Arama

Osmanlı hastaneleri

İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan tıp ilminin kurumsallaştırılarak hastanelere dönüşmesi, İslam uygarlığının altın çağında gerçekleşmiş; ardından gelen Selçuklu ve Osmanlı devletleri, bu mirasın taşıyıcısı olmuşlardı. Osmanlı döneminde hastanelere darüşşifa, bimarhane ve şifahane isimleri verilmiş, bu hastanelerin hemen yanına tıp eğitimi veren medreseler kurularak doktorların uygulamalı olarak yetiştirilmesi sağlanmıştı. "Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" düsturu ile temelleri atılan Osmanlı hastanelerini derledik.

  • 20
  • 20
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE AMACIYLA YAPILDI
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE AMACIYLA YAPILDI

Hastanenin yapılma nedeni, 19. yüzyıl İstanbul'unda bulaşıcı hastalıklarla mücadelede yeterli olunamamasıdır. Bu nedenle hastane arazisi olarak, hastaların salgın hastalıklardan etkilenmemesi gayesiyle, şehrin dışında yer alan, olabildiğince havadar Nakkaş Pala arsası olarak bilinen Yenibahçe çayırının arkasında yer alan arsa tercih edilmiştir.

Hastane, günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı "Bezmiâlem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi" ismiyle sağlık hizmeti vermeye devam eder.

BULAŞICI HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI NELER?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN