Arama

Osmanlı’da fiyatları sabitleme usulü: Narh

Osmanlı İmparatorluğu'nda fiyat kargaşasının önüne geçmek ve ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla gerek ekmek, gerekse eşya konusunda devlet tarafından sabit fiyatlar koyulurdu. Özellikle gelir düzeyi düşük aileler düşünülerek 'düşük' tutulan fiyatlar narh defterlerine kaydedilirdi. Ramazan ayının başlangıcında yeni bir narh belirlenerek bu mübarek ay için hususi fiyatlar oluşturulurdu. Peki, Osmanlı Devleti'nde narh sistemi nasıl uygulanırdı, fiyatlar neye göre belirlenirdi, narh sisteminin temel amacı neydi?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Ramazan başlamadan narh

🔹 Narh uygulamasının en önemli safhası Ramazan ayı geldiğinde ortaya çıkardı.

🔹 Ramazan'dan bir, iki gün önce veya ilk günü fiyatlar açıklanır ve hemen bütün yiyecek maddelerinin satışı buna göre gerçekleştirilirdi.

🔹 Özellikle Ramazan ile yeni narh koyulmasının temel amacı, bu mübarek ayda halkın alım yaparken zorlanmaması ve fahiş fiyat artışı ve stokçulukla alışverişte adaletin bozulmasına engel olmaktı.

(x)Osmanlı'da Ramazan ayı nasıl geçerdi?

Sefer ve savaşlarda narh

🔹 Sefer ve savaş gibi olağanüstü durumlarda ordunun ihtiyacı olan maddeler vergi karşılığı veya ücretle toplanırdı.

🔹 Bazı üreticilerin de sefer ve savaşlara katılması, piyasadaki ürün miktarının azalmasına ve fiyatların artmasına neden olduğundan bu vakitlerde yeni narhlar çıkartılır ve fiyatlar sabitlenirdi.

🔹 Ege ve Akdeniz'den İstanbul, Marmara ve Karadeniz limanlarına malların taşınamadığı, İngilizlerin Çanakkale Boğazı'nı ablukaya aldığı yıllarda mecbur olarak fiyatlar tekrar ayarlandı.

(x)Osmanlı orduları sefere nasıl çıkarlardı?

Narhın tespitçileri: Muhtesipler

🔹 Osmanlı İmparatorluğu'nda narhların verilebilmesi için piyasadaki artışların, azalışların, ürün geliş, gidiş ve dengesinin iyi bilinmesi gerekiyordu. Bu takibatı kadıların yardımcıları muhtesipler yapardı.

🔹 Kol oğlanlarıyla beraber çarşı ve pazarı sürekli takip ve teftiş eden muhtesip, esnaflarla sıkı bir münasebete sahipti.

🔹 Narh verilirken malların değerini bilen esnaf idarecilerinin de bulunduğu bir toplantı yapılır, bu toplantılar sonucunda fiyatlar belirlenirdi.

🔹 Kadıların ve muhtesiplerin katılımının mümkün olmadığı toplantılarda fiyatların belirlenmesi esnaf idarecilerine devredilirdi.

(x)Osmanlı ekonomisinin can damarı; esnaf

İstanbul'un kadılıkları

🔹 Köylerden ve taşralardan gelen malların çıkış yerindeki fiyatı belgelenir ve narh buna göre belirlenirdi.

🔹 İstanbul'un sur içi "nefs-i İstanbul" olarak adlandırılırdı. İstanbul, Sur içi, Eyüp, Galata ve Üsküdar olmak üzere dört kadılıktan oluşuyordu.

🔹 Narh İstanbul kadısı tarafından verilir, diğer kadılıklara fiyatları bildiren listeler gönderilirdi. Her kadılık kendi sınırları içindeki mahallere yeni fiyatları bildirirdi.

🔹 Taşralarda narhın belirlenmesine baktığımızda ise taşranın büyüklüğüne göre vali, muhafız gibi bir vazifelinin onayı alınarak kadının belirlediğini görürüz.

🔹 Osmanlı'da esnafın satışlardaki karı %10-15 arasında değişirdi. İhtisab kanunnâmelerinde "onu on bir" şeklinde ifade edilen bu kar, yapılması çok emek isteyen işlerde % 15'e kadar çıkabiliyordu.

🔹 Özel yetenek ve maharetle yapılan bazı malların fiyatı, o işin uzmanı olan ustalar tarafından konulurdu.

(x)İhtisab kanunnâmesi: Osmanlı'daki tüketici kanunu

(x)İstanbul'un ilk kadısı Hızır Bey

Narh sisteminin sonlanışı

🔹 Kadıların narh verme ve narh kontrolü vazifeleri XIX. yüzyılın ortalarına kadar devam etti.

🔹 1851'de kurulan Es'ar Nezâreti her ne kadar narhı belirlemeyi hedeflese de kurum, bu görevi hakkıyla yerine getiremedi. İlerleyen yıllarda bu kuruma benzer kurumlar kurulduysa da onlar da tam anlamıyla başarılı olamadı.

🔹 Şehremânetinin kurulmasıyla birlikte tüm bu kurumlar ortadan kaldırılarak narh işiyle doğrudan şehremânetinin ilgilenmesi sağlandı.

(x)Şehremaneti: Osmanlı'da İstanbul'un temizliğiyle, güzelleştirilmesiyle, korunmasıyla ilgilenen yönetim

🔹 Kaynaklarda şehremânetinin kuruluşundan sonraki iki yıl boyunca baharda et narhı kadı tarafından verildi. 1856'dan itibaren kaynaklarda artık narh kaydı bulunmaz.

(x)Osmanlı döneminden eski İstanbul fotoğrafları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN