Arama

Tarihe Tanıklık Eden Kubbeler: İstanbul'daki Paşa Camileri

Osmanlı İmparatorluğu'nun görkemli mazisinde, padişahların yanında yer alan paşalar sadece siyasi ve askeri başarılarıyla değil, aynı zamanda hayırseverlikleriyle de öne çıkmışlardır. Bu hayırseverlik eserlerinin en göz alıcı örneklerinden biri ise hiç şüphesiz İstanbul'u süsleyen muhteşem camilerdir. Sizleri paşaların izlerini takip edebileceğiniz bir cami seyahati bekliyor.

  • 8
  • 10
Damat İbrahim Paşa Camii
Damat İbrahim Paşa Camii

Damat İbrahim Paşa Camii

🔴 Damat İbrahim Paşa Camii, 1720 yılında Sultan III. Ahmed'in Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin tasarımı Mimarbaşı Davud Ağa tarafından tasarlanmıştır.

🔴 Bazı rivayetlerde Damat İbrahim Paşa Camii'nin "Daru'l-Hadis Mescidi" adıyla tanındığı ve "Daru'l-Hadis"in dershanesi olduğu da ifade edilir.

🔴 Caminin yanında bulunan medrese ise bugün kütüphane olarak kullanılmaktadır.

  • 9
  • 10
Cerrah Mehmet Paşa Camii
Cerrah Mehmet Paşa Camii

Cerrah Mehmet Paşa Camii

🔴 Cerrah Mehmet Paşa Camii, klâsik Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiş, tek minareli bir paşazade camisidir. Cami, Yeniçeri Ağalığından Sadrazamlığa kadar yükselen ve III. Mehmed devrinde dokuz ay kadar sadrazamlık makamında bulunan bir devlet adamı olan Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

🔴 Cami, Cerrah Mehmed Paşa'nın külliyesinin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Külliyede cami, medrese, türbe, hamam, çeşme ve sebiller bulunmaktadır. Caminin mimarı, Mimar Sinan'dan sonra mimarbaşı olan, Sinan'ın halifesi Davud Ağa'dır.

İslam mimarisinin dünyadaki hâkimiyeti

  • 10
  • 10
Hafız Ahmet Paşa Camii
Hafız Ahmet Paşa Camii

Hafız Ahmet Paşa Camii

🔴 Hafız Ahmet Paşa Camii, 1595 yılında Vezir Hafız Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşa, Mısır, Yemen, Bosna ve Budin beylerbeyiliklerinde bulunmuş, kubbe veziri ve sadâret kaymakamı olarak görev yapmıştır. Cami, paşanın ölümünden sonra 1613 yılında tamamlanmıştır. Türbe, dârü'l-kurra ve sebille birlikte külliye şeklinde yaptırılır.

🔴 Sebilin yanındaki hazîrede Hafız Paşa'nın kabri yer alır. Avlusunun ana kapısı üzerinde bir tarih kitabesi bulunduğu kaydedilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN