Osmanlı sultanları nasıl yemek yerdi? Osmanlı mutfağından günümüze gelen yemekler
Osmanlı mutfağı kullanılan malzemelerden, pişirme yöntemlerine ve sofra düzenine kadar oldukça özenli dokunuşlarla oluşmuş ve günümüze kadar taşınmıştır. Öyle ki Osmanlı mutfağı görüp görebileceğiniz en zengin mutfaklardan biridir. Padişah sofralarının nasıl kurulduğunu, yemeğin tablaya gelene kadar hangi yollardan geçtiğini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 30.04.2020
13:49
Güncelleme Tarihi: 28.04.2022
17:05
Acem pilavı, başlangıçta biraz karışık gibi görünse de lezzetine doyamayacaksınız. Üzerine eklenen kavrulmuş et ve çam fıstıklarıyla adeta bir şaheser oluşturan Acem pilavı bir yiyenin mutlaka tadı damağında kalıyor.
Öncelikle pirinci tuzlu ılık suda 15 dakika bekletin ve süzün. Bol suyla yıkadıktan sonra süzülmesi için bir kenara alın. 2 çorba kaşığı tereyağını eritin ve kıyılmış soğanı kavurun. Et suyunu ilave edin ve kaynayınca tuzunu ayarlayın ve pirinci katın. Tencerenin ağzı kapalı olarak, kaynayana dek harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Diğer taraftan eti 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Dikey doğranmış havuç, badem ve antep fıstığını ayrı ayrı tavalarda 1 'er tatlı kaşığı tereyağında kavurun. Servis tabağına önce pilavı alın, üzerine sırasıyla et, havuç, badem ve antep fıstığını yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hünkar beğendi, eski Osmanlı lezzetlerinden olan hünkar beğendi günümüze kadar sofralarımıza ulaşan bir yemektir. Saray lezzeti olarak geçen patlıcan yemeklerini sevenler için vazgeçilmez bir lezzet olan hünkar beğendinin yapımı oldukça kolaydır.
Öncelikle, 1 çorba kaşığı yağda, küçük doğranmış soğan ve kuşbaşı kuzu etini kavurun. Domatesleri ilave ederek biraz daha kavurun. Tuz ve karabiber ekleyin. 3 su bardağı su ilavesi ile kaynamaya bırakın. Suyunu çekince altını kapatın. Patlıcanları közleyip, kabuğunu soyun ve robottan geçirin. Kalan yağda unu hafifçe kavurun.
İçine patlıcan ve süt ilave ederek, tuzunu ekleyin. Kıvamlı bir hal alana kadar pişirip, kaşar peyniri ekleyerek karıştırın. Servis tabağının ortasına ilk olarak patlıcanlı karışımı koyun. Kenarlarına da et ekleyin. İnce kıyılmış maydanozla ve dereotuyla süsleyerek servis yapın.
Ramazan halkası, hafif tatlı hafif tuzlu tadıyla çay saatlerinizi lezzetlendirecek uzun süre dayanıklı bir tariftir. Sadece Ramazan ayında değil, dilediğiniz zaman da bu güzelliği hep yapmak isteyeceksiniz. İçerisindeki mahlebin ferahlığı, eritilmiş tereyağı ve yoğurt sayesinde kazandığı kıvamı ile yiyen herkesin damağında iz bırakacak.