Osmanlı çekirge istilası ile nasıl mücadele etti?
Çöl bölgelerinden sürüler halinde gelen çekirgeler, Osmanlı Devleti'ni bir dönem maddi ve manevi olarak büyük zarara uğratmıştı. Halkın aldığı tedbirler yetersiz kalınca, Osmanlı Hükümeti 1908 yılında çekirgeleri yok etmek için bir nizamname yayımladı. Bu nizamnamenin içeriği neydi? Halk kendi içinde çekirge istilası ile mücadelede ne tür tedbirler aldı? Çekirgelerden kurtulabilmek için hangi hayvanın yardımlarına başvuruldu? İşte Osmanlı'nın çekirge istilasına karşı aldığı önlemlerin ayrıntıları..
Giriş Tarihi: 13.05.2020
16:30
Güncelleme Tarihi: 13.05.2020
16:46
ÇEKİRGE AVCISI SIĞIRCIK KUŞLARI
Osmanlı'da sığırcık kuşları da çekirge istilasına karşı çözüm olarak kullanılırdı. Çekirge ile mücadelenin tamamlanması için çekirgelerin toprağa bıraktığı yumurtaların toplanıp yok edilmesi gerekiyordu. Sığırcık kuşları çekirge yumurtalarını topraktan çıkararak yiyip yok ederlerdi. Sığırcık kuşları Osmanlı'nın çekirgelere karşı kullandığı en iyi kozdu.
Halil İnalcık'ın kaleminden Osmanlı hakkında bilinmesi gerekenler
Oruç Bey Tarihi' nde çekirge istilasına çözüm olarak görülen sığırcık kuşları şu şekilde yer alır: "Acem ülkesinde İsfahan bölgesinde bir pınar vardır, Sığırcık Pınarı derler. Ne zaman ki bir memlekette çekirgelik olsa, memleketleri o afetten Allahü Teala saklaya, o pınarın suyundan ne kadar gerekse ve ne kadar isterlerse alıp yere koymadan o memlekete iletirler. Suyu götürdükleri yere koyarlar. O suya birkaç sığırcık gelir. Su nerede konuldu ise, birkaç gün sonra o memlekette sonsuz sığırcık gelir, sayısını Allah bilir. Sığırcıklar o memlekette kalırlar, gitmezler; o vilayette kalan çekirgeleri kırarlar, helak ederler."
Osmanlı tarihinde az bilinen 35 ilginç bilgi
Osmanlı'nın çekirge istilasına bulduğu çözüm önerilerinden biri sığırcık kuşlarını çekirge olan memleketlere getiren sığırcık suyuydu. Bir bölgede çekirge istilası olduğu vakit "sığırcık şeyhleri" kendilerinin himayesinde bulunan suları özel metotlarla o beldeye götürürler , o suyla beraber sığırcık kuşları da oraya akın edip çekirgeleri telef ederdi. Belli yerlerde olan sığırcık suyunu sığırcık şeyhleri istila olan yerlere götürerek bölgedeki zararı gidermeye çalışırdı. Bu sığırcık şeyhlerinden en meşhuru Şeyh Ali Semarkandi hazretleriydi.
ÇEKİRGE İTLAF (YOK ETME) NİZAMNAMESİ
Sayıları milyonlara ulaşan çekirgeler toplu olarak hareket edip geçtikleri yerlerde ot ve yeşillik namına bir şey bırakmıyorlardı. Halk bir süre sonra çekirge ile mücadelede toplu ve belli bir kurala göre hareket edemediği için zamanla çekirgelerin yok edilmesine dair bir nizamname yayımlanmıştı. Yedikıta dergisinin Haziran 2014 tarihli 70. sayısında yer verildiğine göre 1908 yılında Orman, Maadin ve Ziraat Bakanlığı tarafından hazırlanan Çekirge İtlaf (Yok etme) Nizamnamesi şu şekildeydi:
1. Bir yerde çekirgeler gerek yumurtalardan oluşmuş gerekse başka yerlerden uçarak gelmiş olsun, köy ihtiyar meclisleri ve muhtarları durumu derhal bağlı bulundukları nahiye ve ilçe kaymakamlığına bunlar da liva mutasarrıflığına ve vilayete diğer taraftan da komşu kazalara haber verecekler, Valilik de Dahiliye ve Ziraat Nezareti'ne telgrafla haber verecektir.
2. Çekirgeler yazın zara verdikten sonra hepsi bir yere toplanıp yumurtalar ve toprak altına gömerler. Böyle çekirge zuhur etmiş olan yerlerin yöneticileri çekirgelerin yumurta bırakmış oldukları mahalleri her türlü vasıtayla arayıp tarayarak ilgil yerleri işaret ederler. İşaretli yerleri ve sokakları birer deftere kaydettirir ve bu defterlerin birer suretini hemen illere gönderirler.
3. Bir ilde çekirge zuhur ettiğinde o ilin başkanlığında İdare Meclisi ve Belediyeden, Ticaret ve Ziraat Odalarından birer aza ile Ziraat Fen memuru ve Ziraat Bankası memurundan oluşan bir komisyon teşkil edilecektir. Bu komisyon, istihdamı gereken sözleşmeli memur ücretlerini, gerekli araç gereç masraflarını gereken araştırmayı yaptıktan sonra tayin edip ödeyecek ve ayrıntılı bir cetvelini tarihiyle beraber Ziraat Bakanlığına gönderecektir.