Arama

Müslümanların gerçekleştirdiği bilgiye katkı sağlayan keşif

Bugün sıradan bir ürün olarak görülen kağıt, aslında çağdaş medeniyetin kilometre taşlarından biri. 8'inci asırdan itibaren Çin'den Bağdat'a, oradan ise tüm İslam coğrafyasına yayılan kağıt üretimi, bilginin aktarılmasında en büyük kolaylığı sağladı. Müslümanlar, kağıt üretiminde yepyeni teknikler gerçekleştirdiler, farklı hammaddelerle çok çeşitli kağıtlar ürettiler. Onlardan biri olan "Türk kağıdı" tekniği, günümüzde tüm dünyada kaliteli yazı kağıtlarında ve kitaplarda hala kullanılıyor.

  • 4
  • 11
PAMUKLU KÂĞIT ÜRETİMİNİ MÜSLÜMANLAR GERÇEKLEŞTİRDİ
PAMUKLU KÂĞIT ÜRETİMİNİ MÜSLÜMANLAR GERÇEKLEŞTİRDİ

Farklı hammaddelerle denemeler yapan Müslümanlar pamuklu kâğıt da ürettiler.

Madrid'deki Escorial Kütüphanesi'nde bu konu hakkında 11'inci yüzyıldan kalma bir el yazması ortaya çıkarılmıştır.

  • 5
  • 11
KÂĞIT, BATIYA MISIR ÜZERİNDEN GİTTİ
KÂĞIT, BATIYA MISIR ÜZERİNDEN GİTTİ

800 yılına gelindiğinde kâğıt üretimi Mısır'a ulaşmıştı. Bununla beraber, Kur'an-ı Kerim'in kayıtlara geçen muhtemel ilk kâğıt kopyasına burada 10'uncu yüzyılda rastlanılır.

Mısır'dan batıya doğru giden kâğıt, Kuzey Afrika ve Fas'a geldi. Diğer birçok şey gibi, buradaki boğazlardan geçerek 950 yılları civarında Müslüman İspanya'ya aktarıldı. Endülüslülerin bu işi kısa sürede öğrenmesiyle birlikte, Belensiye yakınlarındaki Jativa kasabası, Şatibi adı verilen kalın ve parlak kâğıt üretimiyle ünlendi.

  • 6
  • 11
BİLGİNİN AKTARILMASINDA EN BÜYÜK KOLAYLIK
BİLGİNİN AKTARILMASINDA EN BÜYÜK KOLAYLIK

İlk kez üretilmesinin ardından 200 yıl içerisinde kâğıt, İslam dünyasının genelinde kullanılmaya başlandı. Böylece kitap üretmek kolaylaştı ve ucuzladı; buna bağlı olarak kitaplarda seri üretim devri açıldı.

Bunun öncesinde üretim son derece karmaşık ve üst düzey yetenek gerektiren bir işti: Hem kitapların çok sayıda kâtip tarafından kopyalanması bakımından, hem de yetenekli ellerin emeğine ihtiyaç duyulması bakımından girift bir süreçti.

Üretimde çalışan insan sayısı azaldı, ancak karmaşık zanaatkârlık becerileri muhafaza edildi. Bu sayede İslam dünyasında referans kitapların yüzlerce, hatta binlerce kopyası üretildi ve sürekli gelişen bir kitap ticareti ve öğrenme süreci başlatıldı.

  • 7
  • 11
İBN BÂDÎS, ESERİNDE ‘GİZLİ YAZI’ KONUSUNA DEĞİNMİŞTİ
İBN BÂDÎS, ESERİNDE ‘GİZLİ YAZI’ KONUSUNA DEĞİNMİŞTİ

Kâğıt üretiminin genişlemesi boya ve mürekkep üreticiliği, el yazması zanaatkârlığı ve hattatlık gibi başka mesleklerin doğmasını sağlarken, bilim alanlarına da katkıda bulundu.

11'inci yüzyıl Tunus'unun öncü bilim insanı İbn Bâdîs, kalemin mükemmeliyeti, farklı türde renkli mürekkeplerin hazırlanması, boya maddelerinin ve karışımların renklendirilmesi, gizli yazı ve kâğıt üretimi gibi konulara Kâtiplerin Araç Gereçleri adlı eserinde değinir.

  • 8
  • 11
BİLGİNİN YAYILMASI HIZ KAZANDI
BİLGİNİN YAYILMASI HIZ KAZANDI

Hristiyan Avrupa'sındaki ilk kâğıt üretim merkezi 1293 yılında Bologna'da kuruldu; İngiltere'deki ilk kâğıt kullanımı ise 1309 yılı olarak kaydedildi.

Kâğıt kullanımı ve kitabın daha ucuz üretilebilmesi sayesinde, Avrupa'da bilginin yayılması hızlanacaktı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN