Orta Doğu'yu şekillendiren kadın: Lady Hester Stanhope
Osmanlı Devleti altı yüz yılı aşan tarihi süresince her milletten seyyahın ilk rotası oldu. Her yüzyılda yazılan seyahatnameler cihan devletine karşı seyyahların içine tükenmez bir seyahat aşkı ekti. Bu gezginlerin en önemlilerinden biri olan Lady Hester Stanhope gerçekleştirdiği, uzun yıllara yayılan gezisinde İngiliz Devleti'nin gözünün Orta Doğu'ya dikilmesine sebep oldu.
Giriş Tarihi: 09.08.2023
16:38
Güncelleme Tarihi: 06.08.2024
15:09
🔷 Osmanlı Devleti'ndeki dini ve siyasi hayata yakından ilgi duyan Lady Hester, anılarında gördüğü, şahit olduğu olaylar ın yanında bu meselelere karşı tavırlarını da belli eder.
🔷 Bir Hristiyan fundamentalisti olan Stanhope , her Batılı gibi evvela Müslümanlara büyük bir ön yargı ile yaklaşsa da zamanla tavrı değişir.
Fundamentalizm ne demek?
Radikal dincilik olarak tarif edilen tabir, din dışındaki tüm görüşlere karşı merhametsiz olmayı savunur.
Yaşama dair tespitleri
🔷 Lady Hester Stanhope yıllar süren gözlemlerinde sosyal hayat, kültürel olgular üzerine bölgeyle alakalı önemli bilgiler verir. Ticari hayat, giyim, yemek gibi meselelerde Batı, Hester'in yazdıklarıyla Osmanlı imgesini yeniler.
🔷 Lakin o, kendisine farklı gelen kültürel meselelere dair mesafeli dir ve Osmanlı toplumunu yer yer anlayamaz. Bu husus özellikle kadın-erkek ilişkileri nde kendini gösterir.
🔷 Özellikle Osmanlı toplumu ile alakalı meselelere bir fundamentalist ve oryantalist gözüyle bakan Stanhope , siyasi meselelerde ise yerinde tespitler yapar.
🔷 Orta Doğu'da yaşayan kabileler, hakim kültürler, davranışlar gibi husularda eserlerinde önemli bilgiler veren bir nevi İngiliz Devleti'ne eserleri ve mektupları yoluyla ciddi manada istihbarat sağlar.
Fundamentalist ne demek?
Köktendinci anlamına gelen tabir.
İNGİLİZ KADIN CASUSUN GÜNLÜKLERİNDE GEÇEN SIRA DIŞI BİLGİLER
Kitapları
🔷 19. yüzyılın önemli simalarından olan Lady Hester Stanhope , İngilizlerin gözünü Orta Doğu'ya çevirmesini sağlar. Bu bakımdan Stanhope 'un iki ayrı kitap olarak yayınlanan bölgeyle ilgili gözlemleri, hatıraları ve tespitleri de İngilizler tarafından çokça okunur.
🔷 Bu okumalar siyasal ve edebi düzlemde kendisine yer bulur. Hatta bir dönem İngiltere başta olmak üzere Avrupa'nın bazı şehirlerinden Orta Doğu'ya sözde turistik geziler düzenlenmeye başlanır.
➡ Lady Hester Stanhope'un Anıları
🔷 İngiltere'den Lübnan 'a uzanan bir seyahatin anıları olan eser Hester'in en yakındaki isim olan Doktor Charles Meryon tarafından kaleme alınır. İlk baskısı 1845 yılında yapılan kitap üç ciltten oluşur.
➡ Lady Hester Stanhope'un Seyahatleri
🔷 Lady Hester Stanhope 'un Anıları'nın basıldığı tarihten itibaren büyük bir teveccüh ile karşılanması Charles Meryon'u bir devam kitabı yazmaya iter. Lady Hester Stanhope 'un Seyahatleri eser böyle bir ihtiyaç üzerine 1846 yılında üç cilt halinde yayınlanır.
OKUMANIZ GEREKEN 15 ANI KİTABI