Osmanlı padişahlarının mühürleri
Bir mülkiyet belgesi olarak kabul edilen mühürler, çok eski bir tarihe sahiptir. Hz. Peygamber'in hicretin yedinci senesinde mühür kullanmasıyla İslam dünyasında mühür kullanımı başlar. Zirve dönemini Osmanlılarda yaşayan mühürler, farklı madenlerden imal edilirdi. Cepte taşınan, boyna asılan ve yüzük olarak takılan mühürler aynı zamanda ciddi bir arşiv oluşmasına da olanak sağladı.
Giriş Tarihi: 05.03.2022
18:14
Güncelleme Tarihi: 07.03.2022
11:14
◼ Bayezid-i Veli olarak bilinen II. Bayezid, Fatih Sultan Mehmed'in büyük oğludur. Kardeşi Şehzade Cem ile girdiği iktidar savaşını kazanan II. Bayezid, Şehzade Cem'in Rodos şövalyeleri ne sığınması sebebiyle zor bir iktidar geçirir. İktidarı sürecince iç karışıklıkları bastırma ve devleti güçlendirme yolunu seçen II. Bayezid, sükunet ehli bir hükümdardır.
Tercümesi
↪ Mehmed Han oğlu Bayezid. Her zaman muzaffer.
Sultan II. Bayezid'in hatları
II. Bayezid mühür kullanımı
◼ Ali b. Nasiruddîn el Mekkî tarafından bizzat Sultan II. Bayezid'e takdim edilen "İdrâkâtü'l Varâkât" isimli eserin üzerinde bulunan II. Bayezid mührü .
Adlî Divanı'ndan seçmeler
◼ Atılgan bir mizaca sahip olduğu için "Yavuz " sıfatı ile tanınan I. Selim , Osmanlı Devleti'nin sınırlarını iktidarında epeyce büyütür ve devletin uzun zamandır uğraştığı doğu sorununu ciddi anlamda, güney sorununu ise tamamen ortadan kaldırır. Sekiz yıllık iktidarı boyunca adalet teşkilatından fetihlere kadar çok geniş bir yelpazede icraatlar gerçekleştiren Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda önemli bir şair ve sanata düşkün bir hükümdardır.
Tercümesi
↪ Tevekkelüm yaratıcımadır. Sultan Selim Şah.
Minyatürler ile Yavuz Sultan Selim
◼ Sirâceddîn İbnü'l Verdî'nin "Haridetü'l Acâ'ib" adlı eserinde bulunan dünya haritası ve Yavuz Sultan Selim'in mührü .
Sirâceddîn İbnü'l Verdî kimdir?
15. yüzyılda yaşayan Müslüman coğrafya alimi. Halep civarında yaşayan alim "Haridetü'l Acâ'ib" isimli eseriyle İslam toprakları ve Avrupa' da büyük bir şöhrete ulaşır.
Haridetü'l Acâ'ib
İbnü'l Verdî'nin meşhur eseri. Kitabı çağdaşlarından ayıran en önemli özellik eserin diğer İslam coğrafya kitaplarında olmayan Avrupa, Afrika ve Arap ülkelerine dair çizimler ve bilgiler içermesidir.
Şair yönüyle Yavuz Sultan Selim ve şiirleri