Arama

Müslümanların 'tarım kitabı' ekolojiye dair ne söylüyordu?

Bir bahçenin yahut da mahsulün çiçeklenip meyve verebilmesi için, yetiştirilmesi ile tabiat arasında ekolojik bir dengeye oturtulması gerekir. Çiçeklenme ve hasadın iyi olabilmesi için toprak, su ve insan müdahalesinin orantılı olması şarttır. Bir yandan mümkün olan azami verimi elde etmeye çabalayan, bir yandan da hayatlarının bağlı olduğu doğayı tahrip etmek istemeyen İspanya Müslümanları, bundan yüzlerce yıl önce toprak kimyası ve erozyon dâhil, pek çok sistematik zirai araştırmaya ön ayak olmuşlardı. Müslümanların tarıma yaptıkları katkıları sizler için derledik.

  • 3
  • 11
TARIM VE HAYVANCILIĞA DAİR 34 BÖLÜMLÜK ESER
TARIM VE HAYVANCILIĞA DAİR 34 BÖLÜMLÜK ESER

12'inci yüzyılda yaşayan Sevillalı botanikçi İbnü'l Avvam, Yunanlı, Mısırlı ve İranlı âlimlere ait çalışmaları, tarım ve hayvancılık ile ilgili 34 bölümden oluşan Tarım Kitabı adında bir eserde topladı ve çiftçilere net bilgi ve talimatlar sundu.

585 bitkiye dair bilgi toplanan bu kitapta elliden fazla meyvenin yetiştirilmesi hakkında bilgi veriliyor; aşılama, toprak özellikleri ve hazırlanmasıyla ilgili gözlemler aktarılıyor; gübre, bitki hastalıkları ve tedavileri, bahçecilik, sulama, ağaçlar arasındaki yakınlıklar ve arıcılık gibi konular açıklanıyordu.

  • 4
  • 11
ZEYTİN KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKEN HER ŞEY
ZEYTİN KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKEN HER ŞEY

Mesela zeytin ağaçlarının yetiştirilmesinden hastalıklarının tedavisine, aşılanmalarından hasatlarına, özelliklerinden rafine edilmelerine ve ıslahlarına kadar zeytin konusunda bilmek isteyeceğiniz her şeyi ihtiva ediyordu.

Ayrıca toprağı sürme teknikleri, sıklığı, tohum ekme zamanları ve usulleri, ekme sonrasında ve büyüme sırasında sulama, bitki bakımı ve hasadı gibi konularla ilgili bölüm de bulunuyordu.

Dolayısıyla bu kadar bilgi varken, gayretli bir çiftçinin hata yapması pek mümkün değildi. Bütün bu bilgiler, 18'inci yüzyılın sonundan 19'uncu yüzyılın ortalarına kadar hem İspanyolca hem de Fransızca olarak yayınlanacaktı.

  • 5
  • 11
KURTUBA TAKVİMİ’NDE HANGİ BİLGİLER YER ALIYORDU?
KURTUBA TAKVİMİ’NDE HANGİ BİLGİLER YER ALIYORDU?

Bu noktada, meşhur 961 Yılına Ait Kurtuba Takvimi'nin teknik doğruluğuna değinmeden geçemeyiz.

Takvimde, yılın her ayı için tasarlanan iş ve planlar bulunuyordu. Mesela mart ayında incir ağaçları aşılanır ve ilk tahıllar büyümeye başlardı. Bu ayda şeker kamışı ekimi yapılır ve mevsim öncesi güller ve leylaklar gonca vermeye başlardı.

Yine aynı ay, şeker kamışı ekimi yapılır ve mevsim öncesi güller ve leylaklar gonca vermeye başlardı.

  • 6
  • 11
İPEKBÖCEKLERİNDEN IHLAMURLARA…
İPEKBÖCEKLERİNDEN IHLAMURLARA…

Bıldırcınlar kendilerini gösterir, ipekböcekleri kozalarından çıkar, tekir balıkları nehrin yukarısına doğru yolculuğuna başlardı.

Salatalık, pamuk, safran ve patlıcan da bu dönemde ekilirdi. Bu ay içerisinde, devlet hizmetinde kullanılacak atların satın alınması için taşradaki vergi memurlarına posta havalesi gönderilirdi. Yine bu ayda ortaya çıkmaya başlayan çekirgelerin itlafı için emir yayınlanırdı.

Ihlamur ve mercanköşk ekilen bu dönem, birçok kuşun çiftleşme dönemiyle de aynı günlere denk geliyordu.

  • 7
  • 11
ÇELTİK GÜNDOĞUMUNU GÖRECEK ŞEKİLDE EKİLMELİ
ÇELTİK GÜNDOĞUMUNU GÖRECEK ŞEKİLDE EKİLMELİ

Tarım konusunda her taşın altına bakılmış, hatta mahsuller ayrı ayrı ele alınarak her yönüyle incelenmişti.

Mesela İbn Bassal, çeltiğin gündoğumunu doğrudan gören diziler halinde ekilmesini ve toprağın gübre katılarak özenli bir şekilde hazırlanmasını, ekim işleminin şubat ve mart ayları arasında yapılmasını tavsiye ediyordu.

İbnü'l Avvam belirli bir alana tam olarak ne kadar çeltik ekilmesi gerektiğini ve ekim işleminin nasıl yapılacağını açıkladı. Sulama işleminden de uzun uzadıya bahseden İbnü'l Avvam, çeltik ekilmeden önce toprağın belirli bir yüksekliğe kadar su altında olması gerektiğinden bahsediyordu.

Toprak suyu emdikten sonra, tohumların üzeri toprakla kapatılmalı ve toprak yine su altında bırakılmalıydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN