Arama

Osmanlı'da bayram coşkusu nasıl yaşanırdı?

İslam dinine özgü olan Kurban Bayramı, Osmanlı kültür hayatında önemli bir yer tutardı. Bayram sevinci, Arefe günü atılan top atışlarıyla başlar, son günün ikindi vaktine kadar devam ederdi. Kurban eti hemen yenmez dağıtmak üzere hazırlanırdı. Bayram namazına gidilecek camiyi padişah seçerdi. Bu tercihi de genellikle Ayasofya ya da Sultanahmet olurdu. Osmanlı mutfağında, padişah ve özel misafirler için özel sofralar hazırlanırdı.

  • 8
  • 12
Kurbanlık hayvanın yularından çekmek suç sayılırdı
Kurbanlık hayvanın yularından çekmek suç sayılırdı

Osmanlı'da kurbanlıklar kimi zaman bir yıl önceden alınırdı. Kurbanlıklar, alındıktan sonra boyanır ve itinayla beslenirdi. Kurbana eziyet görüntülerini Osmanlı'da asla yoktu. Hatta kurbanlık hayvanın yularından çekmek bile suç sayılırdı.

Ayrıca kurbanların dişi olmamasına, gözlerinin sağlam, boynuzlarının kırık veya organlarının eksik bulunmamasına dikkat edilirdi.

  • 9
  • 12
Mahallelerde bir sürü "Arife Çiçeği" olurdu
Mahallelerde bir sürü Arife Çiçeği olurdu

Bayram boyunca caddelerde, mahallelerde bir sürü "Arife Çiçeği" yani çocuklar olurdu.

Çocuklara "Arife Çiçekleri" denilmesinin nedeni bayram gününü beklemeden Arife gününden bayramlık kıyafetlerini giyip dışarı çıkmalarıdır.

  • 10
  • 12
Zenginler "Zimem" defterinden borçları silerdi
Zenginler Zimem defterinden borçları silerdi

Günümüzde "Veresiye defteri" olarak bilinen zimem defterinden bayram alışverişlerini zimem defterine yazdırıp ödemekte güçlük çekenlerin hesaplarını bazı zenginler öderdi.

Bu ödemeyi yaparken de rastgele bir sayfa seçer ve kimin borcunu ödediğini bilmezdi.

Osmanlı geleneği Zimem defteri hakkında bilgi

  • 11
  • 12
Bayram günleri tatil ilan edilirdi
Bayram günleri tatil ilan edilirdi

Bayram günleri, Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'de tatil günleri olarak ilan edilmiştir. Ancak devletin zor durumda olduğu zamanlarda Bayram tatilleri kısa tutuldu.

Örneğin 1919 yılı Kurban Bayramı'nda, ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle bayramın üçüncü ve dördüncü günlerinde devlet daireleri açıldı ve bütün memurlar işlerinin başında mesaiye devam ettiler.

Balkan Harbi zamanında Kurban Bayramı

  • 12
  • 12
Padişah ve özel misafirler için özel sofralar hazırlanırdı
Padişah ve özel misafirler için özel sofralar hazırlanırdı

Osmanlı mutfağında, padişah ve özel misafirler için bayramda özel sofralar hazırlanırdı. Bayrama özgü yemekler arasında kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu incik, hassa böreği gibi yüzyılları aşan lezzetler yer alırdı.

Saray mutfağında ayrıca vatandaşlar için etli pilav, yahni ve hoşaf yapılırdı. Bayramda en çok tüketilen tatlı ise günümüzde olduğu gibi baklavaydı.

Bayram sofralarınızı şenlendirecek 20 Osmanlı yemeği

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN