Arama

Osmanlı ekonomisinin can damarı; esnaf

Osmanlı dönemindeki esnaflar, bulunduğu mahalleyi kendi mahallesi gibi benimseyerek halk ile adeta bir aile bağı kurardı. Peki, Osmanlı'da esnaf olmanın şartları nelerdi? Osmanlı'da esnaf ve zanaatkarların kurduğu dayanışma örgütlerine ne denir? Osmanlı'daki günlük hayatı gösteren fotoğraflarının yanında, Osmanlı'nın son yılları ile Cumhuriyet'in ilk çeyreği arasındaki döneme dair birçok yazışma, fotoğraf ve belge erişime açıldı. Osmanlıca, Arapça, İngilizce, Fransızca ve Farsça dillerindeki belgelerde, Sultan Abdülhamid ve Enver Paşa'nın mektupları ve önemli isimlere ait hatıratlar yer alıyor. Sizler için Osmanlı'nın günlük hayatına dair hiç görmediğiniz fotoğraflarını derledik.

  • 4
  • 103

Bunlar dışında boş bir dükkân (bir gedik) bulmak için beklemek, esnaf cemiyetine bir para vermek ve arkadaşlarına bir ziyafet çekmek te usta olmak için ekseriya aranılan şartlardandı. Bu suretle aynı meslekte çalışanların adedini sıkı bir şekilde tahdid etmek ve mesleğe mensup herkese her zaman kâfi derecede iş temin etmek istenilmişti. Bu şekilde yetiştirilmiş olmayan ve hariçten gelip aralarına karışmak isteyenlere "ecnebi" ve "ham dest" ismini takarlardı.

  • 5
  • 103
OSMANLI'DAKİ ESNAFLARIN GÖREVLERİ NELERDİ?
OSMANLI’DAKİ ESNAFLARIN GÖREVLERİ NELERDİ?

Esnaf cemiyetleri sosyal birtakım görevleri de bulunurdu. Bunlar; ihtiyaç sahiplerine yardım ve sermaye tedarik etmek, arkadaşlarının cenaze merasimlerini tertip etmek, dul ve yetimlerini korumak, müştereken vermeğe mecbur oldukları vergileri toplamak hususunda yardımlaşmaktı.

  • 6
  • 103
ESNAFLARIN ZAVİYELERİNİN ÖNEMİ NEYDİ?
ESNAFLARIN ZAVİYELERİNİN ÖNEMİ NEYDİ?

Diğer zümrelerin rekabetine ve devrin asayiş ve emniyet noksanlarına karşı kendi imtiyaz ve inhisarlarını koruyabilmek ihtiyacı da aralarında tesanüt esâsına dayanan sıkı bir meslek ve zümre inzibatı muhafaza etmelerine sebep olmakta idi. Meslek zümrelerinden her birinin zaviyeleri bulunurdu. Bu zaviyeler, dinî merasim ve ziyafetler, esnaf cemiyetleri mensupları arasında buyruk tutmak ve esnaf arasındaki mertebeler silsilesine riayetkar kalmak ruhunu ve tesanüt duygularını kuvvetlendirmekte idi.

  • 7
  • 103

Genellikle büyük şehirlerde bekâr odaları tâbir edilen ve dükkânsız, evsiz fakir işçilerin barınmasına ve çalışmasına müsait kârgir büyük hanlar ve vakıf tesisler mevcuttu. Bu kanlardaki odalardan her birisi bu işçilerden birinin tezgâhı ile birlikte yerleşip yaşamasına müsaitti. Genellikle vakıf yolu ile tesis edilen olan bu hanlarda, işçiler oldukça ucuz ücret karşılığında yerleşip hayatını kazanmağa çalışrlardı.

  • 8
  • 103
ESNAFLAR ARASINDAKİ FİYAT KONTROLÜ NASIL SAĞLANIRDI?
ESNAFLAR ARASINDAKİ FİYAT KONTROLÜ NASIL SAĞLANIRDI?

Fiyatların ve malın kalitesinin kontrolü, ham maddelerin tedarik ve tevzii ve vergilerin toplanması, devlet nâmına yapılan siparişlerin temini gibi işler, hep bu esnaf cemiyetlerinim şeyh, kâhya, yeğit başından oluşan 6 kişiden müteşekkil idare heyetlerine ait vazifeler arasında bulunuyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN