Arama

Osmanlı arşivinden fotoğraflarla Haremeyn

Fotoğraf, Osmanlı Devleti'nin son asrında keşfedilen bir icattı ve kısa zamanda bu topraklara ulaştı. O döneme ait pek çok eser, görevlendirilen fotoğrafçılar sayesinde kayıt altına alındı. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı himayesine geçen Haremeyn, Osmanlı'nın hizmet etmekten gurur duyduğu mukaddes topraklardı... Osmanlı arşivinden Harem-i Şerif'in, Kabe ve çevresinin fotoğraflarını derledik.

  • 8
  • 23
HAREM-İ ŞERİF
HAREM-İ ŞERİF

◾ Osmanlı askeri heyeti tarafından çekilen bu panoramik fotoğrafta Ebu Kubeys Dağı'ndan Harem-i Şerif ve civarındaki mahalleler görülür. Tenhalık nedeniyle fotoğrafın günün erken saatlerinde çekildiği anlaşılır. Fotoğrafta bugün Telsiz Kalesi olarak adlandırılan, Cebel-i La'la Kalesi, Mekke-i Mükerreme Emiri Şerif Abdülmuttalib'in hanesi de bulunan eşraf haneleri, Cebel-i Hindi Kalesi, Makam-ı Hanefi, Zemzem kuyusu, Kâbe-i Muazzama ve civarında Abbas ve Ferraşin kubbeleri, Makam-ı Hanbeli, Makam-ı Maliki, Cebel-i Ömer, Babü's Safa, Hz. Ömer Konağı, Cebel-i Seb'a Benat, Ecyad Kalesi, Cebel-i Ecyad görülüyor.

  • 9
  • 23
SELE MARUZ KALAN HAREM-İ ŞERİF
SELE MARUZ KALAN HAREM-İ ŞERİF

5 Ocak 1910 Çarşamba günü Mescid-i Haram ve civarı sele maruz kalmıştır. O esnada hac farizasını yerine getirmek için Mekke-i Mükerreme'de bulunan Mısır Hidivi Abbas Hilmi'ye nispetle bu sele Hidivî Seli adı verilmiştir.

Kabe kaç kez, hangi sebeplerle kapatıldı?

  • 10
  • 23
HAMİDİYE KIŞLASI
HAMİDİYE KIŞLASI

◾ Vali Osman Nuri Paşa tarafından 1884'te yaptırılan iki kat ve bir bodrumdan ibaret Hamidiye Kışlası'nın (Hükümet Konağı) ana cephesi Mescid-i Haram'ın batısındaki caddeye bakar. Merdivenle çıkılan bu nakışlı bina Osmanlı döneminde İstanbul'da yapılan resmi binalara benzer. Bab-ı Veda tarafında ana caddeye bakan ev ve dükkânlar bulunur.

  • 11
  • 23
TELGRAF VE POSTANE BİNASI
TELGRAF VE POSTANE BİNASI

Fotoğrafta görülen Telgraf ve Postane Binası, Harem-i Şerif'te Bab-ı Veda'dan çıkınca sağda kalır. Vali Osman Nuri Paşa tarafından 1885'te yaptırılan postane, Kral Abdülaziz döneminde 1935'te Kaşaşiye'de Mes'â'nın yaklaşık 100 metre uzağında bulunan Genel Posta İdaresi'ne taşındı. Eski bina ise acil sağlık merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Hicaz topraklarında ilk telgraf hattı Sultan II. Abdülhamid döneminde döşenmişti.

  • 12
  • 23
TOPÇU KIŞLASI
TOPÇU KIŞLASI

Vali Osman Nuri Paşa tarafından iane-i askeriye ve halkın ileri gelenlerinden toplanan nakdi yardımlarla yaptırılan Topçu Kışlası, Harem-i Şerif'in güneyinde Ciyad Meydanı'nda bulunur. Fotoğrafta henüz inşa halindeyken görülen kışla iki topçu bölüğü için yapılmıştır. Sonraları Suudi Arabistan'ın Maliye Bakanlığı merkez binası olarak hizmet veren bu kışla, Kral Abdülaziz tarafından Kâbe-i Muazzama örtüsü imalathanesine dönüştürülmüştür.

Müslümanların kıblesi ne zaman değişti?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN