Arama

Osmanlı dirilişinin kalbi Söğüt’ün tarihi mekanları

Osmanlı Devleti'nin ilk kurulduğu yer olarak bilinen, bugün Bilecik'e bağlı ilçe merkezi olan Söğüt, üzerinde çok sayıda tarihi eser ve mekanlar bulunması nedeniyle, kültürel varlıklar bakımından oldukça zengindir. Eserlerin çoğunu Osmanlı döneminde yapılan camiler, türbeler, sivil mimari örnekler ve benzeri yapılar oluşturur. Osmanlı dirilişinin kalbi Söğüt'ün bilmeniz gereken tarihi mekanlarını derledik.

  • 6
  • 12
Çelebi Mehmed Camisi
Çelebi Mehmed Camisi

6 yıl süren bir çalışmayla 1420 yılında tamamlanan cami, Sultan I. Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Çarşı Camii olarak da anılan bu cami, dikdörtgen bir yapıya sahip olup, 3 girişi vardır. 12 kubbeye sahip olan bu eser Söğüt'ün merkezinde yer alır. Osmanlı mimarlık sanatının kubbeli yapılar türündeki ilk örneklerindendir. Cami, Sultan II. Abdülhamid tarafından onarılmış ve onarım esnasında genişletildiğinden bazı değişikliklere uğramıştır.

Osmanlı mimarlık sanatının kubbeli yapılar türündeki ilk örneklerindendir. Cami, Sultan II. Abdülhamid tarafından onarılmış ve onarım esnasında genişletildiğinden bazı değişikliklere uğramıştır.

  • 8
  • 12
Kuyulu Mescid (Ertuğrul Gazi Mescidi)
Kuyulu Mescid Ertuğrul Gazi Mescidi

Osmanlı Beyliği'nin Söğüt'te Ertuğrul Gazi tarafından yaptırılmış ilk mimari eseri olarak görülen mescid, içinde kuyu bulunması nedeniyle "Kuyulu Mescid" olarak da adlandırılır. Mescid, 1276 tarihinden önce Ertuğrul Gazi tarafından yaptırılmış, II. Abdülhamid tarafından 1902 yılında aynı temeller üzerine inşa edilmiş ve daha sonraları onarım görmüştür. Asıl ismi Ertuğrul Gazi Mescidi olan eser Osmanlı'nın ilk eseri olarak bilinir.

Osmanlı'nın ilk mescidi: Kuyulu Mescid

1956 ve 2005 yıllarında onarım süreçleri geçiren mescidin, 2011 yılında yapılan çevre düzenlemesi esnasında son cemaat bölümündeki kaybolan kuyusu tekrar ortaya çıkarılır ve bu bölüm içerisinde muhafaza altına alınır. 29 Temmuz 2011'de kılınan Cuma namazıyla halkın ziyaretine açılır. Bu sebeple cami "Kuyulu Mescid" adıyla da anılır. Kuyu derinliği 7 m olmakla birlikte içerisinde su bulunmamaktadır. Mescid, 1402 yılından 1902'ye kadar eski yapıya uygun olmayan bir şekilde onarılır, Sultan Abdülhamid döneminde ise aslına uygun şekilde restore edilir.

  • 10
  • 12
Kaymakam Çeşmesi
Kaymakam Çeşmesi

Söğüt ilçe merkezinde bulunan, 1919 yılında Kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılmış çeşme, Osmanlı mimarlık sanatı son döneminin önemli bir örneğidir. Çeşmenin üç kenarının ortalarında dilimli vazo biçiminde yalakları, yalakların iki yanında kabartma yaldız motifleri bulunmaktadır. Yüzeyler ve sivri kemerler niş biçiminde olup, nişin içi ve üstü renkli çinilerle kaplıdır. Çeşme dört cephelidir ve Kütahya çinileri ve mermerden yapılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN