Arama

Nizamülmülk ve "Siyasetname"

İslam tarihinde vezir denilince akla gelen ilk isimlerden olan Nizamülmülk, iyi bir eğitim almış akıllı bir idareciydi. Sultan Alparslan'ın isteği doğrultusunda İslam dünyasındaki tehlikeli fikir akımlarının önünü kesen bilge vezir, Nizamiye medreselerinin kurulmasına ön ayak olarak "ehl-i sünnet" akidesinin devamı için çabaladı. Sultan Melikşah için kaleme aldığı "siyasetname" isimli eseriyle arkasında yöneticiler için altın öğütler bırakan Nizamülmülk'e yakından bakalım.

Bilge vezir yönetimi süresince aldığı soğukkanlı kararlar, gerçekleştirdiği akıllıca hamleler ile Selçuklu Devleti'nin bölgedeki en önemli devlet olmasına katkıda bulundu.

Nizamülmülk'ün ön ayak olduğu eğitim hamlelerinin değeri ve önemi meseleye günümüzden bakıldığında çok çok daha iyi anlaşılıyor.

ALTUNCAN'DAN SEFERİYE'YE BÜYÜK SELÇUKLU HATUNLARI

TEMİZ AKİDE

Sultan Alparslan'ın isteği doğrultusunda Nizamülmülk "ehl-i sünnet ve'l cemaat" dışındaki akımları İslam akidesine zarar vermemeleri için temizledi.

⚫ Bu minvalde Bağdat, Nişabur, Belh, Herat, İsfahan, Musul ve Basra gibi büyük şehirlerde ehl-i sünnet akidesine uygun bilginler yetiştirecek olan "Nizamiye" medreseleri açıldı.

NİZAMÜLMÜLK VE ALİMLER

⚫ Alimlerle daima birlikte bulunan Nizamülmülk'ün yetişmesinde Ebu Ali ed-Dakkak ve Ebu Abdurrahman es-Sülemi'nin ciddi katkıları olmuştu.

⚫ Ayrıca İmam Kuşeyri ve İmam Cüveyni gibi devrin önde gelen alimleri belli aralıklara Nizamülmülk'ü ziyaret ederek ona tavsiyelerde bulunurlardı.

İSLAM TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASI NİZAMİYE MEDRESESİ

NİZAMÜLMÜLK VEFATI

Nizamülmülk'ün vefatı halk ve askerler nezdinde ciddi bir karşılık bulmuştu. Sultan Melikşah bizzat askeri teftiş ederek taşkınlığın önüne geçmişti.

Batınilerin öldürdüğü ilk büyük devlet adamı olan Nizamülmülk'ün vefatından tam otuz beş gün sonra Sultan Melikşah da vefat etti. Büyük vezirin ölümü adeta Selçuklu'yu dağılma sürecine soktu.

Batıniler kimdir?

Kur'an-ı Kerim'in ayetlerini farklı şekillerde yorumlayan gruplara verilen genel isim.

NİZAMÜLMÜLK'ÜN ESERİ: SİYASETNAME

İdareciliğinin yanında önemli de bir müellif olan Nizamülmülk, İslam kültür ve medeniyeti, İslam devletleri ve Selçukluların idari yapısı hakkında bilgi veren Siyasetname, orijinal adıyla "siyerul müluk" isimli eserin yazarıydı.

Medeniyet tecrübemizin sadece fetihlerle devam etmeyeceğinin farkında olan Sultan Melikşah eser telifinin ne kadar önemli bir amil olduğunun farkındaydı.

SELÇUKLU DÖNEMİNDE YETİŞEN ALİMLER

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN