Osmanlı kalelerinin reisi: Dizdar
Günümüzde bizim için bir önem ifade etmeyen kaleler, eski zamanlarda stratejik ve askeri olarak büyük ehemmiyete sahiplerdi. Eski devirlerde bir şehrin olmazsa olmazı kaleler, günümüzde insanların gezi maksadıyla ziyaret ettikleri mekanlardı. Osmanlı taşra teşkilatının en önemli ayaklarından olan kale, dizdar adında bir sorumluya bağlıydı. Sizin için dizdarların görev tanımını ve tarihi serüvenini kayıt altına aldık.
Giriş Tarihi: 29.07.2022
19:15
Güncelleme Tarihi: 02.03.2024
10:44
🔵 Toplum ile devlet arasındaki iletişimi gerçekleştiren kethüda , kale erleri ile surlarda bulunan kapıcılar, dizdara doğrudan bağlıdır. Kaleye getirilen cephaneler dizdara emanet edilir.
🔵 Doğrudan merkezden emirler alan kale reisine, bazen beylerbeyleri veya görevli paşalar da emir gönderir . Bu emirler; eşkıya ve asilerin yakalanması, yakalananların kaledeki hapishanede tutulması minvalindedir.
🔹 Filistin Osmanlı'dan nasıl koparıldı? 🔹
🔵 Kalede dizdara bağlı çok sayıda personel bulunur. Bu personeller; dizdarın yardımcısı kethüda, üst düzey asker olan bölükbaşı, kale imamı ile müezzin, kapıcı, topçu, terzi, demirci, marangoz ve hisar eri dir.
🔵 Dizdarlar bu personellerin hepsinden sorumludur. Orta dereceli tımar sahibi olan kale reisinin, ömrünün sonuna kadar kalede yaşadığı görülür.
🔹 Edebiyatçıların kaleminden Ayasofya 🔹
🔵 Kale dizdarları, Osmanlı'nın taşra teşkilatının bozulduğu ve merkezi otoritesinin zayıfladığı XVIII. yüzyıldan itibaren önemini kaybettiler. XIX. yüzyıla gelindiğinde ise dizdarlığın askeri teşkilat içerisinden tamamen kalktığı görülür.
🔹 Sıkça karıştırılan kelimeler 🔹
🔵 Osmanlı merkezi otoritesinin önemli bir ayağı olan kale dizdarları, devletin kalede bulunan en önemli temsilcisileri idi. Dizdarlar, fedakarlıkları ve güvenilir olmalarıyla öne çıkan bir askeri sınıftı.
🔵 Ancak Osmanlı Devleti'nin sarayda yaşanan kadın sultanlar devri, iradesiz padişahlar, kaht-ı ricalin yaşanması ve devletin savaşlarda yorulması gibi pek çok etkenden ötürü askeriye de zayıfladı. Bu durumdan dizdarlar da haliyle nasibini aldı.
🔹 Halil İnalcık'ın kaleminden Osmanlı hakkında bilinmesi gerekenler 🔹