHRİ ÖNEMLİ BİR SU KAYNAĞIYDI

Mısır'da, Nil Nehri sularının kontrol altında tutulması büyük önem taşıyordu.

14'üncü yüzyılın başında Mısır'da yaşayan tarihçilerden Nuveyri ve Makrîzî, Nil Nehri'nde baraj ve suyolu bakımının önemini vurgulamıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN