Nazilerin süper güç olmalarına katkıda bulunan popüler markalar
İktidarı boyunca, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ile işbirliği yapan ve bu dönemde önemli ekonomik kazançlar elde eden bazı büyük markaların etkisi ve katkılarıyla Nazi Almanyası büyük bir güç haline gelmişti. Bu markalar, o dönemde Nazi rejimine teknolojik, endüstriyel destek ve ekonomik kaynaklar sağlayarak Hitler'in hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynadılar.
Giriş Tarihi: 19.07.2024
13:14
Güncelleme Tarihi: 19.07.2024
14:10
🔸 Bayer savaş yıllarında, IG Farben'in bir parçası olarak faaliyet gösteriyordu ve Zyklon B gazının kapsüllerini üret en şirketlerden biriydi. IG Farben , savaşın ardından Bayer tarafından satın alındı. Şirket, Nazi doktor Josef Mengele 'nin deneylerine de yardım etmişti.
🔸 Bugün bile, Bayer'in geçmişi hala tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bayer'in tarihi sorumluluğu, Nazi dönemindeki faaliyetleri nedeniyle hala eleştirilmekte ve üzerine tartışılmaktadır.
Teknoloji desteği sağladılar
🔸 Siemens , Nazi Almanyası döneminde özellikle elektrik ekipmanları ve iletişim teknolojileri üretimiyle dikkat çeken dönemin dev şirketlerinden biri oldu.
🔸 Nazi rejimine hizmet eden bu şirket, Almanya'nın askeri altyapısının güçlendirilmesinde de kritik bir rol oynadı. Özellikle, Alman ordusunun iletişim ağlarını destekleyen teknolojiler sağladılar.
TARİHİN EN KORKUNÇ ŞİRKETİ: EAST INDİA COMPANY
Toplama kampları için fırın
🔸 Siemens'in , Naziler için yaptığı hizmetlerden birisiyse oldukça korkunç bir iddiadır. Şirketin, Nazi toplama kamplarında kullanılmak üzere fırınlar ürettiği iddiasıdır. Bunun gerçekliğiyse neredeyse üzerinde şüphe duyulmayan bir gerçek olarak kabul edilir. Auschwitz ve Buchenwald gibi toplama kamplarının yakınlarında fabrikalar kurarak, Nazi rejiminin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet gösterdiler. Bu süreçte, yüz binlerce köle işçi Alman ordusu için üretim yapmak üzere zorla çalıştırıldı.
🔸Bugün hala hayatta olanlar, Siemens'in tarihteki bu rolü nedeniyle şirketi sorumlu tutmaya çalışmakta dır. Ancak Siemens, geçmişte yaşanan bu durumu kabul etmediğini ve gerçek dışı olduğuna dair açıklama yapsa da bu konu tartışılmaya devam etmektedir.
🔸 1936 yılında, Nazi propagandasının önde gelen ismi Hermann Göring'in yabancı markaların Almanya'ya girişini sınırlandırma kararı, Coca-Cola 'yı etkilemişti.
🔸 Ancak bu durum Coca Cola'yı harekete geçirdi. Nazi rejimi ile anlaşan Coca-Cola, reklam afişlerinde Nazi gençliğinin kola içtiği ve gamalı haçın göründüğü tasarımları kabul etti. Ayrıca, içecek kutularının arka yüzünde Hitler'in fotoğrafını bulundurmayı da kabul etti.
AHİD SANDIĞI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ? İÇİNDE NE VAR?
🔸 1941 yılına gelindiğinde Almanya, Coca-Cola'nın Avrupa'daki en büyük pazarı haline gelmişti. Ancak ABD hükümeti, markanın Nazi Almanyası'na ihracatını durdurdu. Bu durum üzerine Coca-Cola'nın Almanya temsilcisi yeni bir içecek geliştirdi: Fanta.
🔸 Fanta, Nazi gençliğine yönelik olarak tasarlanan ve pazarda başarılı olan bir içecek oldu. Bu süreç, Coca-Cola'nın tarihi içinde ilginç ve tartışmalı bir döneme işaret etmektedir. Nazi Almanyası ile işbirliği yapan ve piyasaya yeni ürünler sunan şirketlerin, o dönemdeki politik ve ekonomik gerçekliklere nasıl uyum sağladıkların ı gösteren önemli bir örnektir.