Arama

Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu: Çelebi Mehmed

Çelebi Mehmet, Fetret Devrini bitiren padişah olduğu için Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu olarak anılır. Kardeşlerine nazaran askeri ve devletin imkanları bakımından zayıf durumda olmasına rağmen zekası, azmi ve diplomatik kabiliyeti ile tahta tek başına çıkmaya muvaffak olmuştu. Anadolu'da hakimiyeti yeniden sağlamış; tahta geçtikten sonraki 8 yıllık hayatını mücadelelerle geçirmişti. Peki, Çelebi Mehmed kimdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 5
  • 10
RUMELİ VE EGE’DE NELER YAPTI?
RUMELİ VE EGE’DE NELER YAPTI?

Harekete geçen Venedik donanması Gelibolu'da Osmanlı donanmasını imha, Çalı Bey'i ise şehid etti. Çelebi Mehmed, 1419'da Balkanlarda Osmanlı hâkimiyetini tehdit eden Macar Sigismund tarafından desteklenen Eflak Voyvodası Mircea üzerine sefere çıktı. Mircea, Osmanlı ordusuna teslim oldu.

Eflak meselesi yüzünden Osmanlılarla Macarlar karşı karşıya geldi. Osmanlılar Severin Kalesi'ni Macarlardan aldılar. Bunun üzerine bizzat sefere çıkan Macar kralı Sigismund, Niş ile Niğbolu arasında Osmanlı kuvvetlerini mağlup etti.

  • 6
  • 10
ŞEYH BEDREDDİN İSYANI NASIL BASTIRILDI?
ŞEYH BEDREDDİN İSYANI NASIL BASTIRILDI?

Çelebi Mehmed kardeşini mağlup edince Şeyh Bedreddin'i görevinden aldı ve ona maaş bağlayarak İznik'e sürdü. Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa'yı Aydın ve civarına gönderdi. Börklüce Mustafa, bölgede geniş bir taraftar kitlesi toplayınca devlet için tehlike oluşturdu. Durumun farkına varan Şeyh Bedreddin, İznik'ten kaçıp Kastamonu'ya ardından Dobruca'ya gitti.

Osmanlı kuvvetleri harekete geçerek Karaburun'da bulunan Börklüce Mustafa ve Manisa civarında bulunan Torlak Kemal'i mağlup ettiler. Bayezid Paşa komutasındaki Osmanlı birlikleri de Şeyh Bedreddin'in çevresindeki adamları dağıtıp şeyhi yakaladılar. Sultan ulemadan bir meclis kurarak Şeyh Bedreddin hakkında karar vermelerini istedi. Ulema, Şeyh Bedreddin'in öldürülmesine karar verdi.

İstanbul'un fethinin kapısını açan zafer: II. Kosova Savaşı

  • 7
  • 10
ÇELEBİ MEHMED, ŞEHZADE MUSTAFA’YI NASIL DURDURDU?
ÇELEBİ MEHMED, ŞEHZADE MUSTAFA’YI NASIL DURDURDU?

Mustafa Çelebi, 1415 başlarında Trabzon'daydı. Rumeli'ye geçerek Mehmed Çelebi'ye karşı taht mücadelesine girdi. Niğbolu Sancakbeyliği yapan Aydınoğlu Cüneyd Bey de Mustafa Çelebi'ye destek verdi.

Mustafa Çelebi, Mehmed Çelebi ile yaptığı savaşı kaybedince Bizans'a sığındı ve Osmanlı tahtı için bir tehdit unsuru olarak kaldı. Çelebi Mehmed, ağabeyinin Bizans'ta tutulması karşılığında yıllık 300 bin akçe vermeyi kabul etti. Mustafa Çelebi, Bizans tarafından Limni Adası'nda tutuldu.

  • 8
  • 10
O DÖNEMDE TİMURLULARLA İLİŞKİLER NASILDI?
O DÖNEMDE TİMURLULARLA İLİŞKİLER NASILDI?

Timur'un Anadolu'da tesis ettiği yapıyı Mehmed Çelebi'nin bozmasına kızmıştı. Şahruh'un 1419'da batıya sefer hazırlıklarına başlaması Osmanlıları telaşlandırdı. Karakoyunlularla ve Memluklerle işbirliği yolları arandı.

Şahruh, Azerbaycan'ı işgal ettikten sonra Çelebi Mehmed'e bir mektup göndererek Karakoyunluları Osmanlı topraklarına kabul etmemesini istedi. Osmanlı Sultanı Şahruh'a itaat etmekten başka yol bulamadı.

  • 9
  • 10
ÇELEBİ MEHMED’İN OSMANLI TARİHİNDEKİ YERİ
ÇELEBİ MEHMED’İN OSMANLI TARİHİNDEKİ YERİ

Çelebi Mehmed, Ankara Savaşı'nın kaybedildiğini görünce maiyeti ile valilik yaptığı Amasya'ya kaçmıştı. Bu sırada 15 yaşında olan Çelebi Mehmed, diğer kardeşlerine nazaran asker ve devletin imkânları bakımından en zayıf durumdaydı.

Ancak zekâsı, mücadele azmi ve diplomatik kabiliyeti ile tahta tek başına çıkmaya muvaffak oldu.

Kanuni'nin büyük galibiyeti: Estergon Zaferi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN