Arama

Osmanlı sarayında hicri yılbaşı nasıl karşılanırdı?

İslamiyet tarihi için milat kabul edilen Hicret, Müslümanlar için yepyeni bir sayfa açtı. Peygamber Efendimiz 1442 yıl önce bugün, Mekke'den Medine'ye hicret etmiş; 16 yıl sonra dönemin halifesi Hz. Ömer tarafından Hicret, takvimin başlangıcı olarak kabul edilmişti. Muharrem ayının birinci günü olan hicri yılbaşı, Osmanlı saraylarında özel bir ihtimamla kutlanır; devlet adamları, ulema ve gayrimüslim cemaatlerin liderleri saraya gelerek tebrikte bulunurlardı.

  • 4
  • 14
‘SARAYA HER TARAFTAN PEK ÇOK İNSAN GELİRDİ’
‘SARAYA HER TARAFTAN PEK ÇOK İNSAN GELİRDİ’

Sultan Abdülhamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu anılarını anlattığı Babam Sultan Abdülhamid adlı kitabında, Osmanlı'da hicrî yılbaşı ile ilgili şu hatıralara yer verir:

"Muharremin birinci günü yılbaşı sayılırdı. Saraya her taraftan birçok kimse geldiği gibi, vükelâ dahi gelir, tebrik ederlerdi.

  • 5
  • 14
RÜTBE VE MEVKİLERE GÖRE ‘MUHARREMİYELİK’ DAĞITILIRDI
RÜTBE VE MEVKİLERE GÖRE ‘MUHARREMİYELİK’ DAĞITILIRDI

Başmabeyincinin dairesinde bir masa üzerine tabaklar içinde lira çeyreği yirmi yedilikler ve gümüş çeyrekler, kuruşlar konulur; her gelen rütbe, mevki ve değerlerine göre, bendegân da "Muharremiyelik" ve "Yıl bereketi" diye bunlardan alırdı.

Haremde dahi lira çeyreği yirmi yedilikler ve gümüş kuruşlar dağıtılırdı.

  • 6
  • 14
‘MUTLAKA YENİ BİR ELBİSE GİYİLİRDİ’
‘MUTLAKA YENİ BİR ELBİSE GİYİLİRDİ’

Biz de kendi bendegânımıza verirdik. Yılbaşının başka bir hususiyeti yoktu. Kadınlar arasında yeni bir elbise giymek uğurlu sayılırdı. Yeni bir şey mutlaka giyilirdi.

Muharremin onuncu günü aşure pişerdi. Bu aşure saraya, dairelere testilerle gelirdi. Bütün hanedan âzasına gönderilirdi.

  • 7
  • 14
‘CAMİNİN AVLUSUNDA FAKİR FUKARAYA AŞURE DAĞITILIRDI’
‘CAMİNİN AVLUSUNDA FAKİR FUKARAYA AŞURE DAĞITILIRDI’

Hamidiye Camii'nin avlusundaki meydana kazanlarla aşure konup fakir fukaraya dağıtılırdı. Talimhane Meydanı'nda askere dağıtılır, bütün kışlalara gönderilirdi.

Tekkelere saraydan aşure gittiği gibi tekkelerden de saraya gelirdi. Paşalardan, büyük ailelerden kıymetli testiler içinde tüllere bağlanmış aşureler saraya gönderilir, testiler boşaltılır, sarayda pişen aşureden içine konup testi iade olunurdu. Bu, bir âdetti."

  • 8
  • 14
ALTIN PARALAR KIRMIZI ATLAS KESELERDE DAĞITILIRDI
ALTIN PARALAR KIRMIZI ATLAS KESELERDE DAĞITILIRDI

Yeni basılan paralar, saray ahalisine, hizmetlilere ve tebrik için gelenlere bahşiş olarak verilirdi. Altın paralar kırmızı atlas keseler içinde dağıtılır, sadrazam ve şeyhülislâm ile vükelâya ait muharremiyeler diğerlerine oranla daha çok olurdu.

Yeni hicrî yılı tebrik etmek üzere sadrazam ve şeyhülislâm, padişah tarafından kabul edilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN