Arama

Osmanlı'da bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetleri

Köklü tarihimiz ve geleneklerimiz sayesinde Osmanlı'dan bu zamana kadar gelen nefis yemeklerimiz bulunuyor. Şerbetlerden çorbalara, kebaplardan farklı tatlılara kadar birbirinden farklı lezzetin bulunduğu Osmanlı bayram sofralarında aynı zamanda şifalı besinlerde yer alıyor. "Nerede o eski bayramlar" diye hasret çekenler için Osmanlı döneminde eksik olmayan aynı zamanda sık sık saray mutfağında pişirilen lezzetleri derledik.

  • 2
  • 28
YAPILIŞI
YAPILIŞI

Tencereye koyduğunuz yağda soğanı pembeleştirin, ardından pirinci, tuzu, karabiberi, tarçını, üzümü ve bademi koyup sıcak su ilave edin. Pirincin suyunu çektirin, daha sonra nar ekşisi ve bal ilave edin.

Diğer tarafta 2 kaşık tereyağında bıldırcınları parçalamadan ve derisini zedelemeden arkalı kızartıp fırın tepsisine koyun. İçlerine, yapmış olduğunuz pilavdan yeterince doldurup kürdanlarla ağızlarını birleştirin. Fırında veya tencerede 1 su bardağı sıcak su ilave edip bıldırcın yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerine ve yanına domates, nane ve soğan halkaları ile süsleyip servis yapın.

  • 3
  • 28
MUTANCANA
MUTANCANA

Osmanlı mutfağının ana yemeklerde en alışık olduğu lezzetlerden biri olan mutancana, kuzu etinden yapılıyor. İçinde mürdüm eriği, üzüm, incir gibi meyvelerin de olduğu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

  • 4
  • 28
YAPILIŞI
YAPILIŞI

Bademleri sıcak suda 5 dakika kaynatın. Kabuklarını soyup kenara alın. 2 çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp eritin. Üzerine eti ilave edin. Suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Arpacık soğanları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Un serperek 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin.

Etler yumuşamaya başlayınca üzüm, dörde bölünmüş kayısı, bal ve tuzu ilave edin. 5 dakika pişirdikten sonra tencereye bademleri ekleyin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte etler iyice yumuşayana dek pişirip, servis tabağına alın. İncirleri altıya bölün. 1 çorba kaşığı tereyağını küçük bir tavaya alın. Üzerine inciri ekleyip birkaç dakika sote edin. İncirleri de lezzet vermesi için yemeğin üzerine ekleyerek servis yapın.

  • 5
  • 28
YUMURTA-YI HÜMAYUN
YUMURTA-YI HÜMAYUN

Osmanlı döneminde padişahların gözdesi hatta bir hanedan geleneği olan Yumurta-yı Hümayun, Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemekler arasındadır.

  • 6
  • 28
YAPILIŞI
YAPILIŞI

Geniş bir tava içerisine yağları alın ve kızdırın. Daha sonra piyazlık doğranmış soğanları içerisine ekleyin ve kavurun. Ardından esmer şekeri de ekleyerek karamelize olana kadar ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin.

Baharatları da ilave edin ve güzelce karıştırın. Çemensiz pastırmaları soğanlarla beraber 1 dakika boyunca karıştırın. Soğanlı karışıma yumurtaları eklemek için 4 adet çukur açın. Boşluklara yumurtaları dağıtmadan kırdıktan sonra kısık ateşte pişirin. Yumurtalar piştikten sonra servis edebilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN