Arama

Tarihe Tanıklık Eden Kubbeler: İstanbul'daki Paşa Camileri

Osmanlı İmparatorluğu'nun görkemli mazisinde, padişahların yanında yer alan paşalar sadece siyasi ve askeri başarılarıyla değil, aynı zamanda hayırseverlikleriyle de öne çıkmışlardır. Bu hayırseverlik eserlerinin en göz alıcı örneklerinden biri ise hiç şüphesiz İstanbul'u süsleyen muhteşem camilerdir. Sizleri paşaların izlerini takip edebileceğiniz bir cami seyahati bekliyor.

  • 3
  • 10
Bali Paşa Camii
Bali Paşa Camii

Bali Paşa Camii

🔴 1504 yılında II. Bayezid'in veziri Malkoçoğlu Bali Paşa tarafından başlatılmış, vefatı üzerine eşi Hüma Sultan tarafından tamamlanmıştır.

🔴 Cami Mimar Sinan'ın ilk eserlerinden biridir. Sinan'ın İstanbul'da mimarlığa başladığı ilk yıllardaki hünerini sergilemesi bakımından önemli bir yere sahip olan cami, Osmanlı dönemi Türk mimarisinde özel bir konumdadır.

İstanbul'un "sur içi camileri"

  • 4
  • 10
Atik İbrahim Paşa Camii
Atik İbrahim Paşa Camii

Atik İbrahim Paşa Camii

🔴 Atik İbrahim Paşa Camii, 1492-1495 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun vezir-i azamı Çandarlı Halil Paşa'nın oğlu Sadrazam İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çandarlı İbrahim Paşa Camii olarak da bilinen cami kesme taştan oluşan sade bir yapıdır.

🔴 Osmanlı camilerinin kubbeli yapısından farklı olarak çatıyla örtülen cami hakkında Evliya Çelebi şu sözleri söyler:

"Uzunçarşı içinde İbrahim Ağa Camii kargirdir, fakat kubbe bina değildir"

  • 5
  • 10
Cezeri Kasım Paşa Camii
Cezeri Kasım Paşa Camii

Cezeri Kasım Paşa Camii

🔴 Cezeri Kasım Paşa Camii 1515 yılında, Osmanlı Devleti'nde yüksek rütbeli bir devlet adamı ve su mühendisliği uzmanı olarak tanınan Kasım Paşa tarafından yaptırılmıştır.

🔴 Caminin içerisinde mihrabın içine ve minberin sol tarafında kaplı halde bulunan çiniler eşine sıkça rastlamadığımız değerli parçalardır. Özellikle Osmanlı dönemi Türk çini sanatında başlı başına bir grup teşkil eden ve sayıları pek fazla olmayan Kâbe tasvirli panolar, paha biçilemez nitelikte değerli sanat eserleridir.

KAÇIRILAN TARİHİ ESERLERİMİZİN ANADOLU TOPRAKLARINA DÖNÜŞ HİKÂYESİ

  • 6
  • 10
Bekir Paşa Camii
Bekir Paşa Camii

Bekir Paşa Camii

🔴 Bekir Paşa Camii, 1610 yılında Bekir Paşa tarafından yaptırılır. Bekir Paşa, I. Ahmed döneminde vezirlik yapmış bir devlet adamıdır.

🔴 Cami, tek kubbeli ve kare planlıdır. Kagirden inşa edilmiştir. Minaresi sağ tarafta yer alır ve tek şerefelidir. Caminin avlusunda şadırvan ve hazire bulunmaktadır. Mihrap ve minber mermerden yapılmıştır. Caminin pencerelerinde vitraylar bulunmaktadır.

Kagir yapı nedir?

Taş ve tuğlayı bir arda kullanılarak inşa edilen yapım tekniği

  • 7
  • 10
İbrahim Paşa Camii
İbrahim Paşa Camii

İbrahim Paşa Camii

🔴 Külliye mimari yapısı içerisinde yer alan İbrahim Paşa Camii, Osmanlı paşalarında İbrahim Paşa tarafından 1556 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilir. Külliyenin içerisinde mektep, açık türbe, hamam ve çeşme bulunur.

🔴 Caminin etrafı muntazam bir şekilde dizilmiş kesme taşlarla çevrilidir. Üç giriş kapısı ve kapılardan ikisinde Osmanlıca kitabe yer alır. Kitabede şu satırlar yazılıdır:

"Yaptı ibrahim Paşa bu muallâ camii.
Yümünle şali sürür encamda.
Kılarlar icma-i ümmet tâki beş vakti edâ.
Kılûben tahmîdü teşbihi sabâhü samda.
Kadiyi Dâi dedi itmamının tarihini.
E oldu izazile bu mâbed şerif eyyamda"

Mimar Sinan'ın küçük şaheserlerinden Hadım İbrahim Paşa Camii

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN