Niş'te bir utanç kaynağı: Red Cross
Dünya tarihinin şahit olduğu en büyük harp olan II.Dünya Savaşı, çok ağır sonuçlar doğurmuştur. Savaşın başrollerinden biri olan Nazi rejimi, ırkçı ideolojisi sebebiyle milyonlarca insanı, Avrupa'nın göbeğinde bulunan yaklaşık yirmi bin Nazi kampında katletmiştir. Bu toplama kamplarından biri olan Crveni Krst diğer adıyla Red Cross Avrupa'nın günümüze dek en iyi korunan kampı olarak öne çıkmıştır.
Giriş Tarihi: 09.08.2023
10:10
Güncelleme Tarihi: 08.08.2024
11:34
ÜSTÜN IRK İDEOLOJİSİ
◾ Almanya'yı felakete sürükleyen Hitler'in saldırgan dış politikası yüzünden II.Dünya Savaşı çıkar . Onun Yahudi düşmanlığı ve üstün ırk ideolojisinden ötürü yaklaşık beş milyon insan yaşamını yitirir.
◾ Bunlardan çoğu savaş esnasında, çoğu ise savaş sırasında kapatıldıkları "çılgın nazi kampları"nda psikolojik ve fiziksel sağlıklarını yitirmiş bir şekilde hayatlarına devam etmek zorunda kalır.
II. Dünya Savaşı ne zaman çıktı?
II. Dünya Savaşı 1939 yılında başlamış ve 1945 yılına kadar sürmüştür. Mihver ve Müttefik kuvvetleri olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.
20 BİN TOPLAMA KAMPI MEVCUTTU
◾ Hitler öncülüğünde Almanlar toplumdan ayıklanması ve yok edilmesi gerektiklerini düşündükleri kavimlerden insanları vahşice katletmiş ve buna siyasal zeminde bir karşılık bulmuşlardır.
◾ 1933 - 1945 yılları arasında var olan Nazi rejimi yaklaşık 20 bin toplama kampı inşa ettirir. Bu rakam bugüne dek tespit edilen kamplara dairdir. Toplama kamplarında çeşitli ırklardan insanlar çalıştırılmış ve türlü işkencelere maruz bırakılmıştır.
Hitler kimdir?
Tam adıyla Adolf Hitler , Avusturya doğumlu Alman politikacı ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi lideridir. 20. yüzyılın en kötü şöhretli diktatörlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Renklendirilmiş fotoğraflarla II. Dünya Savaşı yolculuğu
BU KAMPTA KİMLER ESİRDİ?
◾ Toplama kamplarında ilk tutuklananlar; Alman Komünistler, Sosyalistler, Romanlar, Yehova Şahitleri ve Asosyal adındaki kişiler olur. Birbirinden farklı kişilerin toplatılarak getirildiğinden ötürü "toplama kampı" adını verirler.
◾ Dünyanın gördüğü en büyük savaş olan, II. Dünya Harbi'nden bir sene önce Naziler , Avusturya'yı ilhak ederler. Bunun ardından ise işgal ettikleri bölgelere kamplar inşa edilmeye başlanır.
Yehova Şahitleri kimdir?
Yehova'nın Şahitleri, teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.
SIRBİSTAN'DA BİR NAZİ KAMPI
◾ Nazi rejiminin ortaya attığı bu kamp sisteminin; devlet, rehine, çalışma, savaş esiri, toplama - transfer ve imha gibi kampları mevcuttur. Bu kamplar başta Almanya olmak üzere; Avusturya, Çekya, Hırvatistan, Çekya, Letonya, Polonya gibi ülkelerde bulunmaktadır. Nazi ideolojisine uymayan her insan, bulunduğu yerdeki kamplara kapatılır .
◾ Yukarıda saymadığımız Sırbistan'da dahi Nazi kampı bulunur. Çoğu insan Sırbistan'da bir Nazi kampının olduğuna şaşıracaktır fakat gerçek bu şekilde. Tarihte Bosna'ya yaptıkları saldırılar ile tanınan Sırp ordusu, II.Dünya Savaşı sırasında Hitler'in orduları karşısında mağlup olur.
Sömürge imparatorluğunun son varisi
📍 NİŞ, RED CROSS
◾ Bunun ardından Sırbistan'ın Türkiye'ye çok benzetilen kenti Niş'e 9 Nisan 1941 senesinde Gestapo tarafından Rusları, Yahudileri ve Sırpları tutsak etmek için sanayi bölgesinde bulunan bir depo geçiş kampına yapılır. Daha sonra bu tesis , toplama kampına dönüşür.
◾ Sırbistan'ın tarih boyunca birçok milletin istilasına maruz kalan Niş şehrine inşa edilen tesis, tam dört sene boyunca kullanılır . Bu zaman diliminde otuz bin kişinin tutsak edildiği, on bine yakın kişinin de hayatını kaybettiği bilinmektedir.
Niş şehri nerede?
Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alır ve ülkenin üçüncü büyük şehridir. Nüfusu ise 190 bin civarındadır.