Arama

Osmanlı döneminde su yönetimi

Canlı hayatı için olmazsa olmaz unsurlardan biri olan su, tarih boyunca önemini korudu. Osmanlı Devleti, İslam hukukundan aldığı miras ile su yönetimine dair hükümler geliştirdi; kullanım hakları, sulama faaliyetleri, su dağıtımı ve şehirlere su getirilmesinin sorumluluğu gibi pek çok alanda faaliyetlerde bulundu. Özellikle İstanbul'un su ihtiyacını karşılama konusunda Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde önemli çalışmalar yapıldı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 12
PAYDAŞLARIN SUYUNUN AZALTILMASINA İZİN VERİLMEZDİ
PAYDAŞLARIN SUYUNUN AZALTILMASINA İZİN VERİLMEZDİ

🔵Eğer bent yapma zorunluluğu varsa bu durumda su hakları nehrin alt taraflarından başlamak üzere yukarı kısımlara doğru dağıtılırdı. Bir akarsuyun sahibi, o su bir başkasının toprağından geçse bile belirli haklarını korurdu.

🔵Toprak sahibi bu durumda akan suyu engelleyemezdi ve su sahibine su yolu üzerinde gerekli onarım iznini vermek durumundaydı.

  • 5
  • 12
SU KULLANIMI İLE İLGİLİ HUKUKİ DÜZENLEMELER
SU KULLANIMI İLE İLGİLİ HUKUKİ DÜZENLEMELER

🔵Şehirler için su temin edilmesi, özellikle suyun az olduğu bölgelerde dağıtımının yapılması, pirinç yetiştirilmesi devletin büyük ölçekli arazilerde su kullanımıyla ilgili ana teşebbüsleri olmuştu.

🔵Su kullanımı ve su işleriyle ilgili olarak genel Osmanlı politikası, büyük oranda tarımsal arazilerin işletimini küçük üniteler halinde çiftçilik yapan halka bırakan Osmanlı toprak sistemiyle belirlenmişti.

İslam tarihinde su yönetimi

  • 6
  • 12
SU YAPILARININ İNŞASI BAŞ MİMAR GÖZETİMİNDEYDİ
SU YAPILARININ İNŞASI BAŞ MİMAR GÖZETİMİNDEYDİ

🔵Su kemerlerinin inşası ve su yollarının bakım ve muhafazası başmimarın gözetiminde yapılıyordu.

🔵Ona doğrudan bağlı bir nâzır ve nâzırın idaresi altında suyolcu denilen, İstanbul'un su sistemi kanallarının muhafazasından sorumlu, su kemerlerinin bakımını ve korumasını yapan teknik elemanlar bulunmaktaydı.

  • 7
  • 12
PİRİNÇ TARIMI İÇİN SULAMA PROJESİ
PİRİNÇ TARIMI İÇİN SULAMA PROJESİ

🔵Pirinç üretiminde çeltik tarlasının bol suya ihtiyaç göstermesi sebebiyle düzenli su akışının sağlanması büyük önem taşıyordu. Dolayısıyla esas mülkiyet veya belirleme işi araziye sahip olmada değil suyun kullanımına dayanıyordu.

🔵Dağıtılan su miktarı belli olduğundan devlet ne kadar pirinç tohumu ekileceğini sıkı biçimde düzenlemiş, bunun her su yolu için ne kadar olduğu resmî kayıtlara geçmiştir. Osmanlı Devleti başından beri pirinç üretiminin yayılmasını teşvik etmiş ve bu konuda destek sağlamıştı.

  • 8
  • 12
SU DAĞITIMI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILIRDI
SU DAĞITIMI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILIRDI

🔵Yılın 9-10 ayında tarım için su tedarikinin düzenli biçimde karşılandığı Anadolu ve Rumeli'de su dağıtımı, İran ve Bereketli Hilâl'de olduğu gibi ortak değildir.

🔵Orta ve Doğu Anadolu platolarının kurak mevsimlerinde ve temmuzdan itibaren başlayan yaz aylarında mevcut su kaynaklarının şahıslar arasında dağıtımı için belirli düzenlemeler yürürlüğe konmuştur.

Su sıkıntısına karşı alınması gereken önlemler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN