Arama

Orta Doğu'da kurulan ilk Türk şehri: Samarra

Samarra, Türkler için Abbasi halifesinin inşa ettirdiği bir kentti. Zamanla da Orta Çağ'ın en görkemli şehirlerinden biri haline geldi. Öyle ki devletin idare merkezi dahi oldu bir dönem. Devrin ilim merkezi haline geldi ve birçok alimin yetişmesini sağladı. Tarihçiler tarafından İslam devletinin yedinci büyük şehri olarak tanımlandı. Gelin Samarra'nın tarihini beraber inceleyelim.

  • 4
  • 11
ORTA ÇAĞ'IN EN GÖRKEMLİ KENTİ
ORTA ÇAĞ’IN EN GÖRKEMLİ KENTİ

📌 Halife Mutasım'dan sonra, Halife Vasık, Halife Mütevekkil, Halife Mutezz imar faaliyetlerine devam etti. Samarra 150 kilometrekarelik bir alana yayılan Orta Çağ'ın görkemli kentlerinden biri haline geldi.

📌 Şehir aynı zamanda ordugah mahiyetine olduğundan Askerü'l-Mu'tasım (Askerisâmerrâ) diye de isimlendiriliyordu.

  • 5
  • 11
DÜNYANIN EN BÜYÜK CAMİSİ BURADAYDI
DÜNYANIN EN BÜYÜK CAMİSİ BURADAYDI

📌O devirde Samarra'da dünyanın en büyük camisi yapıldı. Dış avlusuyla birlikte 150.000 metrekare alana sahipti. Aynı anda 100 bin kişi namaz kılabiliyordu. 52 metre yüksekliğindeki konik minaresi bulunuyordu.

📌 Kurulan bu yeni şehre Arapçada "göreni mutlu eder" anlamına gelen "surre men raa" adı verildi. Ancak halk arasında Samarra olarak anıldı.

📌 Bazı tarihçilere göre şehrin kuruluşu tarih öncesi zamanlara kadar gidiyordu ve buraya Asurlular Sur-Marrati, Grekler Souma, Romalılar Sumere, Süryânîler Şumasra ve Sâsânîler Sâmurra diyordu.

Dünyanın en güzel cami minareleri

  • 6
  • 11
BAŞKENT SAMARRA'YA TAŞINDI
BAŞKENT SAMARRA’YA TAŞINDI

📌Samarra, 6 büyük ana cadde üzerinde kuruluydu. En büyük caddesinde Hakan Sarayı, Dîvânü'l-harâc gibi üst düzey bürokrat ve devlet erkanının evleri bulunuyordu.

📌 Mahalleler, geniş caddeler ve boş alanlarla birbirinden ayrıldı. Sonraki yıllarda buraya Vezîriye, İstablât, Belküvârâ, Müşerrefe ve Mütevekkiliye semtleri eklendi. Böylelikle 8 ana bölümden oluştu. Her semtin kendi içinde camisi, hamamı, çarşısı ve pazar yerleri bulunuyordu.

📌Kurulan yeni şehir, oldukça şaşalı olmasıyla halife de buraya yerleşti ve Türklerle beraber yaşamaya başladı.

  • 7
  • 11
İSLAM SANATININ İHTİŞAMINI YANSITTI
İSLAM SANATININ İHTİŞAMINI YANSITTI

📌Halife Mu'tasım'ın vefatından sonra yerine geçen Vâsik-Billâh döneminde, Samarra ordugâhtan gerçek bir şehre dönüştü. Şehre yirminin üzerinde saray ve köşk yaptırdı. Nüfus o kadar hızlı arttı ki bir milyonu bulduğu söylenir.

📌Samarra'nın şehir planı, cami ve saraylarıyla İslam medeniyetinin ihtişamını, Abbasi devletinin sanata verdiği değeri gösterir.

  • 8
  • 11
SARAY VE KÖŞK ŞEHRİ
SARAY VE KÖŞK ŞEHRİ

📌Samarra adeta bir saray ve köşk şehriydi. Sadece Mu'tasım-Billâh sekiz, Mütevekkil-Alellah yirmi iki saray ve köşk yaptırdı.

📌 At yarışları için 3 hipodrom ve iki hayvanat bahçesi bulunuyordu.

📌Zamanla da ilim merkezi haline geldi ve birçok alim yetişmesini sağladı. 9. yüzyılda yaşamış olan önemli tarihçi ve seyyah el Mesudi, Samarra'yı İslam devletinin yedinci büyük şehri olarak tanımladı.

📌 Âlim vezirlerden Muhammed b. Abdülmelik İbnü'z-Zeyyât ve şair devlet adamı Feth b. Hâkān el-Fârisî, Samarra'da zengin birer kütüphane kurdu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN