Arama

Osmanlı padişahlarının hanımlarının İstanbul'daki türbeleri

Osmanlı'yı yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? Peki Abdülhamid'in eşi Behice Sultan'ın türbesinin İstanbul'un hangi semtinde olduğunu? Sizler için İstanbul'da gömülü olan 20 padişah eşinin türbesini listeledik.

  • 18
  • 20
GÜLBAHAR HATUN (öl. 1452 İstanbul)
GÜLBAHAR HATUN öl. 1452 İstanbul

Fatih Mehmet'in eşi, II. Bayezıd ile Gevherhan Sultan'ın annesidir. Mezarı Fatih'te Fatih Camisi bahçesindeki türbesindedir.

Fatih Sultan Mehmed, kendi adına yapılan bu cami ve külliye binaları için şehrin ortasında Bizans'ın büyük değer verdiği On İki Havâri (Hagioi Apostoloi) Kilisesi'nin yerini özellikle seçmiş görünmektedir. Bu seçim, artık buraya yeni bir inancın hâkim olduğunu gösterdikten başka şehrin bir tepesi üstünde inşa edildiği için İstanbul'un silüetine Türklüğün ve İslâmiyet'in damgasını da vurmuş oluyordu. Ayrıca burada şehircilik bakımından benzersiz bir düzenleme tasarlanmıştır. Bütün binalar tam bir simetriye göre yerleştirildiği gibi ortasında caminin bulunduğu külliye İstanbul'un en önemli dinî ve kültürel merkezini oluşturmuştur.

  • 19
  • 20
GÜLCEMAL SULTAN (öl. 1852 İstanbul)
GÜLCEMAL SULTAN öl. 1852 İstanbul

Abdülmecit'in eşi, V. Mehmet Reşat ile Fatma ve Refia Sultanların annesidir. Mezarı, Eminönü'nde Yeni Cami arkasındaki Havatin türbesindedir.

Yeni Camii ya da Valide Sultan Camii, İstanbul'da 1597 yılında Sultan III. Murad'ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle temeli atılan ve 1665'te zamanın padişahı IV. Mehmed'in annesi Turhan Hatice Sultan'ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan camidir.

  • 20
  • 20
GÜLFEM HATUN (öl. 1562 İstanbul)
GÜLFEM HATUN öl. 1562 İstanbul

Kanuni Süleyman'ın eşidir. Mezarı Üsküdar'da Mahkeme Arkası sokaktaki camisinin bahçesindedir.

sküdar'da çarşı içinde Doğancılar Yokuşu'nun alt tarafında meydanın sağ yanında yer alır. Kanûnî Sultan Süleyman zamanında yapılmıştır. Mimar Sinan'ın eserlerini tanıtan tezkirelerde aynı adı taşıyan medreseye rastlanırsa da camiye dair bilgi yoktur. İbrahim Hakkı Konyalı'nın tesbit ettiği 949 Cemâziyelâhir (Eylül 1542) tarihli vakfiyesine göre (BA, Müteferrika, Defter, nr. 250) camiyi Abdurrahman kızı Gülfem Hatun vakfetmiştir. Baba adı Gülfem'in yabancı asıllı bir müslüman olduğunu gösterir. Şeyhülislâm Ebüssuûd Efendi'nin tasdik ettiği bu vakfiyeye göre Eski Saray ağaları vakfın nâzırı idi. Hadîkatü'l-cevâmi'de ise Sultan Süleyman'ın câriyelerinden olan kurucusunun caminin yanında bir sıbyan mektebiyle onun "şehîde" olduğunu bildiren 969 (1561-62) tarihli türbesinden söz edilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN