Osmanlı döneminin 6 ünlü fotoğrafçısı
Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında bu keşif kısa sürede yaygınlaşmaya başladı. Yankı uyandıran bu büyük icat karşısında Osmanlı sultanları fotoğraf alanındaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip etti. Böylece ilk meraklılar makinelerini alarak ilginç buldukları her yerin fotoğraflarını çekmeye başladı. Osmanlı toprakları, özellikle de İstanbul maceraperestlerin ilk odağı oldu. Peki, Osmanlı tarihine damga vuran fotoğrafçılar kimlerdi?
Giriş Tarihi: 14.06.2020
09:07
Güncelleme Tarihi: 14.06.2020
09:26
Osmanlı Dönemi'nin en önemli fotoğrafçılarından olan Vasilaki (Basile) Kargopulo 1826 yılında dünyaya geldi. Rum kökenli sanatçının bilinen ilk fotoğrafhanesi, 1850 yılında, Beyoğlu'nda, 311 numaralı yerde açtığı stüdyodur.
Kargopulo 29 yıl sonra, 1879 yılında Tünel Meydanı'nda 4 numaralı yere taşındı. Sarayla ilişki kurmayı başaran sanatçı, Abdülaziz'in portresini çeker, şehzadeliği döneminde V. Murad'a fotoğraf dersleri verir.
Objektif meraklıları için başlıca 20 fotoğraf terimi
ESERLERİ BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
İsveç ve Norveç Kralı II. Oskar çalışmalarını "Litteris et Artibus" Bilim ve Sanat Altın Madalyası'yla ödüllendirir. Bir altın madalya da Danimarka kralı 9. Christian'dan alır. Kargopulo'nun fotoğrafları çeşitli ülkelerde sergilere katılır, eserleri birçok ödüle layık görülür.
JAMES ROBERTSON (1813-1888)
1813 yılında Londra'da dünyaya gelen İskoç asıllı James Robertson, 40 yıl Osmanlı Darphanesi'nde görev yaptı, aynı zamanda da çekiş olduğu İstanbul manzaraları ve Kırım Savaşı fotoğraflarıyla, kendisi fotoğraf tarihimizde önemli bir yer edindi.
Osmanlı Darphanesi'nin yenilenmesi çerçevesinde, baş hakkak ve modelci olarak 1841 yılında İstanbul'a gelen Robertson zamanının en büyük gravür ustası olan William Wyon tarafından, İngiltere Kraliyet Darphanesi'nde yetiştirildi.
Osmanlı'da 40 İngiliz Sterlini maaş alarak memurluğa başlayan sanatçı tarafından hazırlanan model ve kalıplara dayanılarak üretilen ilk yeni altın paralar, 17 Ocak 1843 tarihinde basılmıştır. Bu konudaki çalışmaları Sultan Abdülmecid tarafından kendisine bir "İftihar Nişanı" verildi.
Osmanlı kahramanları: Tulumbacılar
İSLAM MİMARİSİ İLE İLGİLENDİ
İstanbul'da günlük yaşam ve şehir manzaralarıyla ilgili sulu boya resimler de yapan Robertson'un fotoğrafçılığa nasıl başladığı ve teknik bilgiye nereden öğrendiği henüz bilinmemektedir.
Robertson'ın İstanbul'daki fotoğraf çalışmalarına ait bilinen en eski referans, 4 Temmuz 1853 tarihlidir. VII. Carlisle Kontu George William Fredick, Diary in Turkish and Greek Waters adlı eserinde, bu tarihte İstanbul'daki bazı mimari ve tarihi eserlerin fotoğrafını Robertson'dan satın aldığını anlatır.
Osmanlı arşivinden tarihi Bursa fotoğrafları
1853-1855 yılları arasında Illustated London News'ta yayımlanan Kırım Savaşı ve İstanbul konulu birçok gravürün altyazısında ''James Robertson'un fotoğraflarından'' ibaresi bulunmaktadır.
Robertson ve Felice Beato, 1857 yıllarında Kahire çevresinde de başarılı çekimler yaparlar. Onlar dönemin diğer fotoğrafçıları gibi sadece Antik Mısır Dönemi'nden kalma eserleri değil, İslam mimari eserleri konusunda da çalışmalar ortaya koymuşlardır.