Oğuzların göç ve fetihlerine ışık tutan seyyah: İbn Fadlan
İbn Fadlan, Abbasiler döneminde yaşayan büyük bir alim, seyyah ve diplomattı. Müslümanlığı kabul eden İdil Bulgarlarına İslam'ı öğretecek din adamları, cami ve kale yapacak mimarlar ile birlikte yola çıktı. Heyetteki en bilgili ve yetenekli kişi olan İbn Fadlan, Bağdat'tan yola çıktı ve Rey, Nişabur, Merv, Buhara ve Harizm şehirlerinde konakladı. Kaleme aldıkları ile Oğuzların göçlerine, fetihlerine, Bulgar Türklerine ışık tuttu, tarihte çözülemeyen meseleleri aydınlığa kavuşturdu.
Giriş Tarihi: 07.08.2020
09:26
Güncelleme Tarihi: 03.04.2022
15:04
BULUNDUKLARI ŞEHİRLERDE BÜYÜK İTİBAR GÖRDÜLER
📍Sevsen (Sûsen) er-Ressî adlı elçinin başkanlığında 21 Haziran 921 tarihinde Bağdat'tan yola çıkan heyet Rey, Nîşâbur, Merv, Buhara ve Hârizm üzerinden 12 Mayıs 922'de Bulgar hanının İdil (Volga) boyundaki karargâhına ulaşmış ve tahmin edildiğine göre yaz mevsimini orada geçirerek kıştan önce geri dönmüştür.
📍Heyet uğradığı şehirlerde büyük itibar görmüş, özellikle Buhara'da Sâmânîler'in ünlü coğrafyacı veziri Ceyhânî tarafından ağırlanarak genç hükümdar Nasr bin Ahmed'in huzuruna çıkarılmıştır. Ancak İbn Fadlân'ın ne zaman geri döndüğü hakkında bilgi yoktur.
Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi
BİLİNEN SEYAHATNAME SAHTE MİYDİ?
📍İbn Fadlan'ın dönüşünden sonra kaleme aldığı eser, Muhammed bin Mahmûd bin Ahmed et-Tûsî ve Yâkut el-Hamevî'nin yaptıkları geniş alıntılar sebebiyle biliniyor, fakat ihtiva ettiği anlaşılan ayrıntılı bilgilerden dolayı şüpheyle karşılanarak sahte bir seyahatname olabileceği ileri sürülüyordu.
Laleyi dünyaya tanıtan seyyah Kanuni'yi nasıl anlatmıştı?
İBN FADLAN BÜYÜK BİR ÂLİM, SEYYAH VE DİPLOMATTI
📍1923 yılında Zeki Velidi Togan'ın Meşhed'de bir mecmua içinde bulduğu orijinal yazma nüshanın incelenmesi sonucu İbn Fadlan'ın büyük bir âlim, çok dikkatli bir seyyah ve başarılı bir diplomat, kitabının da o dönemde henüz tanınmayan çeşitli Türk, Slav ve İskandinav halkları hakkında değerli bilgiler ihtiva eden bir eser olduğu görüldü.
📍Ancak et-Tûsî ve Yâkut'un faydalandığı nüshalarda bulunduğu anlaşılan Bağdat'a dönüş kısmı bu nüshada yoktu ve metin Hazarlar'a ait bilgileri verirken kesiliyordu. Bununla birlikte yapılan alıntıların yalnız gidiş ve Bulgar ülkesinde kalış günlerine ait olmasından dönüşün aynı güzergâh üzerinden gerçekleştirildiği ve eserde bu yolculukla ilgili ayrıntılı bilgilerin yer almadığı sonucuna varılabilir.
Eyüpsultan'da bulunan tarihi yerler
VERDİĞİ BİLGİLER ŞAHSİ GÖRÜŞ VE RİVAYETLERE DAYANIR
📍Gördüğü ülkeler ve temasta bulunduğu halk veya kabileler hakkında İbn Fadlan'ın verdiği bilgilerin çoğu kendi şahsî görüşlerine ve şifahî rivayetlere dayanır.
📍Bulgarlar, Oğuzlar, Peçenekler, Başkırtlar, Hazarlar, Ruslar ve diğer bazı milletlerin siyasî düzenleri, dinî inançları, ahlâk kuralları, ölü gömme merasimleri, giyecekleri, evlenme gelenekleri, dilleri, ekonomik durumları, vergi ve ticaret sistemleri ve tabii özelliklerine dair yaptığı açıklamalar dikkat çekicidir.
İlk Osmanlı tarihi yazarı: Yahşi Fakih
OĞUZLARIN GÖÇ VE FETİHLERİNE IŞIK TUTTU
📍Oğuzlar'ın komşuları Peçenekler'e kıyasla çok zengin olduklarına da işaret etmiş ve "Oğuzlar'dan on bin biniti ve yüz bin koyunu olanları gördüm" demek suretiyle 11. yüzyıl başlarında büyük boyutlar kazanan Oğuz göç ve fetihlerine hem demografik hem de ekonomik açıdan ışık tutmuştur.
📍Eserde bazı efsanevî nakillere ve abartmalara rastlanırken bazı çelişkili bilgilerin verildiği de görülür. Meselâ müellif göçebe Oğuzlar'ı dinsizlik, pislik ve kabalıkla suçlayıp haklarında "Allah'a itaat etmiyorlar"; "Hiçbir şeye ibadet etmezler" derken daha sonra Türkler'in arasında tek tanrı inancının yaygın olduğundan ve ahlâkî temizliklerinden bahseder.
İstanbul'un tarihine ışık tutan az bilinen 5 seyyah