Arama

Osmanlı'da aşure günü nasıl karşılanırdı?

Osmanlı dini yaşantısının önemli bir parçası olan aşure; Saray başta olmak üzere, üst düzey devlet ricalinden halk kesimine kadar sosyal hayatı canlı tutan, birlik ve beraberliği kuvvetlendiren bir kültür oluşturmuştu. Bilhassa Osmanlı Sarayları bu özel günü, yaptığı etkinlikler sayesinde hakkıyla yerine getiriyordu. Müslümanlar için özel kabul edilen bu günde yardımlaşmanın en güzel örnekleri yine Osmanlı'da yaşanıyor, İstanbul'un neredeyse bütün evlerinden aşure kokuları sokaklara yayılıyordu. Peki, Osmanlı'da aşure gününde ne tür hazırlıklar yapılıyordu?

  • 4
  • 14
OSMANLI'DA AŞURE GÜNLERİ NASIL KARŞILANIYORDU?
OSMANLI’DA AŞURE GÜNLERİ NASIL KARŞILANIYORDU?

📌 Osmanlı'da Müslümanlarca kutsal sayılan Aşure gününde ilk olarak birbirleriyle akran olanlar el sıkışır, büyüklerin elleri öpülür ve selamlaşılırdı. Tıpkı bayramlarda olduğu gibi el öpme esnasında harçlıklar verilirdi, bu paralar uğurlu sayıldığı için harcanmaz saklanırdı.

Bu gün içinde gerek halk gerekse devlet ricali aşure dağıtımına özen gösteriyordu. Osmanlı'da cuma gününde aşure dağıtılırdı.

  • 5
  • 14
İSTANBUL'UN BÜTÜN EVLERİNDEN YAYILAN AŞURE KOKULARI
İSTANBUL’UN BÜTÜN EVLERİNDEN YAYILAN AŞURE KOKULARI

📌 İstanbul'un bütün evlerinde az da olsa Muharrem'in onuncu günü aşure pişerdi. Aşureler herkesin gücüne göre değişik şekillerde süslenerek komşulara dağıtılırdı.

📌 Hayırseverler de aşure günlerinde hayırda birbirleriyle yarışırdı. Halka aşure dağıtmak için vakıflar kurulmuştu. Zengin konaklarında pişen aşurelerde, aşureler kıymetli kaselere boşaltılır; aşure getiren kişilere ise bahşiş verilirdi.

  • 6
  • 14
SARAY'DA AŞURE GÜNÜ
SARAY’DA AŞURE GÜNÜ

📌 Aşure pişirme ve dağıtma işini maddi olanakları elinde barındırması sebebiyle en güzel şekilde saraylar üstleniyordu. İstanbul'da aşure ilk sarayda pişer, halk ise ertesi gün pişirirdi. Tanzimat'a kadar bu gelenek sürdü.

Aşure günü gelmeden evvel sarayda aşure pişirecek olmanın telaşı başlar, birkaç gün öncesinden alışverişler yapılırdı.

  • 7
  • 14
PADİŞAHIN ONAYINDAN GEÇEN AŞURELER HALKA DAĞITILIRDI
PADİŞAHIN ONAYINDAN GEÇEN AŞURELER HALKA DAĞITILIRDI

📌 Saraya has "süzme" ve "daneli" aşure çeşidi vardı ki dillere destandı. Bu aşure çeşidi üzerlerine birkaç nar tanesiyle kişniş üzümü ve kırmızı şerbetlik şeker serpilerek ikram ediliyordu.

📌 Sarayda pişen leziz aşureler ilk olarak tören eşliğinde padişaha sunulurdu. Padişahın onayından geçtikten sonra harem halkına devlet ricaline, ikinci olarak ise halka, imarethanelere ve yoksullara dağıtılırdı. Saraya, dairelere ise aşure testilerle gelirdi. Bütün hanedan âzasına gönderilirdi.

  • 8
  • 14
AŞURE DAĞITIMINI KİMLER ÜSTLENİRDİ?
AŞURE DAĞITIMINI KİMLER ÜSTLENİRDİ?

📌 Hamidiye Camii'nin avlusundaki meydana kazanlarla aşure konup fakir fukaraya dağıtılırdı.

Aşure dağıtımı aşçıbaşı, kebapçıbaşı, tavuk kebapçısı, aşçılar yazıcıcısı, aşçıbaşı kâtibi, kahvecibaşı, kadayıfçı, kilâr-ı enderun kullukçusu, matbah-ı hassa bölükbaşısı, teberdarlar, baltacılar kethüdası, tebdilci, sofa bekçisi, başkuşçu, başkarakulak , haseki başı, yedekçi, baş hailfe, diğer halifeler ve kozbekçiler gibi çeşitli görevlilerce yapılmaktaydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN