Arama

Osmanlı hakimiyetiyle sonuçlanan İtalya seferi: Otranto

Fatih Sultan Mehmet, İslam'ın Avrupa'da süratle yayılmasının ve devlet-i aliyyenin önemli hedefinin önünü açması nedeniyle İtalya'nın Otranto şehrine sefer düzenledi. Aynı zamanda bu, İtalya'ya yönelik ilk askeri harekattı. Gedik Ahmed Paşa komutasındaki 15 bin civarındaki Osmanlı kuvveti, 11 Ağustos 1480 tarihinde şehri kontrol altına aldı ve burada on üç ay hakimiyet kurdu. Peki, Otranto II. Bayezid döneminde neden elden çıktı?

  • 2
  • 13
Neden İtalya'ya sefer düzenlendi?
Neden İtalya’ya sefer düzenlendi?

Kendisine sürekli sorunlar çıkartan Venedik ile anlaşma sağlandıktan sonra Fatih Sultan Mehmet İtalya'ya yöneldi. Amaç Roma'nın fethine kapıları açmaktı. Bu sefer ile Osmanlı'nın kızıl elması olan cihan imparatorluğu amacına ulaşabilirdi.

Osmanlı arşivinden tarihi fotoğraflarla İtalya

O dönemde İtalya şehir devletlerine bölünerek yönetiliyordu ve bu yapılar birbirinden bağımsız hareket ediyordu. Şehir devletlerinden Napoli ve Floransa'nın savaşa tutuşması, sefer için uygun ortam oluşturdu.

  • 4
  • 13
Otranto Seferi'nin tarih yazan komutanı
Otranto Seferi’nin tarih yazan komutanı

Fatih Sultan Mehmet, donanmanın başında Gedik Ahmed Paşa'yı getirtti. Paşa, Osmanlı'nın önemli veziriazamlarından biriydi.

📌Paşa'nın 'gedik' lakabı Âşıkpaşazâde'ye göre kale açmak, kale tamir veya inşa etmek maharetine dayanırdı. Koyulhisar, Alanya zaferleri gibi önemli askeri başarıları vardı. 1470 yılında vezirlik payesi alan Paşa, Otlukbeli Meydan Savaşı'nın Osmanlı'nın zaferiyle sonuçlanmasında önemli rol oynadı. 1474 yılında vezirazam olan Gedik Ahmet, bu yıllardan sonra da askeri zaferlerini devam ettirdi.

Dünya tarihini değiştiren 7 komutan

  • 5
  • 13
Büyük zafer öncesinden nasıl hazırlık yapıldı?
Büyük zafer öncesinden nasıl hazırlık yapıldı?

📌Sefere başlamadan önce birtakım hazırlıklar yapıldı. İlk olarak Gedik Ahmed Paşa, Güney İtalya kıyılarına hakim bir bölge olan Avlonya'ya sancak beyi tayin edildi ve şehir harekât üssü oldu. Burada sefer için gerekli hazırlıkları tespit edip organize etti. Bir diğer ön hazırlık sahil şeridiyle İtalya arasında kalan Zanta, Kefalonya ve Ayamavra ele geçirmekti. Kaptan-ı derya zorlanmadan bu üç adayı da ele geçirdi.

İstanbul'a geri dönen Gedik Ahmet Paşa, İtalya konusunda sultan ile görüştü. Şehir hakkında padişahı şöyle bilgilendirdi:

"Polya memleketi müşriklerin büyük beldelerini şâmil olup Frengistan ülkelerinin en büyüğüdür. Rumeli'deki Havlonya vilayeti Polya'nın hizâsında, Frenk denizinin sahilinde yer almaktadır. Bu iki memleketin arasındaki denizin eni yaklaşık bir günlük yoldur. Frenk ülkelerinin arasında Polya ortada yer almaktadır. Mülk ve varlık bakımından da sair şehirlere göre üstünlüğü vardır. Buradan darü'l-mülkleri olan Rumiye-i Kübrâ'yı (Roma) fethetmek çok kolay olacaktır."

Osmanlı orduları sefere nasıl çıkarlardı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN