Arama

Osman Gazi nereleri aldı? Osman Gazi’nin fetihleri…

Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'nin ardından başına geçtiği beyliği 27 yıl boyunca yöneten; başlattığı gaza ruhunu kendinden sonra gelenlere aşılayan ve koskoca bir imparatorluğun temellerini atan bir isim. Osmanlı İmparatorluğu'nun çekirdeğini oluşturan toprakları fetihler yoluyla ele geçirmeyi başarmıştı. Peki, Osman Gazi nereleri aldı? Osman Gazi'nin ilk savaşı hangisidir? Osman Gazi Bursa'yı nasıl fethetti? Osman Gazi çevresi suyla dolu surlarla korunan İznik'in fethi için nasıl bir yöntem izlemişti?

  • 5
  • 18
BURSA’NIN FETHİNE DEK BEYLİĞİN BAŞKENTİ YENİŞEHİR’Dİ
BURSA’NIN FETHİNE DEK BEYLİĞİN BAŞKENTİ YENİŞEHİR’Dİ

1299'da beyliğin merkezi yeni fethedilen Bilecik'e, ardından da Yenişehir fethedildiğinde buraya kaydırıldı.

📌 Bursa, 1326'da fethedilinceye kadar, Yenişehir Osmanlı Beyliği'nin merkezi olarak kaldı. Osman Gazi, 1292'de Sakarya Nehri'nin kuzeyine akın yapıp çevreyi yağmaladıktan sonra bir müddet barış içerisinde yaşadı.

📌 1299'da harekete geçen Osman Gazi, kendi aleyhine düzenlenmiş bir tuzağı boşa çıkararak Bilecik ve Yarhisar'ı ele geçirdi. Komutanlarından Turgut Alp de İnegöl'ü zaptetti. 1301'de Yenişehir ve Yund Hisar, 1302'de Köprühisar fethedildi.

  • 6
  • 18
SUYLA DOLU SURLARLA KORUNAN ŞEHİR
SUYLA DOLU SURLARLA KORUNAN ŞEHİR

Osman Gazi, merkezi Yenişehir'i güvence altına almak için Marmaracık ve Koyunhisar kaleleri üzerine bir sefer yapmış, tekfurlarını itaat altına almıştı.

📌 Bu harekâttan sonra Osman Gazi 1302'de İznik seferine çıktı. İznik yakınlarına bir havale kulesi yaptırttı. İznik çevresi suyla dolu surlarla korunuyordu.

📌 Osman Gazi, bu yüzden uzun süreli bir kuşatma ile şehirdekilerin açlıktan teslim olmalarını sağlamayı düşünmüştü.

📌 Draz (Uzun) Ali isimli bir komutanı ile bir miktar askeri kuleye bırakarak, İznik'e giriş çıkışı engelledi. İznikliler, bu durum üzerine İstanbul'dan yardım istediler.

🔍 OSMAN GAZİ ORHAN GAZİ'YE NE ÖĞÜT VERDİ?

  • 7
  • 18
BİZANS OSMAN GAZİ’YE KARŞI HAREKETE GEÇTİ
BİZANS OSMAN GAZİ’YE KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Bizans kuvvetlerinin harekete geçtiğini haber alan Osman Gazi de çevredeki Türkmenleri toplayarak düşmanı karşılamak üzere hareket etti.

📌 Bizans ordusu, Heteriarch Mouzalon'ın komutasında İstanbul'dan gelen askerler, bölgedeki Bizans tekfurlarının birlikleri ve paralı askerler olan Alanlar'dan meydana geliyordu.

📌 Ordunun mevcudu 2 bin kişiydi ve çoğunluğu piyade idi.

  • 8
  • 18
KOYUNHİSARI MUHAREBESİ NEREDE GERÇEKLEŞTİ?
KOYUNHİSARI MUHAREBESİ NEREDE GERÇEKLEŞTİ?

Bu muharebenin meydana geldiği yer Halil İnalcık'ın araştırmalarına kadar karıştırılmıştır. Koyunhisarı, Yalova'ya gelmeden önceki tepede bulunan bir kaledir.

📌 Bursa'ya yakın Dimbos üzerinde bir başka Koyunhisarı daha vardır ve bu ikisi karıştırılmaktadır.

📌 Osman Gazi'nin öncü kuvvetleriyle Bizans ordusu önce Koyunhisarı'nda çatışmışlar ardından asıl muharebe Yalova'da meydana gelmiştir.

  • 9
  • 18
OSMANLI’NIN ZAFERİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN UNSUR
OSMANLI’NIN ZAFERİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN UNSUR

Osman Gazi, Yalova'ya karaya çıkan düşmanı önce bir gece baskınıyla yıprattı.

📌 Ertesi gün ovada meydana gelen muharebede Bizans ordusunda bulunan Rum ve Alanlar arasındaki çekişme ve kıskançlık Osmanlıların zaferinde önemli rol oynadı.

📌 Muharebede ilk olarak Rumlar aceleyle saldırıya geçmiş fakat Alanlar'a verilen ayrıcalıklardan dolayı gevşek davranınca Osman Gazi'nin kuvvetleri karşı saldırıya geçerek Bizans kuvvetlerini mağlup etmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN