Arama

Nizamülmülk'ten devlet yönetimi konusunda tavsiyeler

Nizamülmülk, İslam dünyasının en başarılı vezirlerinden biridir. Büyük Selçuklu döneminde Alparslan ile başlayan vezirliği uzun yıllar devam etmiş ve devletin gelişimine büyük katkılarda bulunmuştu. Yalnızca vezirliğiyle değil ilmi faaliyetlerle de adından sıklıkla söz ettiren Nizamülmülk, siyasetname türünün en başarılı örneğini Sultan Melikşah'ın isteğiyle kaleme aldı. Ünlü vezir eserinde dönemindeki sorunları ciddi bir şekilde ele almış ve bunlar için çözüm önerileri sunmuştu. Ayrıca devletin yaşadığı problemler üzerinden de örnekler vermişti. Peki, Nizamülmülk'ün bütün çağlara hitap edecek devlet yönetimi hususunda verdiği tavsiyeler nelerdi?

  • 5
  • 15
SULTAN MELİKŞAH'IN İSTEĞİYLE YAZILDI
SULTAN MELİKŞAH’IN İSTEĞİYLE YAZILDI

📚Sultan Melikşah, devlet yönetimiyle ilgili bir kitap yazılması için yarışma açmış ve yazılan eserler arasından Nizamülmülk'ün (1092) tamamladığı Siyâsetnâme'yi beğenmişti. Nizamülmülk devlet teşkilâtı ve idaresiyle ilgili konuları işlediği Siyasetnâme'yi elli fasıl halinde düzenlediğini, çok faydalı bilgiler içeren bu eseri herkesin okuması gerektiğini, hiçbir hükümdarın bu esere ilgisiz kalamayacağını, bu kitap sayesinde din ve dünya işlerinin daha kolay yürütüleceğini söylüyordu.

📚Siyâsetnâme'de verilen örneklerin ve anlatılan hikâyelerin bir kısmı İslâm öncesine, büyük bir kısmı Selçuklu öncesine, bir bölümü de Selçuklu dönemine aitti. Nizâmülmülk, böylece çeşitli devirlerdeki uygulamaları karşılaştırarak kendi dönemi için en ideal olanı seçip tavsiye ettiğini vurgulamaktaydı.

Devlet yönetme sanatını kaleme alan siyasetnameler

  • 6
  • 15
SİYASETNAME'DE YER ALAN BAŞLICA KAVRAMLAR
SİYASETNAME’DE YER ALAN BAŞLICA KAVRAMLAR

📚 "Siyâsetnâme" (nasîhatü'l-mülûk) türünün en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen eser erken tarihlerden itibaren tarihçilerin ilgisini çekmiş, çeşitli neşir ve tercümeleri yapılmıştı. En güvenilir nüshası Süleymaniye Kütüphanesi'nde kayıtlıdır.

Nizamülmülk kitapta devletin nasıl yönetilmesine dair pek çok tavsiye bulunuyordu. Nizamülmülk'ün yönetim anlayışının temellerini oluşturan kavramlar din, adalet, düzen ve liyakat kavramları eksenindeydi.

📚Siyasetname çok derin bir içeriğe sahipti. İçeriğinde olduğu kadar değindiği konularda da sınırlamasını geniş tutmuş ve eserinde dini ve ilmi araştırmaların teşvik edilmesinden, ordunun yönetimine, dönemin mezhep ayaklanmalarından, saray yönetimine yani bir devletin bütün yönetim işleri hakkında düşüncelerini ortaya koymuştu.

📚Ünlü vezir eserinde dönemindeki sorunları ciddi bir şekilde ele almış ve bunlar için çözüm önerileri sunmuştu. Birtakım çözüm önerileri ve tavsiyelerde bulunurken devletin yaşadığı problemler üzerinden de örnekler vermiştir. Peki, Nizamülmülk halkı mutluluğa götürecek ideal bir yönetimde yöneticilere hangi tavsiyelerde bulundu?

  • 8
  • 15
NİZAMÜLMÜLK'TEN YÖNETİCİLERE TAVSİYELER
NİZAMÜLMÜLK’TEN YÖNETİCİLERE TAVSİYELER

📌Nizamülmülk devletin kolay kolay herkese nasip olmayacak bir nimet olduğunu düşünür. Fakat bu nimetin eğer iyi yönetilemezse ahirette de bir karşılığı vardır. Bu sebeple yöneticiler malını devlet için harcamalı, dünya yerine ahirete hazırlık yapmalıdır. Bu durumu Hazret-i Ömer'in yöneticiliğiyle örnekler. Kendisi çok rahat yaşarken halkı yoksulluk çeken bir yöneticinin ahirette elbette hak ettiğini bulacağını ifade eder.

"Devletin vazifelendirdiği birisi, mazlumun, yetim ve fukaranın hakkını yerse, vay o devletin haline!"

  • 9
  • 15
DEVLET ÇALIŞANLARI HER ŞEYİ KAYIT ALTINDA TUTMALIDIR
DEVLET ÇALIŞANLARI HER ŞEYİ KAYIT ALTINDA TUTMALIDIR

📌Nizamülmülk , devlette çalışanların yaptıkları her işi kayıt altına almak zorunda olduklarını ifade eder. Kayıt altına almaktan kaçınan, mazlumun yetim ve fukaranın hakkını yiyen kişilerin devlet idaresinde bulunduğu takdirde, o ülkenin geleceğinin asla parlak olmayacağını belirtir.

"Sultan ilimle ve ilim adamlarıyla dost olmalı ve onlarla düşüp kalkmalıdır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN