Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Orhan Gazi kimdir? Orhan Gazi’nin annesi kimdir? Orhan Gazi’nin fethettiği yerler

Orhan Gazi kimdir? Orhan Gazi’nin annesi kimdir? Orhan Gazi’nin fethettiği yerler

Orhan Gazi, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı olarak tarihe geçmiş bir isimdir. Osman Bey'in aşiretten beyliğe çevirdiği Osmanlı'nın teşkilatlanmasını sağlamış ve imparatorluğa giden süreçte en önemli temelleri atmıştı. Bursa'nın fethi ve İznik'in fethi bu süreçte önemli bir yere sahip olmuş, Karesi Beyliğini ilhak ederek Bergama, Edremit ve Balıkesir'i topraklarına katmıştı. Bu durum, Osmanlı'ya coğrafi avantajın yanında, Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişinde büyük rol oynayan askeri ve idari yöneticilerin de kendi hizmetine geçmesini sağlamıştı. Peki, Orhan Gazi kimdir? Orhan Gazi'nin annesi kimdir? Orhan Gazi'nin fethettiği yerler… Orhan Gazi'nin hayatı…

  • 2
  • 15
Şeyh Edebali’nin kızı Orhan Bey’in annesi midir?
Şeyh Edebali’nin kızı Orhan Bey’in annesi midir?

Şeyh Edebali'nin kızı Bâlâ Hatun olup, muhtemelen Orhan Gazi'nin kardeşi Alaeddin'in annesidir.

Orhan Gazi'nin dedesi olan Ömer Bey de Kastamonu'nun batısında küçük bir beylik kurmuş olan Umur Bey olabilir. Bu beylik Osmanlıların ilk ilhak ettiği beyliktir.

  • 3
  • 15
Osmanlı tarihinde ilk parayı kim bastırdı?
Osmanlı tarihinde ilk parayı kim bastırdı?

Tarih boyunca Osmanlı tarihinde ilk parayı kimin bastırdığı merak edilen ve tartışılan konulardan biri. İlk paranın Osman Gazi tarafından darp edildiği söylense de bu bilgi gerçeği yansıtmaz.

Bugünkü bilgilerimizin ışığında, ilk Osmanlı parası 1327'de Orhan Gazi tarafından "akçe" ismiyle bastırılan gümüş paradır.

OSMAN GAZİ ORHAN GAZİ'YE NE ÖĞÜT VERDİ?

  • 4
  • 15
Orhan Gazi Bursa’yı nasıl fethettii?
Orhan Gazi Bursa’yı nasıl fethettii?

Osman Gazi, Bursa'yı 1300'lerden itibaren ablukaya almıştı. Babasının hastalığı yüzünden 1324'ten sonra beyliğin idaresini ele alan Orhan Gazi, Bursa'yı sıkıştırmaya devam etti. Başka çaresi kalmayan Bursa idarecileri 6-7 Nisan 1326'da şehri Osmanlılara teslim ettiler.

Bursa'nın fethiyle Osmanlı Beyliği'nin merkezi Yenişehir'den Bursa'ya nakledildi. Bursa, Fetret Devri'ne kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olarak kaldı.

  • 5
  • 15
İznik nasıl fethedildi?
İznik nasıl fethedildi?

1329'da Pelekanon Muharebesi'nde Bizans ordusunun mağlup edilmesi İznik'in sonunun başlangıcıydı. Orhan Gazi, İznik'i 2 Mart 1331'de fethetti. İznik'in fethi Osmanlılara büyük bir prestij kazandırdı.

Burası Türkiye Selçuklularının ilk başkentiydi ve Birinci Haçlı Seferi sırasında kaybedilmişti. Selçukluların ve diğer Anadolu beyliklerinin İznik'in Bizanslılardan alma teşebbüsleri de bir netice vermemişti. İznik'ten sonra 1337'de de İzmit fethedildi.

  • 6
  • 15
Bizans Eskihisar Muharebesi’nde nasıl mağlup edildi?
Bizans Eskihisar Muharebesi’nde nasıl mağlup edildi?

Osmanlılar, Bursa'dan sonra İznik'i de ele geçirmek üzereydi. Bizans, İznik'i kurtarmak üzere harekete geçti. Bunu haber alan Orhan Gazi, çok hızlı hareket ederek Eskihisar'daki tepeleri ele geçirdi. 1329 yılının Mayıs sonunda Eskihisar'da meydana gelen muharebede, Orhan Gazi savaşın başında stratejik üstünlüğü ele geçirmişti.

Bizanslılar, Osmanlıları tepelerden düzlüğe çekmeden savaşa girmenin aleyhlerine olacağını fark ettiler. Muharebe tepelerde olursa savaşa girmemeyi kararlaştırmışlardı. Ancak Orhan Gazi de Bizans ordusuyla düz bir arazide değil, tepelerde karşılaşmayı planlamıştı. Bir kısım kuvvetini de vadide, pusuya yatırmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN