Arama

Nuri Paşa ve Bakü’nün bağımsızlığa giden yolu

Bundan bir asır önce Azerbaycan, Çarlık Rusya'nın yıkılması sonucu bağımsızlığını ilan etmiş ve Müslüman Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyetini kurmuştu. Bağımsızlıklarını ilk olarak Osmanlı'nın tanıdığı bu genç devletle Ermeni ve Bolşevik tehditlerine karşı bir anlaşma yapıldı. Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, bu tehditlere karşı Azerbaycan'ın yardımına koştu. Bakü'yü işgalden kurtardığı için "Bakü Fatihi" olarak anılan Nuri (Killigil) Paşa'nın kazandığı zafer, iki ülkenin "tek millet" olma anlayışının da temellerini attı. 15 Eylül, Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü'nün kurtuluş yıl dönümü. Nuri Paşa komutasında kurulan kahraman ordu, tam 15 Eylül 1918'de Bakü'yü Bolşevik ve Ermeni işgalinden kurtarmış oldu.

  • 4
  • 14
KAFKAS İSLAM ORDUSU TAARRUZA BAŞLADI
KAFKAS İSLAM ORDUSU TAARRUZA BAŞLADI

Nuri Paşa, yeni kurulan Kafkas İslam Ordusu'nun komutanlığına 1918'de atanmıştı. Trablusgarp'tan döndüğünde rütbesi binbaşı olan Nuri Paşa, Trablusgarp ve Bingazi'deki başarıları göz önüne alınarak Yarbaylığa yükseltildi.

◾ Yeni görevinde, emri altında çalışacak subay kadrosunun yaş ve kıdemce daha büyük olacağı düşünülerek, Padişah fermanıyla "Fahrȋ Ferik rütbesi" ile Kafkaslarda "padişah" adına askeri ve siyasi faaliyetlerde bulunma yetkisi verildi.

  • 5
  • 14
NURİ PAŞA KOMUTASINDAKİ ORDU BAKÜ'YE İLERLEDİ
NURİ PAŞA KOMUTASINDAKİ ORDU BAKÜ’YE İLERLEDİ

◾ Nuri Paşa, Kafkasya meselesini konuşmak için başkente geldi ve görev yapacağı faaliyetleri öğrendikten sonra Şubat 1918'de Haydarpaşa'dan Musul'a gitmek üzere yola çıktı. Musul'dan sonra Gence'ye gelen Nuri Paşa, karargâhını bu şehre kurdu.

◾ Hazırlıklar tamamlandı ve Bakü istikametinde taarruza başlandı. Sırasıyla Gökçay, Salyan, Aksu, Kürdemir ve Şamahi ele geçirildi.

Azerbaycan'ın 'devlet olma' savaşında 'tek millet'

  • 6
  • 14
FETİHLE BİRLİKTE BAKÜ REFAHA KAVUŞTU
FETİHLE BİRLİKTE BAKÜ REFAHA KAVUŞTU

◾ Bakü'nün fethi için yapılan ilk taarruzda başarı sağlanamayınca, Nuri Paşa eksiklikleri tamamlamaya çalıştı. Kafkas İslam Ordusu, 5 Ağustos'taki başarısızlığın oluşturduğu psikolojik çöküntüyü ortadan kaldırmaya çalışmış, 13 Eylül gecesinde tekrar taarruza kalkmıştı.

◾ 15 Eylül'de ordunun fetih için inançlı olması, taarruzu başarıyla neticelendirmişti. Türk ordusunun Bakü'ye girdiği 15 Eylül 1918 günü şehir, tarihinin en heyecanlı ve unutulmaz günlerini yaşadı.

◾ Halk, Ermeni ve Bolşeviklerin baskı ve şiddetinden kurtulmuş, huzur içinde yaşama imkânına kavuşmuştu. Hemen mülki idarenin tanzimine başlandı. Birkaç gün içinde şehirde hayat normale döndü. Dükkânlar açıldı, yiyecek sıkıntısı en kısa sürede giderildi ve Bakü refaha kavuştu.

  • 7
  • 14
KAFKAS İSLAM ORDUSU 1130 ŞEHİT VERDİ
KAFKAS İSLAM ORDUSU 1130 ŞEHİT VERDİ

◾ Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda 1130 şehit verdi. Ermeni işgalinden kurtarılan Bakü, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başkenti ilan edildi.

Nuri Paşa komutasında Azerbaycan'da kazanılan bu zafer, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin harp tarihinde değerli bir savaş olarak yerini aldı. Ancak Osmanlı Devleti, Mondros Mütarekesi şartlarından dolayı, Kasım 1918'de Kafkasya'dan çekilmek zorunda kaldı.

  • 8
  • 14
KONU PARİS BARIŞ KONFERANSI’NA TAŞINDI
KONU PARİS BARIŞ KONFERANSI’NA TAŞINDI

◾ Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri yeni kurulan cumhuriyetin bağımsızlığının ve sınırlarının dünya kamuoyuna tanıtılması olmuştu.

◾ Bu amaçla 7 Aralık 1918 yılında göreve başlayan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Parlamentosu, Azerbaycan'ın bağımsızlığını Paris Barış Konferansı'nda tanıtmak için, Ali Mardan Bey Topçubaşov'un başkanlığında bir heyet oluşturuldu.

Bakü Fatihi: Nuri Paşa

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN