Arama

Osmanlı çekirge istilası ile nasıl mücadele etti?

Çöl bölgelerinden sürüler halinde gelen çekirgeler, Osmanlı Devleti'ni bir dönem maddi ve manevi olarak büyük zarara uğratmıştı. Halkın aldığı tedbirler yetersiz kalınca, Osmanlı Hükümeti 1908 yılında çekirgeleri yok etmek için bir nizamname yayımladı. Bu nizamnamenin içeriği neydi? Halk kendi içinde çekirge istilası ile mücadelede ne tür tedbirler aldı? Çekirgelerden kurtulabilmek için hangi hayvanın yardımlarına başvuruldu? İşte Osmanlı'nın çekirge istilasına karşı aldığı önlemlerin ayrıntıları..

  • 13
  • 14

7. Çekirge tohumları itlaf edildikten sonra ilkbaharda sürfe halinde bir miktar çekirgenin zuhur ettiği görülecek olursa ilçe komisyonları hemen mükellef ahaliyi sevk ederek tarifnamede gösterildiği gibi sürfelerin tamamen itlafına çalışılacaktır.

8. İlçelerde oluşturulacak komisyonlar yumurta toplama, çekirge itlafı gibi hususlarda yetkili olacaktır. Velhasıl bu komisyonlar çekirge ve yumurtaların itlafı hakkında her türlü tedbiri alıp icra edecekler ve her hafta toplanan miktar ve yapılan işleri ihtiva eden birer kıta cetvel düzenlenerek ilk komisyonuna takdim edip göndereceklerdir.

9. Ahaliden mükellef olan her fert tayin olunan yumurtaları kısa zamanda toplayıp uygun merkezlerde açılacak ambarlara getirerek teslim ederler. Yumurtalar ambar memuru tarafından ölçülerek teslim alınacak, karşılığında bir ilmühaber verilecek ve bu ambar memurluklarına güvenilir kimseler seçilecektir.

  • 14
  • 14

10. Çekirge tohumları tamamen toplattırılıp ambara konulduktan sonra itlaf için köylere su ve kuyu membalarına uzak olan mahallerde derin çukurlar kazdırılacaktır. Tohumlar bu çukurlara iyice bastırıldıktan sonra üzerlerine kafi miktarda sönmemiş kireç dökülüp onun üzerine de en az bir aşın kalılığında toprak örtülecektir.

11. Bu nizamnameye göre çekirge tohumunun itlafı için köylere gidecek görevli memurlara verilecek mazbatalar ve meblağlar, Mahalli İdra Meclisi'nde tasdik olunduktan sonra belirlenen miktarı geçmemek şartıyla Ziraat Bankası şube veya sandıklarından ödenecektir.

12. İşbu nizamname hükümlerinin icrasi Dahiliye, Ziraat ve Ticaret Bakanlıklarına aittir.

Nizamnameye bu hususların nasıl uygulanacağını gösteren bir de tarifname eklenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN