Arama

Niş'te bir utanç kaynağı: Red Cross

Dünya tarihinin şahit olduğu en büyük harp olan II.Dünya Savaşı, çok ağır sonuçlar doğurmuştur. Savaşın başrollerinden biri olan Nazi rejimi, ırkçı ideolojisi sebebiyle milyonlarca insanı, Avrupa'nın göbeğinde bulunan yaklaşık yirmi bin Nazi kampında katletmiştir. Bu toplama kamplarından biri olan Crveni Krst diğer adıyla Red Cross Avrupa'nın günümüze dek en iyi korunan kampı olarak öne çıkmıştır.

BU KAMPTA KİMLER ESİRDİ?

◾ Toplama kamplarında ilk tutuklananlar; Alman Komünistler, Sosyalistler, Romanlar, Yehova Şahitleri ve Asosyal adındaki kişiler olur. Birbirinden farklı kişilerin toplatılarak getirildiğinden ötürü "toplama kampı" adını verirler.

◾ Dünyanın gördüğü en büyük savaş olan, II. Dünya Harbi'nden bir sene önce Naziler, Avusturya'yı ilhak ederler. Bunun ardından ise işgal ettikleri bölgelere kamplar inşa edilmeye başlanır.

Yehova Şahitleri kimdir?

Yehova'nın Şahitleri, teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.

SIRBİSTAN'DA BİR NAZİ KAMPI

◾ Nazi rejiminin ortaya attığı bu kamp sisteminin; devlet, rehine, çalışma, savaş esiri, toplama - transfer ve imha gibi kampları mevcuttur. Bu kamplar başta Almanya olmak üzere; Avusturya, Çekya, Hırvatistan, Çekya, Letonya, Polonya gibi ülkelerde bulunmaktadır. Nazi ideolojisine uymayan her insan, bulunduğu yerdeki kamplara kapatılır.

◾ Yukarıda saymadığımız Sırbistan'da dahi Nazi kampı bulunur. Çoğu insan Sırbistan'da bir Nazi kampının olduğuna şaşıracaktır fakat gerçek bu şekilde. Tarihte Bosna'ya yaptıkları saldırılar ile tanınan Sırp ordusu, II.Dünya Savaşı sırasında Hitler'in orduları karşısında mağlup olur.

Sömürge imparatorluğunun son varisi

📍 NİŞ, RED CROSS

◾ Bunun ardından Sırbistan'ın Türkiye'ye çok benzetilen kenti Niş'e 9 Nisan 1941 senesinde Gestapo tarafından Rusları, Yahudileri ve Sırpları tutsak etmek için sanayi bölgesinde bulunan bir depo geçiş kampına yapılır. Daha sonra bu tesis, toplama kampına dönüşür.

Sırbistan'ın tarih boyunca birçok milletin istilasına maruz kalan Niş şehrine inşa edilen tesis, tam dört sene boyunca kullanılır. Bu zaman diliminde otuz bin kişinin tutsak edildiği, on bine yakın kişinin de hayatını kaybettiği bilinmektedir.

Niş şehri nerede?

Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alır ve ülkenin üçüncü büyük şehridir. Nüfusu ise 190 bin civarındadır.

📍 CRVENİ KRST

◾ İnşa edilen diğer toplama kamplarından mimari anlamda çok farklı olmasa da hikayesi ve tarihi oldukça ilgi çekmektedir. Burada gaz kamyonları kullanılarak insanlar öldürülür. Farklı işkence yöntemleriyle toplamda on bin insan acı bir şekilde can verir.

◾ Kamptaki en trajik olay ise Nazilerin; ölen her Wehrmacht askeri için yüz Yahudi'yi, yaralanan her Wehrmacht askeri için ise elli Yahudi'yi öldürmeleridir.

↪ Kampa yakın olan Bubanj Tepesi, intikamlarını almak için kullandıkları yerdir.

Crveni Krst diğer adıyla Cross Red yani "Kızıl Haç" manasına gelen bu yer, Avrupa'nın en iyi korunmuş kampı olarak ilan edilir.

Sömürgecilik: Topraklara değil zihinlere pranga

  • 10
  • 10

🎬 YAŞANANLAR: LAGER NİS

◾ İnşa edilen yirmi bin tesisten sadece biri olan Red Cross, en küçük Nazi kampıdır. Bu kamp ufak ve tabanları tellerden oluşan kaplı odalara sahiptir. Buradaki amaç, mahkum edilen onlarca insana acı çektirerek belki de tek lüksleri olan uykularından dahi onları mahrum etmektir.

◾ Aynı zamanda mahkumların bundan yıllar önce duvarlara kendi çabalarıyla kazıdıkları yazıları dahi görmek mümkündür. Niş'teki bu kamp 1944 senesinde kapatılır.

↪ Masum milyonlarca insanın en büyük kabusu olan Crveni Krst, dersler çıkarılması adına günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

1987 senesinde Red Cross'taki olayları anlatan "Lager Nis" isimli bir film mevcuttur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN