Arama

Orta Doğu'nun Paris'inde iç savaş

Doğu Akdeniz'in berrak suları üzerine kurulmuş, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim beldelerden Lübnan ve onun güzel şehri Beyrut… Tarihi serencamı içinde birçok milleti, dini ve etnik kökeni bağrında ana gibi büyütse de uzun süre iç savaşla mücadele etti. Lübnan İç Savaşı sırasında bir ses vardı ki, onu dinlemek için tüm silah sesleri susardı. Gelin, Lübnan İç Savaşı gölgesinde Orta Doğu'nun durumuna bir bakalım...

ORTADOĞU'NUN GÖKYÜZÜNDEKİ YILDIZI

🔹 Beyrut, beraberinde bağrında doğmuş bir isimle yükselişe geçmiştir ki bu dünya çapında üne sahip olan Feyruz'dan başkası değildi.

🔹 Asıl adı Nouhad Haddad olan Arap müziğinin efsaneleşmiş kadife sesi Feyruz, 21 Kasım 1935'de Beyrut'un yoksul semtlerinden birinde Maruni bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi.

🔹 Küçüklükten beri ailesine mini konserler veren Feyruz, ilk olarak hocaları tarafından keşfedildi ve sesindeki tınıların zenginliği dinleyicileri mest etti.

🔹 Devlet korosuna katılması gerektiği söylense de genç Feyruz, babasından izin alamadı. Hocalarının çabasıyla ikna olan babası kızını konservatuvara yazdırdı ve böylece Feyruz kısa sürede tanınmaya başlandı.

KAHİRE'DEKİ ÇALIŞMALARI

🔹 1954'te evlenen Feyruz, kendisi gibi müzisyen olan eşi Assi ile Kahire'ye gitti. Feyruz, Arap müziği denildiğinde akla gelen Kahire'de Arapların Sesi Radyosu'nda Filistin davası için "Rajioun" (Dönüyoruz) eserini ilk kez seslendirdi. Baştan aşağı vatan sevdası ve Filistin meselesine dikkat çeken şarkı, sonraki süreçlerde de onu aynı konuda yeni eserlerle buluşturdu.

🔹 Mısır ile özdeşleşmiş Ümmü Gülsüm'ün vefatıyla beraber yükselişte olan Feyruz, kısa zamanda halkın gönlünde yer edindi. Öyle ki güne onun şarkılarıyla kahve eşliğinde başlanırdı. Dolmuşlarda, dükkanlarda, her yerde bülbül sesli olarak isimlendirdikleri Feyruz'un şarkıları dini, etnik, milli farklılıklar ayırt edilmeksizin herkes tarafından dinlenirdi.

🔹 Artan şöhretiyle beraber birçok teklif alan Feyruz, Cezayir Cumhurbaşkanı'nın özel konserini reddedip "Ben halklar için şarkı söylerim, bireyler için değil." sözleriyle gündeme geldi ve Lübnan radyolarından 6 ay kadar uzaklaştırıldı.

Kahire'de sergilenen Osmanlı yadigarları

FİLİSTİN'İN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ OLDU

🔹 1948'de İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle Lübnan'da da siyasi iktidarsızlıklar meydana geldi, dengeler bozuldu. İşgalci İsrail, arkasına aldığı Batı ve Amerika ile zayıf durumda iken 6 Gün Savaşı'nda Arap Birliği'nde yer alan Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan gibi ülkelere karşı galip geldi.

🔹 Beklenmeyen bu galibiyet ardından İsrail işgallerini artırdı ve yüz binlerce Filistinli güvenli bölge olarak Lübnan'a sığındı. Olayların başladığı 1948 yılından itibaren acılarla yoğrulan, direnişin Mescid-i Aksa'nın kubbelerinde yankılandığı Kudüs'e en büyük destek Feyruz'dan geldi.

FEYRUZ'UN KUDÜS'E DESTEK ŞARKISI

🔹 Kudüs'ün, İsrail tarafından işgal edilmesi, başta tepki ile karşılansa da sonrasında ne yazık ki Filistinlilere yeteri kadar destek verilmedi. Tam da bu noktada Feyruz ve Rahbani Kardeşler meşhur müzikali Zahrat al-Mada'in (Şehirlerin Çiçeği) şarkısını Jerusalem in My Heart adıyla plağa aldı ve Filistin davasının savunucuları olarak ses getirdiler.

FEYRUZ 'UN ZAHRAT AL-MADA'İN BİR KESİT

Ey Dua Şehri! Dua ediyorum, senin için!
Ey meskenlerin biriciği, senin için!
Ey şehirlerin çiçeği! Ey Kudüs, ey Kudüs!
Ey dua şehri Kudüs, dua ediyorum senin için
Gözlerimiz yollara çıkar sana doğru her gün, her gün
Mabetlerinin revaklarında dolaşır
Eski kiliselerinde kucaklaşır ve
Ve camilerinden hüzünleri siler
Ey İsra Gecesi! Ey göğe uğrayanların yolu…

Filistin'in işgaline sebep olan işgal politikası: Siyonizm

  • 10
  • 16

ACILARIN ŞAİRİ: NİZAR KABBANİ

🔹 Suriye asıllı eski diplomat, şair, yazar olan Nizar Kabbani, şiirlerine ve kitaplarına ilham kaynağı olan Arap coğrafyasının acı ve mücadelelerini ustaca kağıda döken başka bir isimdir. İsrail'in çekindiği isim Nizar Kabbani, Filistin davasında Kudüs şiiriyle, Lübnan iç savaşında ise Ben Beyrut adlı kitabıyla kamuoyunda uzun süre konuşuldu.

NİZAR KABBANİ'NİN ŞİİRİNDEN BİR KESİT

Ey Kudüs, ey hüzünler şehri
Ey gözlerinden kocaman yaşlar akan
Kim durduracak düşmanları
Üzerine çullanan, ey dinlerin incisi
Kim silecek kanları duvarlarından
İncil'i kim kurtaracak
Kim kurtaracak Kur'an'ı
Kim kurtaracak Mesih'i kendisini öldürenlerden
İnsanlığı kim kurtaracak

Acı yüklü kervan: Nizar Kabbani

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN