Arama

Osmanlı tarih yazıcılığında çığır açan Kemalpaşazade

II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan Kemalpaşazade çok yönlü bir şahsiyetti. Uzun yıllar boyunca kendisini ilme adayan Şeyhülislam Kemalpaşazade, tarih yazıcılığında büyük bir çığır açtı. Yanlış olarak gördüğü tarihi mevzuları eleştirmekten kaçınmadı. Tarihi birbirinden bağımsız olaylar zinciri şeklinde değil, bir bütün olarak ele aldı. Edebi şahsiyeti ilim adamı yönünün arka planında kalsa da hikemi şiirler yazmaktan geri durmadı. İşte, Osmanlı tarih yazıcılığında çığır açan Kemalpaşazade hakkında detaylar…

  • 16
  • 17

📌Bu sebeple şiirlerinde lirik motifler yerine dini ve hikemi unsurlar yaygındı. O, şiiri hikmetli bir söz olarak görmüş ve şiirin bir fayda sağlamasını istemişti.

📌Aşka ve hikemî konulara daha çok önem verdi, tasavvufî yorumdan uzak beyitler üzerinde yoğunlaştı.

"Duyup savt-i ilâhîden sehergâh
Sadâ-yı âyet-i tûlû ilâllah
Uyup bilmezleriyle nefs-i şâma
Hatâlar itmişüz estagfirullah"

  • 17
  • 17

📌En önemli özelliklerinden biri de günlük hayata ve devrine ışık tutan unsurlara beyitlerinde yer vermesiydi. Dili sade ve ifade yapısı sağlamdı. Atasözü ve deyimleri de sıklıkla kullanması, Necati Bey gibi ünlü şairlerin etkisi altında kaldığını gösteriyordu.

📌Kemalpaşazade, başta Tevârîh-i Âl-i Osmân'ı olmak üzere eserlerini kaleme alırken edebiyatçı ve şair kimliğinin birikiminden yararlanmaktan geri durmadı. Hayatı boyunca kendisine ilme adayan bu şahsiyet, Osmanlı'nın unutulmaz isimlerindendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN