Arama

Barbaros Hayrettin Paşa'nın alamadığı tek şehir: Kotor

Balkanlar'ın kendisini koruyabilmiş en güzel şehirlerinden olan Kotor aynı zamanda Barbaros Hayrettin Paşa'nın bizzat kuşatıp da alamadığı tek şehir. Orta Çağ mimarisinin yaşayan örneği olan şehir, İtalyan tarzını tüm inceliklerini ve kendine has soğukluğu ile bünyesinde barındırıyor.

◾ 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Yugoslavya'nın karışık durumu nedeniyle Sırbistan-Karadağ sınırlarına dahil olan Kotor, daha sonra bağımsızlığını ilan eden Karadağ'ın şehri olarak kaldı.

◾ Kotor Osmanlılar tarafından on gün kuşatıldı. Şehrin geniş kaleleri ve surları Barbaros Hayrettin Paşa'nın surları yıkmasına engel oldu. Böylece çok başarılı bir kaptan olan Barbaros Hayrettin'in alamadığı tek şehir Kotor'du.

Amasya'nın incileri: Tarihi camiler

◾ Osmanlı bölgede bulunan Bar ve Herceg Novi illerine hakim durumda idi. Buralarda iki ila üç asır asırlarda hüküm süren Osmanlılar bölgeye ferahlık ve sükunet getirdiler.

◾ Bölgeyi İslam beldeleri haline getiren Devlet-i Aliyye, Budva, Kotor ve Perast'ı almaya niyetlenmişse de iç isyanlar ve belli sebeplerden dolayı muvaffak olamamışlardır.

Modern çağdan çıkış mümkün mü?

◾ Kuzeyde bulunan Herceg Novi, Saraybosna üzerinden, Bosna hattından bir ordu konuşlanır. Güney hattından da Ohrid üzerinden gelen Osmanlı ordusu karadan Bar şehrine gelir.

Dünyanın en yüksek 10 yapısı

◾ Hem güneyden hem kuzeyden Osmanlı Devleti bugünkü Kotor'un ve Perast'ın olduğu bölümü fethetmek ister. Burada maksad hem fetih hem de toprak bütünlüğünü sağlamaktır.

◾ Fakat Kotor'un jeopolitik durumu, ülkenin çepeçevre surlarla çevrili olması ve surların çok kalın olması kara yolundan bölgenin fethine imkan sağlamıyor.

İhtişam kokan rayiha: Gül Camii

◾ Barbaros Hayrettin Paşa, Kotor Körfezi'ne girip, buradaki zinciri ve güvenlik hattındaki kaleyi geçerek yani aslında iki tane büyük engeli aşarak Kotor'a kadar gelir.

◾ Yaklaşık bir hafta Kotor'u yoğun top atışlarıyla teslim almaya çalışır. Fakat Barbaros Hayrettin Paşa , donanmasını kalenin önünden çekmek zorunda kalı. Şehri teslim alamaz ve bölgeden çekilir.

Tolunoğulları'nın Mısır'daki nişanesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN