Osman Gazi nereleri aldı? Osman Gazi’nin fetihleri…
Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'nin ardından başına geçtiği beyliği 27 yıl boyunca yöneten; başlattığı gaza ruhunu kendinden sonra gelenlere aşılayan ve koskoca bir imparatorluğun temellerini atan bir isim. Osmanlı İmparatorluğu'nun çekirdeğini oluşturan toprakları fetihler yoluyla ele geçirmeyi başarmıştı. Peki, Osman Gazi nereleri aldı? Osman Gazi'nin ilk savaşı hangisidir? Osman Gazi Bursa'yı nasıl fethetti? Osman Gazi çevresi suyla dolu surlarla korunan İznik'in fethi için nasıl bir yöntem izlemişti?
Giriş Tarihi: 15.03.2020
17:48
Güncelleme Tarihi: 02.06.2022
08:49
OSMAN GAZİ’NİN ‘İLK SAVAŞI’ HANGİSİDİR?
Osman Gazi, bu muharebeden kısa bir süre sonra İnegöl yakınlarındaki Kulaca Hisar'ı fethetti. Bu durum, İnegöl ve Karacahisar tekfurlarının Osmanlılar aleyhinde birleşmelerine yol açtı.
📌 1286'da İkizce yakınlarındaki Domalicbeli'nde meydana gelen muharebede Osman Gazi'nin kardeşi Saruyatı şehit düştü.
📌 Halil İnalcık'a göre bu mücadele, Osman Gazi'nin gerçekten ilk savaşı sayılmalıdır. Osman Gazi kısa bir süre sonra, İnegöl'e bir baskın yaparak tekfurunu öldürdü.
📌 Ardından 1288'de Karacahisar'ı fethetti ve burayı kendisine merkez edindi.
🔍 10 SORUDA OSMAN GAZİ VE OSMAN BEYLİĞİNİN KURULUŞU
OSMAN GAZİ FİİLEN ‘GAZİ’ DURUMUNA NASIL GELDİ?
Osmanlı Beyliğinin ilk merkezi, Eskişehir'e 7 kilometre uzaklıkta, sarp bir tepe üzerinde bulunan ve bugün mevcut olmayan Karacahisar Kalesi'dir.
📌 Osman Gazi, bu kaleyi fethetmekle İznik'ten İstanbul'a giden ana yola da hâkim oldu.
📌 Ayrıca Karacahisar'ın fethiyle Halil İnalcık'ın tespitlerine göre, Türkiye Selçuklularının haraçgüzarı tekfurlarla savaş başlatıldı ve bölge bir gaza alanı olarak açıldı; Osman gazi fiilen bir gazi bey durumuna; Osmanlı Beyliği de Çobanoğulları gibi Selçuklu sultanının sancak sahibi bir emirliği mertebesine yükseldi.
BURSA’NIN FETHİNE DEK BEYLİĞİN BAŞKENTİ YENİŞEHİR’Dİ
1299'da beyliğin merkezi yeni fethedilen Bilecik'e, ardından da Yenişehir fethedildiğinde buraya kaydırıldı.
📌 Bursa, 1326'da fethedilinceye kadar, Yenişehir Osmanlı Beyliği'nin merkezi olarak kaldı. Osman Gazi, 1292'de Sakarya Nehri'nin kuzeyine akın yapıp çevreyi yağmaladıktan sonra bir müddet barış içerisinde yaşadı.
📌 1299'da harekete geçen Osman Gazi, kendi aleyhine düzenlenmiş bir tuzağı boşa çıkararak Bilecik ve Yarhisar'ı ele geçirdi. Komutanlarından Turgut Alp de İnegöl'ü zaptetti. 1301'de Yenişehir ve Yund Hisar, 1302'de Köprühisar fethedildi.
SUYLA DOLU SURLARLA KORUNAN ŞEHİR
Osman Gazi, merkezi Yenişehir'i güvence altına almak için Marmaracık ve Koyunhisar kaleleri üzerine bir sefer yapmış, tekfurlarını itaat altına almıştı.
📌 Bu harekâttan sonra Osman Gazi 1302'de İznik seferine çıktı. İznik yakınlarına bir havale kulesi yaptırttı. İznik çevresi suyla dolu surlarla korunuyordu.
📌 Osman Gazi, bu yüzden uzun süreli bir kuşatma ile şehirdekilerin açlıktan teslim olmalarını sağlamayı düşünmüştü.
📌 Draz (Uzun) Ali isimli bir komutanı ile bir miktar askeri kuleye bırakarak, İznik'e giriş çıkışı engelledi. İznikliler, bu durum üzerine İstanbul'dan yardım istediler.
🔍 OSMAN GAZİ ORHAN GAZİ'YE NE ÖĞÜT VERDİ?
BİZANS OSMAN GAZİ’YE KARŞI HAREKETE GEÇTİ
Bizans kuvvetlerinin harekete geçtiğini haber alan Osman Gazi de çevredeki Türkmenleri toplayarak düşmanı karşılamak üzere hareket etti.
📌 Bizans ordusu, Heteriarch Mouzalon'ın komutasında İstanbul'dan gelen askerler, bölgedeki Bizans tekfurlarının birlikleri ve paralı askerler olan Alanlar'dan meydana geliyordu.
📌 Ordunun mevcudu 2 bin kişiydi ve çoğunluğu piyade idi.