Osmanlı sultanlarının bilinmeyen antika eşyaları
Yavuz Sultan Selim'in hançerinin ön yüzündeki harflerin rakam değerinin 66 olduğunu ve bu sayının, Allah sözcüğünün ebced değeriyle aynı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Sultan Abdülmecid döneminde yapılan zümrütlü askının, Surre Alayı ile Hz. Peygamber'in kabrine gönderilmek için yapıldığını? Sizler için, Osmanlı sultanlarının bilinmeyen antika eşyalarını derledik.
Giriş Tarihi: 22.04.2019
13:43
Güncelleme Tarihi: 22.04.2019
17:06
SULTAN I. AHMED’İN ASKISI
Yüzyıllar boyunca, başta Osmanlılar olmak üzere İslam hükümdarları, Mekke ve Medine halkına para ve yiyecek, kutsal mekânlara da değerli hediyeler ve mücevherler göndermişlerdir. Askıların günümüze dek ulaşan örneklerinin en görkemlileri Hz. Muhammed'in Medine'deki kabrine hediye olarak gönderilenleridir.
Sultan I. Ahmed'in Surre Alayı ile Medine'ye gönderdiği eserlerinden biri olan bu askı , içi oyularak yuvarlatılmış altı köşeli zümrütten yapılmıştır. Askının bütün kenarlarına altınla çerçevelenmiş, üzerleri elmaslarla bezenmiştir. Kapağı altından kafes şeklinde oymalı kubbe biçiminde olup, dış yüzüne elmas ve yakutlar mıhlanmıştır.
Askının iç yüzeyi renkli mine işçiliğiyle süslenmiştir. Eser, inciden yapılmış altı ayak üzerine oturtulmuştur. Üç halkayla kapağa bağlanan askı, 38 santim uzunluğundaki kalın üç sıra zincirle asılmaktadır.
Zincirlerin tutturulduğu altın bir plaka üzerinde, askının Sultan I. Ahmed tarafından 1617 yılında yaptırıldığı, alt kısmında yer alan küçük bir plakada da 6.000 altına mal olduğu yazılıdır.
YAVUZ SULTAN SELİM’İN HANÇERİ
Uzunluğu 31,5 santim kadar olan hançerin dilimli kabzası kuvarstan yapılmıştır. Çalışmalara göre altında bulunan harfler rakam olarak 920'ye denk gelmektedir. Buradan hançerin 920 (1514) yılında, Yavuz Sultan Selim'in gerçekleştirdiği Çaldıran Zaferi için yapıldığı anlaşılmaktadır.
Ön yüzün üst tarafında "Fetih-i Acem'' , bu yazının altındaki bölümlü karenin iki tarafında da "Malikü'l-mülk'' yazılıdır. Bu bölümlerin içindeki harflerin rakam değeri olan 66 ise, Allah sözcüğünün rakam değeriyle aynıdır. Bu yazılar kazıma tekniğiyle uygulanmıştır. Ayrıca hançerin üzerinde hatayi, kıvrımlı dal ve Rumi motifler yer almaktadır.