Osmanlı'da bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetleri
Köklü tarihimiz ve geleneklerimiz sayesinde Osmanlı'dan bu zamana kadar gelen nefis yemeklerimiz bulunuyor. Şerbetlerden çorbalara, kebaplardan farklı tatlılara kadar birbirinden farklı lezzetin bulunduğu Osmanlı bayram sofralarında aynı zamanda şifalı besinlerde yer alıyor. "Nerede o eski bayramlar" diye hasret çekenler için Osmanlı döneminde eksik olmayan aynı zamanda sık sık saray mutfağında pişirilen lezzetleri derledik.
Giriş Tarihi: 25.05.2020
09:06
Güncelleme Tarihi: 22.07.2021
11:29
Pirinci yıkayıp tuzlu suda haşlayın ve kenara alın. Tereyağını eritip piyazlık doğradığınız soğanı pembeleştirin. Kıymayı ekleyin. Birkaç dakika kavurduktan sonra kalan malzemeleri de ilave edin ve 5 dakika birlikte kavurun.
Haşlanmış pirinci karışıma katıp 2-3 dakika çevirin. Kavunların üst kısımlarını çıkartıp içlerini bir kaşık yardımı ile çok ince olmayacak şekilde boşaltın. İç harcı kavunlara paylaştın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Bir tavaya tereyağını koyup kavunların içinden çıkan parçaları soteleyin. Maydanoz ve pul biber ekleyin. Hazırladığınız kavunlu karışımı dolmaların yanına koyarak servis yapın.
Her yaştan insanların severek tükettiği çorbalar içinde tarifi en çok merak edilenlerden biri de düğün çorbası. Tel tel ayrılmış kuzu gerdan eti ve terbiye karışımının kullanıldığı, et suyuna hazırlanan besleyici bir çorbayı evde kalabalık misafirlerinize hazırlayabilirsiniz.
Eti bir tencereye alıp yüksek ateşte mühürleyin. Daha sonra üzerine bütün soğan, defne yaprağı, karabiber ve suyu ilave edip et yumuşayana dek pişirin. Eti ve sebzeleri sudan alıp süzün. Süzdüğünüz çorba suyunu yeniden ocağa oturtun. İçine küçük parçalar halinde didiklediğiniz eti ekleyin.
Çorbanın terbiyesi için yumurta sarısı, un ve limon suyunu birlikte çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe alıp üzerine ekleyin ve karıştırın. Azar azar ve karıştırarak tencereye ekleyin. 10 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzeri için tereyağını eritip pul biber ekleyin ve altını kapatın. Çorbayı kaselere alın üzerine sos gezdirip servis yapın.
Şerbetler yüzyıllardır Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Hem vücuda şifa hem de leziz olan enfes şerbetleri Ramazan'da kolayca hazırlayarak iftar ve sahur sofralarında ikram edebilirsiniz. Kokusu ve lezzetiyle damaklara şenlik, sofraya enfes bir koku saçan bu şerbeti iftar sofranıza mutlaka konuk edin.
Gülün beyaz, gelinciğin siyah dip kısımlarını kesin. İyice yıkadıktan sonra süzün ve kavanoza doldurun. Üzerine su ve limon tuzu koyun. Kapağını kapatıp, 15 gün boyunca güneş gören bir yerde bu şekilde bekletin. Kullanılacağı zaman 1 su bardağı suya, bir buçuk çorba kaşığı toz şeker katıp, karıştırın. Üzerine istediğiniz oranda gül şerbeti katın ve buz koyarak, servis yapın.