Arama

Osmanlı sultanlarına kılıç kuşandırdığı 3 ünlü alim

Peygamber Efendimizin savaşlarda kılıç kuşandığı bilinirdi. Zamanla gelenek haline gelerek hükümdarlık alametlerinden biri sayıldı. Sultanların beline kılıcı bağlama vazifesi Peygamberimizin soyundan gelenlerin temsilcisi olan nakşibüleşraf, şeyhülislam veya çelebi efendiye verilirdi. Gelin Osmanlı sultanlarına kılıç kuşatan 3 alim Emir Sultan, Akşemseddin ve Aziz Mahmud Hüdayi'ye daha yakından bakalım.

  • 4
  • 10
EMİR SULTAN’IN BAŞLATTIĞI KILIÇ KUŞANMA GELENEĞİ
EMİR SULTAN’IN BAŞLATTIĞI KILIÇ KUŞANMA GELENEĞİ

📌Peygamber Efendimiz (SAV), komutan tayin ettiği kişilere kılıç kuşatırdı. Abbasi döneminde halifeler, Allah Resulü'ne ait kılıçları kuşanır, diğer sultanlara da kılıç kuşatırdı. Niğbolu zaferinden sonra Abbasi Halifesi Yıldırım Bayezid'a "sultânü'r-Rûm" unvanını tevcih ederken bir de kılıç gönderdi. Sultan Bayezid da halifenin gönderdiği kılıcı Emir Sultan'ın eliyle kuşandı.

📌Çelebi Mehmed ve II. Murad dönemlerine şahit olan Emir Sultan, bu padişahlara da sefere giderken elleriyle kılıç kuşattı. Kimi tarihçiye göre Osmanlı'da bu gelenek Emir Sultan'ın Yıldırım Bayezid'e, kimisine göre de II. Murad'a kılıç kuşatmasıyla başladı.

📌 Emir Sultan'ın II. Murad'a kılıç kuşatırken "el-muzaffer dâimâ" ile biten dua etmesinden sonra padişahların tuğralarında bu ifade yer aldı.

Osmanlı alimi Emir Sultan'dan, Timur ne istedi?

  • 5
  • 10
FATİH’E KILIÇ KUŞATAN ÂLİM: AKŞEMSEDDİN
FATİH’E KILIÇ KUŞATAN ÂLİM: AKŞEMSEDDİN

II. Mehmet İstanbul'un fethinden önce Eyyûb El Ensari'nin makamının önünde Akşemseddin'nin eliyle kılıç kuşandı.

📌Asıl ismi Muhammed Şemseddin bin Hamza olan Akşemseddin, 1390 yılında günümüzde Suriye sınırları içinde yer alan Şam'da doğdu. Baba tarafından Hz. Ebubekir ile akrabaydı. Küçük yaşta Kur'an-ı Kerim'i hıfzeden Akşemseddin, 7 yaşında ailesiyle Anadolu'ya gelip Samsun'un Kavak ilçesine yerleşti. Küçük yaşlardan itibaren iyi bir medrese eğitimi aldı. Tıp tahsili ile nam salan Akşemseddin, mikrobun keşfedilmesi gibi önemli buluşlara imza attı.

📌Kısa sürede Osmancık Medresesi'nde müderris olan Akşemseddin, tasavvuf yolunda yükselmek için İran, Şam ve Bağdat'ı dolaştı. Daha sonra kendisini bilenlerin tavsiyesi üzerine zamanın büyük velisi Hacı Bayram Veli'ye gitmeye karar verdi.

📌 Hacı Bayram Veli'nin yanında kaldığı süre içinde tasavvufun inceliklerini öğrenen Akşemseddin, icazet aldıktan sonra Beypazarı'na ardından da Göynük'e gitti.

Akşemseddin'in buluşları

  • 6
  • 10
İSTANBUL’UN MANEVİ FATİHİ
İSTANBUL’UN MANEVİ FATİHİ

📌 Şehzadeliği döneminde II. Mehmet ile tanışma imkânı bulan Akşemseddin, tahta çıktıktan sonra da sultan ile görüşmeye devam etti. İstanbul'un fethinden önce iki defa Fatih'in yanına Edirne'ye gitti. II. Murad'ın kazaskeri Çandarlıoğlu Süleyman Çelebi'yi ve Fatih'in kızlarından birini tedavi ederek iyileştirdi. Fatih'in kızı da kendisine Beypazarı'ndaki pirinç mezralarını verdi.

📌 Göynük'te yaşadığı dönemde II. Mehmet'in İstanbul'un fethi için hazırlık yaptığını öğrenince Edirne'ye gitti. Yanında fethe katılmak isteyen birçok mürşidini de getirdi.

📌 İstanbul'un manevi fatihi olarak adlandırılan Akşemseddin, Fatih üzerinde en etkili insanlardan biriydi.

İstanbul'un fethinin üç manevi kahramanı

  • 7
  • 10
EYÜP SULTAN'IN MAKAMINDA KILIÇ KUŞATTI
EYÜP SULTAN’IN MAKAMINDA KILIÇ KUŞATTI

📌 Rivayete göre, Sultan II. Mehmet İstanbul kuşatması sırasında Akşemseddin'den Ebu Eyyûb Ensari'nin kabrinin yerini bulunmasını istedi. Akşemseddin "Sultanım, ben her gece şu semte bir nur indiğini görmekteyim" diyerek kabrinin yerini gösterdi ve baş ve ayak uçlarına birer çınar ağacı dikerek kabrin yerini işaretledi.

📌 Fatih Sultan Mehmet, Akşemseddin'i sınamak için dikilen bu iki çınar ağacını yerlerinden çıkartarak, bugün iç avluda bulunan setli yere diktirdi ve parmağındaki yüzüğü de çıkartıp mezarın bulunduğu yere gömdürdü. Ertesi gün, Akşemseddin geldiğinde çınar ağaçlarının bulunduğu yere uğramadan kabrin olduğu yere gelip asasını mezarın ortasına dikti.

📌 Bir rivayete göre iç avludaki iki çınarın bulunduğu yüksek yer, Ebu Eyyûb'un gasledildiği yerdi. Ayak altında kalmaması için etrafı çevrilmiş ve yükseltildi.

Burada, Eyyûb El Ensari'nin makamının önünde Akşemseddin, II. Mehmet'e kılıç kuşattı.

  • 8
  • 10
IV. MURAD’A KILIÇ KUŞATAN ALİM: AZİZ MAHMUD HÜDÂYİ
IV. MURAD’A KILIÇ KUŞATAN ALİM: AZİZ MAHMUD HÜDÂYİ

📌 Aziz Mahmud Hüdayi, Osmanlı döneminde yaşayan büyük velilerinden biriydi. Uzun bir ömür sürdüğü için sekiz padişah dönemine de tanıklık etti.

📌 Aziz Mahmud Hüdayi, 1541 yılında Koçhisar'da doğdu, çocukluğu ise Sivrihisar'da geçti. Asıl adı Mahmud olan âlime, aziz ve hüdayi unvanları sonradan verildi.

📌 Küçük yaşlardan itibaren ciddi bir ilim tahsil etti. Medresedeki eğitiminin ardından hocası Nazırzade'nin yanından ayrılmayarak Mısır'a gitti.

İstanbul Boğazı'nın üç manevi bekçisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN