Arama

Osmanlı sultanlarının bilinmeyen antika eşyaları

Yavuz Sultan Selim'in hançerinin ön yüzündeki harflerin rakam değerinin 66 olduğunu ve bu sayının, Allah sözcüğünün ebced değeriyle aynı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Sultan Abdülmecid döneminde yapılan zümrütlü askının, Surre Alayı ile Hz. Peygamber'in kabrine gönderilmek için yapıldığını? Sizler için, Osmanlı sultanlarının bilinmeyen antika eşyalarını derledik.

  • 3
  • 23
KIYMETLİ EŞYALARI KİM ÜRETİP KİM KORUYORDU?
KIYMETLİ EŞYALARI KİM ÜRETİP KİM KORUYORDU?

Osmanlı sarayında kuyumcular, ''Ehl-i hiref'' denilen ve el sanatlarıyla uğraşanların oluşturduğu zümrelerden biridir. Çeşitli hizmet erbabı sınıfların mevcut olduğu sarayda, ehl-i hiref de sanatkârlar zümresindeki yerini almıştır. El sanatlarıyla uğraşan kimseler anlamına gelen Ehl-i hiref, devşirme zamanında saraya verilen acemilerden oluşur; hizmete alınanlar, ustaların ellerinde yeteneklerine göre yetiştirilmiştir.

Ehl-i hiref teşkilatında kuyumculukla uğraşan pek çok ustanın ve çeşitli bölüklerin yer aldığı belgelerden anlaşılmaktadır ve bunların başında altın işçiliği yapan ''Zergeran'' bölüğü gelmektedir.

Topkapı Sarayı'nda Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulan hazine koğuşunun amiri, hazinedarbaşı ve hazine kethüdasıydı. Hazinedar başı, sarayın en nüfuzlu görevlilerindendi. Bu kişi, sarayda hizmet gören sayıları 2.000 kadar olan saray sanatkârlarının başı olduğu gibi, Enderun hazinesi ile saraya ait mücevherler ve kıymetli eşyaların korunmasından da sorumluydu.

  • 4
  • 23
SULTAN I. AHMED’İN ASKISI
SULTAN I. AHMED’İN ASKISI

Yüzyıllar boyunca, başta Osmanlılar olmak üzere İslam hükümdarları, Mekke ve Medine halkına para ve yiyecek, kutsal mekânlara da değerli hediyeler ve mücevherler göndermişlerdir. Askıların günümüze dek ulaşan örneklerinin en görkemlileri Hz. Muhammed'in Medine'deki kabrine hediye olarak gönderilenleridir.

Sultan I. Ahmed'in Surre Alayı ile Medine'ye gönderdiği eserlerinden biri olan bu askı, içi oyularak yuvarlatılmış altı köşeli zümrütten yapılmıştır. Askının bütün kenarlarına altınla çerçevelenmiş, üzerleri elmaslarla bezenmiştir. Kapağı altından kafes şeklinde oymalı kubbe biçiminde olup, dış yüzüne elmas ve yakutlar mıhlanmıştır.

Askının iç yüzeyi renkli mine işçiliğiyle süslenmiştir. Eser, inciden yapılmış altı ayak üzerine oturtulmuştur. Üç halkayla kapağa bağlanan askı, 38 santim uzunluğundaki kalın üç sıra zincirle asılmaktadır.

Zincirlerin tutturulduğu altın bir plaka üzerinde, askının Sultan I. Ahmed tarafından 1617 yılında yaptırıldığı, alt kısmında yer alan küçük bir plakada da 6.000 altına mal olduğu yazılıdır.

  • 7
  • 23
YAVUZ SULTAN SELİM’İN HANÇERİ
YAVUZ SULTAN SELİM’İN HANÇERİ

Uzunluğu 31,5 santim kadar olan hançerin dilimli kabzası kuvarstan yapılmıştır. Çalışmalara göre altında bulunan harfler rakam olarak 920'ye denk gelmektedir. Buradan hançerin 920 (1514) yılında, Yavuz Sultan Selim'in gerçekleştirdiği Çaldıran Zaferi için yapıldığı anlaşılmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN