Osmanlı padişah tuğraları
Osmanlı İmparatorluğu'nun görkemli mazisi, birçok unsuruyla bugün hala etkisini sürdürmektedir. Bu unsurlardan biri de Osmanlı tuğralarıdır. Osmanlı tuğraları, imparatorluğun hükümdarlarının imzaları niteliğinde olan ve onların otoritesini temsil eden özel damgalardır. Bu özel ve anlamlı tuğralar, Osmanlı İmparatorluğu'nun mührü olarak tarih sahnesindeki yerini almıştır. Bu tuğralar, geçmişten günümüze taşınan birer anıt ve hatıra olarak kültürel belleğimizin bir parçasıdır.
Giriş Tarihi: 09.07.2023
10:25
Güncelleme Tarihi: 09.07.2023
17:08
1785-1839
• Tahtta kaldığı 31 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin en sıkıntılı ve en buhranlı dönemlerinden birine denk gelen II. Mahmud döneminde, Avrupa'da başlayan Fransız İhtilali neticesinde artan milliyetçilik akımı nedeniyle Balkanlar'da büyük toprak kayıpları yaşanır.
• Tarihe Vaka-i Hayriye olarak geçen Yeniçeri Ocağı'nın kanlı bir şekilde kaldırılması hadisesinden sonra kurduğu Avrupai tarzda eğitim gören Asakir-i Mansure-i Muhammediyye ordusu ile modern Türk ordusunun temellerini atan Sultan, 1828 yılında yayınladığı Kıyafet Nizamnamesi ile sarık, kavuk ve biniş giyilmesini yasaklayıp ceket, pantolon ve fes giyilmesi kuralını getirdi ve kendi de sakalını kısa keserek modern kıyafetler ile halkın içine çıktı.
• Portrelerini yaptırarak devlet dairelerine astırdı. 1831 yılında Modern anlamda ilk nüfus sayımını gerçekleştirdi, ilk posta teşkilatını kurdurdu ve Osmanlı tarihindeki ilk resmi Türkçe gazete olan Takvim-i Vekayi onun döneminde yayımlandı.
II. Mahmut dönemi gelişmeleri
1823-1861
• Sultan Abdülmecid Tanzimat Fermanı'nı ilan ederek çeşitli alanlardaki reformların devamlılığını sağladı. Dolmabahçe Sarayı bu dönemde Batılı tarzda yapıldı.
• Islahat Fermanı ile gayrimüslim halka askeri, mali ve adli konularda yeni haklar verildi.
• Abdülmecid de babası gibi tüberküloz hastalığına yakalanarak 25 Haziran 1861'de henüz 39 yaşında iken Ihlamur Köşkü'nde vefat etti ve Yavuz Sultan Selim Türbesi yanına defnedildi. Çocuklarından Murad, Abdülhamid, Mehmed Reşad ve Vahdeddin daha sonra padişah oldular.
1830-1876
• Güreş, cirit, av ve bilek güreşi sporlarına meraklı olan padişahın tahtta kaldığı sürece en çok üzerinde çalıştığı konu Osmanlı donanmasını modernleştirerek güçlendirmekti.
• Eyaletlerin yanı sıra Avrupa'ya ziyaret gerçekleştiren ilk ve tek padişahı olan Sultan Abdülaziz , tarihi gerçeklerin ışığında iktidardan indirilerek şehit edilmiştir.
Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah
1840-1904
• Padişah Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra onun yerine tahta geçmiş, 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 31 Ağustos 1876'da padişahlık makamından indirilmiştir. Batı'yı yakından bilen V. Murad, musiki ve alafranga sevgisiyle tanınır.
1842-1918
• Modern dünya tarihinin en buhranlı döneminde , 31 Mayıs 1876'da büyük imparatorluğun başına geçen II. Abdülhamid, I. Meşrutiyet (1846) ve II. Meşrutiyet'i (1908) ilan etmiştir. Bu eylemler parlamenter demokrasi hareketleri olarak bilinir.
• II. Abdülhamid devrinde "Kanun-i Esasi" kabul edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk ve son anayasasıdır. Yıkılmak üzere olan imparatorluğu 33 yıl ayakta tutan Sultan , pek çok alanda önemli reformlar yapmıştır.
• Bürokraside yapılan reformların yanı sıra Bağdat Demiryolu ve Hicaz Demiryolu'nun inşası gibi projeler bu dönemde yapıldı.
II. Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek