Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı mühendislik tarihinin ilk Boğaz köprüsü çalışması “Cisr-i Hamidi”

Osmanlı mühendislik tarihinin ilk Boğaz köprüsü çalışması “Cisr-i Hamidi”

Sultan II. Abdülhamid döneminde, İstanbul Boğazı'nın Sarayburnu-Üsküdar ve Rumelihisarı-Kandilli arasında olmak üzere iki köprü ile bağlanması projesi yapılmıştı.1900 yılında mühendis F. Arnodin'in tasarladığı boğaz köprüsü projesinde, suyun üstünde yer alacak köprülerin, Eyfel Kulesi'nin yapıldığı çelik teknolojisiyle yapılması hedeflendi. Bu köprü ile Medine'den trene binen bir kimsenin, Viyana'da inmesi mümkün olacak ve köprü bu hattın kalbini oluşturacaktı. İşte Osmanlı mühendislik tarihinin ilk Boğaz köprüsü çalışması "Cisr-i Hamidi" hakkında bilgiler...

  • 4
  • 11
Proje beş ayak üzerine kuruldu
Proje beş ayak üzerine kuruldu

Sarayburnu-Üsküdar arasındaki aktarma köprünün, iki kara tarafından ayakları arasındaki mesafe 1700 metreydi. Projede beş ayak üzerine kurulması planlanan köprünün, orta ayağının 32 m derinlikteki deniz tabanına oturtulması planlanmıştı.

Denizden yüksekliği 50 metre olan köprünün altına asılacak teleferikle vagonların taşınması hedefleniyordu. Rumelihisarı – Kandilli arasında yapılması planlanan köprü vesikalarda "Cisr-i Hamidi" Hamidiye Köprüsü olarak isimlendirilmiş sabit bir köprüydü. Projede istasyonların Bakırköy ve Bostancı'ya kurulması, böylece demiryolunun şehrin dışından geçmesi planlanıyordu. Boğaziçi'nde yapılacak olan bu köprü aynı zamanda Bağdat Demiryolu hattına da bağlanacaktı.

  • 6
  • 11
Demirden bir bina
Demirden bir bina

Cisr-i Hamidi Projesi, büyük bir bina üzerine, minarelerle ve Kuzey Afrika mimari tarzında kubbelerle süslü, som kargir destekler arasına kurulu, çelik halatlarla havada asılı demirden bir bina manzarasında idi. Bu kubbelerden her biri granitten yapılmış bir sütun üzerinde olup, bunların üzerine toplar kurulmuştu.

Döner kuleler sayesinde askeri savunmaya da faydalı olacak olan köprü, aynı zamanda boğaz geçişlerini de kontrol altında tutacaktı. Köprünün geceleri çok güzel bir şekilde ışıklandırılması da projenin önemli bir tarafını oluşturuyordu.

  • 8
  • 11
Neden gerçekleştirilemedi?
Neden gerçekleştirilemedi?

Bu köprüde yani Cisr-i Hamidi de tren, araba ve yayaların geçmesi için özel yollar ve basamaklar bulunmaktaydı. Dev bir kaide üzerinde yükselen köprüde cami de bulunmaktaydı. Bu köprü ile Medine'den trene binen bir kimsenin, Viyana'da inmesi mümkün olacak ve Cisr-i Hamidi bu hattın kalbini oluşturacaktı. Sultan Abdülhamid Han'ın tahttan indirilmesiyle bu proje akim kalmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN