Osmanlı tarihinde yaşanan 8 ilginç hadise
Asırlar boyunca 3 kıtada hakimiyet gösteren Osmanlı Devleti, tarihi boyunca padişaha "ateş dilekçesi" yoluyla sesini duyurmaktan tutun da devlet memurlarının yazlık evlerine gidiş tarihini düzenleyen "yalıya çıkma nizamına" kadar pek çok farklı hadiseye tanıklık etti. Bu olaylardan bazıları sosyal hayatın renkli portrelerini bize sunarken bazıları da şaşkınlığa uğrattı. İşte Osmanlı tarihinden yaşam dolu 8 ilginç hadise…
Giriş Tarihi: 30.06.2020
15:02
Güncelleme Tarihi: 08.03.2021
11:49
Geceleri fenersiz dışarı çıkma yasağı
Sokakların aydınlık olmadığı dönemlerde, uygunsuz manzaralara şahit olunmaması açısından geceleri fenersiz dışarı çıkmak yasaktı. Yatsıdan sonra fenersiz dışarı çıkma yasağı ise en sert biçimde 4. Murat zamanında tatbik edilmişti. Yasaklara uymayanların ise ağır koşullarla cezalandırıldığı kayıtlara geçmişti.
İsrafa karşı alınan önlem
1821 tarihinde israfı önlemek amacıyla farklı bir yasak konulmuştu. Bu dönemlerde devlet erkanı arasında ihtişam ve lüks içinde yaşamak yaygınlık kazanmıştı. Yalnızca devlet ricali değil kahyalar, çalışan hizmetliler de bu debdebenin büyüsüne kapılmıştı. Konak ve yalılarda ise mutfak masrafları son derece fahişti. Ziyafet sofraları aşçıların hüner ve maharetiyle övündükleri kadar vardı. Fakat bu durumlar dönemin Devlet Kahyası Nişancı Halet Efendi'nin halkın nazarında olumsuz intiba bırakmasına sebebiyet verdi.
Bunun üzerine Halet Efendi padişaha bir israf yasağı çıkarttı. İsrafa tanzimine önce yemekten başladı. İcap eden yerlere tebliğ etmeleri için şu emri verdi:
" … İsraf günahtır, bundan böyle evlerde nihayet beş türlüden yedi türlüye kadar yemek pişirilebilir, yedi türlüden fazla yemek pişirtilmeyecektir…"
Osmanlı sultanları nasıl yemek yerdi? Osmanlı mutfağından günümüze gelen yemekler
Cenaze namazı 3 defa kılınan Kanuni
Kanuni sultan Süleyman'ın cenaze namazı üç defa kılınmıştı. İlk namaz, Macaristan'da Zigetvar Kalesi önündeki Türk ordugahında otağ-ı hümayunda, büyük padişahın ölümü askerlerden saklandığı için gizli olarak kılınmıştı. İkinci namaz, babasının cenazesini Belgrad'da karşılayan yeni padişah 2. Selim'in de katılımıyla Belgrad sahrasında kılınmıştı.
Üçüncü namaz ise İstanbul'da Süleymaniye Camii'nin musalla taşının önünde kılındı. Bu namaza bütün İstanbul halkı katıldı. Bütün sokaklar Süleymaniye'den Fatih'e kadar cemaatle doldu. Reşat Ekrem Koçu'nun aktardığına göre bu namazın 500 imamla kılındığı rivayet olunur. Asrın büyük şairi Baki'nin de meşhur "Sultan Süleyman Mersiyesi "ni ilk defa bu cenaze töreninde okuduğu ve dinleyenlerin gözyaşlarına boğulduğu söylenilir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü askerlerden neden gizlendi?
Kaynak: Reşat Ekrem Koçu'nun Tarihimizde Garip Vakalar kitabından derlenmiştir.