Arama

Osmanlı döneminde Cezayir

Batılılar tarafından sömürge kıtası haline getirilen Afrika'da, denize kıyısı olan ülkeler imkânlar bakımından diğer bölgelerdeki devletlere göre daha şanslı gözükse de sürekli istila ve değişime uğradıklarından tarih boyunca kargaşa içinde olmuşlardı. Bu devletlerden biri de Kuzey Afrika'da bulunan Cezayir idi. Akdeniz'in önemli noktasında bulunan bu ülkenin seyri Osmanlı'nın bölgeyi fethetmesinden sonra değişti. Gelin, dünyaya adalet ve merhamet dağıtan Osmanlı'nın Cezayir'deki faaliyetlerine bakalım.

🔷 Cezayir'in ilim ve kültür noktası olan yer ülkenin en büyük şehri Konstantin'dir. Osmanlı hakimiyeti devrinde çok sayıda alimi, talebesi, kitabı, kütüphanesi, ilim ve irfan merkezi bulunan bu şehir, ülkenin en önemli kültür merkezi durumundadır. Mescidu'l-Ahdar, Hasan Paşa, Kasr Ahmed Bey, Beytu'bni'l- Fekün, Kostantin şehrinde Osmanlı döneminden kalan eserlerin en önemli olanlardır.

Osmanlı'dan günümüze gelen kültür mirasları

Bey Sarayı

🔷 Osmanlı Devleti'nin Oran'daki beylerinden Muhammed Bin Osman el-Kebir, 1792 yılında 5,5 hektarlık alanda Bey Sarayı'nı inşa ettirir.

🔷 Saray, Marsa el-Kebir Limanı'na demirlemiş gemileri bu sakin kasaba için can atan Frenk ve İspanyol işgalcilerden koruyan bir gemi şeklinde tasarlanır. Muhammed Bin Osman el-Kebir, devlet işlerini yürüttüğü sarayının yapımında özellikle kırmızı tuğla ve çok sert kayaların kullanılmasına özen gösterdi.

🔸 Bey Sarayı'nın divan kısmının tavanında yer alan Kur'an-ı Kerim'den ayetler ile Osmanlı arması, Fransız sömürgeciliği döneminde Oran'ı ziyaret eden 3. Napolyon'a bağlılığı ifade eden söz ve armalarla değiştirildi.

Napolyon'un Doğu düşlerini sona erdiren Osmanlı

  • 10
  • 13

Keçiova Camii

🔷 Cezayir'in en eski camilerinden olan Keçiova Camii, ilk kez 1612 yılında inşa edilir. 18. yüzyılda Hasan Paşa tarafından genişletilen cami, ismini eskiden çevresinde bulunan keçi pazarından alır.

🔷 1830 yılında Cezayir'de başlayan Fransız işgali sırasında, halkın dinine kesinlikle dokunulmayacağı hükmüne rağmen bu cami, katedrale çevrilmek istenir. Halkın direnişiyle karşılaşan Fransız askerleri, cami etrafında toplanan 4000 Cezayirli Müslümanı kurşuna dizerek şehit eder.

🔷 1832 yılında katedrale dönüştürülen yadigar eser, eski cami formundan tamamen uzaklaştırılarak katedral formunda inşa edilir.

Kırmızı tuğla ile inşa edilen en meşhur eser: El Hamra

  • 11
  • 13

🔷 130 yıl katedral olarak kullanılan cami, 1962 yılında Cezayir'in bağımsızlığını kazanmasının ardından cami olarak yeniden açıldı. Bağımsızlık sonrası ilk Cuma namazı burada kılındı. Cami, Cezayir'in bağımsızlık sembolü oldu.

🔷 2003 yılındaki depremde zararlar gören cami, beş yıl açık kalsa da bina yapısındaki problemler nedeniyle 2008 yılında kapatıldı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) desteğiyle restore edilerek 2018 yılında tekrar ibadete açıldı.

Türkiye'nin yumuşak gücü: TİKA

  • 12
  • 13

Osmanlı Mahallesi: Kasba

🔷 400 yıldır ayakta olan mahallenin her köşesinde Osmanlı izlerine rastlanır. Keçiova Camii'nin ve Beyler Sarayı'nın bulunduğu bu mahallenin kıvrımlı sokakları ile o dönemi hatırlatır.

🔷 Kasbah'nın birçok köşesinde Türk yapılarına ve Osmanlı hayratlarıyla karşılaşmak mümkündür. Sahil kenarında Barbaros Hayreddin Paşa'nın inşa ettirdiği han ve ganimet depolarının hala ayaktadır.

Cezayir halk direnişinin sembolü: Barut Dansı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN