Arama

Osmanlı kalelerinin reisi: Dizdar

Günümüzde bizim için bir önem ifade etmeyen kaleler, eski zamanlarda stratejik ve askeri olarak büyük ehemmiyete sahiplerdi. Eski devirlerde bir şehrin olmazsa olmazı kaleler, günümüzde insanların gezi maksadıyla ziyaret ettikleri mekanlardı. Osmanlı taşra teşkilatının en önemli ayaklarından olan kale, dizdar adında bir sorumluya bağlıydı. Sizin için dizdarların görev tanımını ve tarihi serüvenini kayıt altına aldık.

  • 5
  • 15
Kale bölümleri
Kale bölümleri

🔵 Her kalede yer almayan dış kale, büyük kalelerin yerleşim merkezinin bulunduğu alan olarak bilinir. Şehristan, kentin asıl bölümü, kalenin ortak alanıdır. Burada ticaret ve konut alanları, dini yapılar, kamuya ait binalar yer alır.

🔵 Tarihte ribat, han gibi yerlerin korunması için yapılan yüksek duvarlı yapılara da kale dendiği görülür.

🔹 Osmanlı orduları sefere nasıl çıkarlardı? 🔹

  • 6
  • 15
Osmanlı’nın iki önemli kalesi
Osmanlı’nın iki önemli kalesi

🔵 Osmanlı stratejik açıdan önemli olan bölgelere büyük kaleler inşa etmişti. Bu şekilde gerçekleşebilecek riskleri sıfıra indirgemeye çalışma Devlet-i Aliyye'nin elinde bulundurduğu en önemli bölgeler, Çanakkale ve İstanbul Boğazları idi.

🔵 İstanbul'un günümüzde manzarasıyla meşhur olan iki önemli yapısı Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı, Boğaz'ın geçişini kontrol eden önemli mevkilerdi.

🔵 Bu iki Orta Çağ kalesi, farklı dönemlerde aynı amaçla, İstanbul'un fethi niyetiyle bir üs niteliğinde yapılır. Yıldırım Bayezid, Anadolu Hisarı'nı inşa ederken, Fatih Sultan Mehmed Rumeli Hisarı'nı inşa eder.

🔹 Osmanlı'ya başkaldıran ilk örgüt: Filik-i Eterya 🔹

Osmanlı kalelerinin reisi: Dizdar

🔵 İstanbul'un uzayıp giden kara surları, bugün dahi varlığını devam ettirir. Edirnekapı'da gözüken sur ve Topkapı Sarayı'nı çevreleyen bir başka sur ile tarihi şehri çepeçevre kuşattığı görülür. İstanbul'u koruyan bu surlar günümüze kadar ulaştığına şehir sakinleri şahitlik eder.

🔵 Osmanlı, yaptığı kaleler kadar fethettiği zorlu kaleler ile de adını tarihe yazdırır. Dünya tarihinin en uzun ikinci kuşatması olan Kandiye ile Girit kuşatmaları bu meşhur fetihlerin başında gelir.

🔹 Nabi Divanı'nda mimari değerlendirmeler 🔹

  • 8
  • 15
Kalelerin diğer yönleri
Kalelerin diğer yönleri

🔵 Osmanlı döneminde kalelerin hapishane olarak da kullanıldığı görülür. II. Osman'ın öldürülmesiyle meşhur olan Yedikule zindanları, esasında bir kalenin içinde yer alır.

🔵 Yine kale içerisinde tüccarların değerli eşyaları, paralar, barut depoları, cephaneler saklanır. Ankara, Bursa gibi şehirlerin kalelerinde görülen darphaneler, güvenlik alanı olduğu için kalelerde para basıldığını da gösterir.

🔹 Dört fıkıh mezhebiyle eğitim veren ilk İslam üniversitesi: Müstansıriyye 🔹

  • 9
  • 15
Dünya tarihinin en ilginç kalesi
Dünya tarihinin en ilginç kalesi

🔵 Adını sıkça duyuran, tarihin en merak edilen konularından olan, gizemi ve hikayesiyle çokça konuşulan kaleden bahsetmeden kale bahsini kapatmak olmaz.

🔵 Hala tam manasıyla çözülememiş hikayesiyle sarp bir tepede yer alan Alamut Kalesi, tarihin en korkunç isimlerinden olan Batıni lideri Hasan Sabbah'ın üs noktasıydı.

🔵 Haşhaşilerin lideri Sabbah, bu kaleyi karargahı yapar. Büyük Selçuklu Devleti'ne maddi ve manevi anlamda zarar veren bu örgüt, Sultan Melikşah döneminde bertaraf edilmek istenir.

🔵 Melikşah, büyük devlet adamı olan veziri Nizamülmülk ile birlikte kaleye asker sevk eder. Kale kuşatılır fakat başarı elde edilemez.

🔹 Tahtakale ismi nereden geliyor? 🔹

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN